Jeden z najvýraznejších hlasov poslednej série Česko Slovenskej SuperStar ako prvý z finalistov dokázal zaujať prekvapivo vyzretým singlom Never mind. Odvtedy však o ňom s výnimkou spolupráce s Mafia Corner nebolo veľa počuť. Teda, ak nepočítame publicitu spojenú so spevákovým priznaním homosexuálnej orientácie.

Neprekvapí preto, že po odvážnom bisexuálnom klipe k spomínanému singlu Never mind sa Jaro Smejkal aj v čerstvej novinke snaží ukázať, že nezáleží na orientácii ale na láske, a že ľudia, ktorí to cítia inak než väčšina, sa nemajú za čo hanbiť. Teda, pokiaľ sa paranoidnejšia časť populácie nerozhodne referendom zabezpečiť zabetóvanie obmedzených práv menšiny a v kampani z nej robiť strašiaka ohrozujúceho rodiny, deti a budúcnosť ľudstva. Našťastie pre speváka sa ho naše referendum netýka, pre slovenských fanúšikov je však jeho príklad peknou ukážkou toho, že aj susedná krajina, s ktorou nás spájajú desaťročia spolužitia, je v tomto smere niekde úplne inde.

Spieva o láske, ktorú opustil zo strachu

V piesni Everlasting Love popisuje spevák svoj stav po rozchode so svojou prvou láskou, ktorú sa rozhodol opustiť z rozumu, pretože sa obával nenávistných reakcií okolia. Tie ako dospievajúci gej zažíval neustále, no o nič lepšie to nebolo v prostredí ľudí, ktorí o jeho orientácii nevedeli. Musel totiž pred nimi predstierať "normálnosť" a túto citovú rozpoltenosť sa snažil utápať v alkohole. "Písal som to v najväčšej depresii, keď som citovo nevedel, čo ďalej," povedal spevák o texte skladby pre "najteplejšie miesto v sieti" - magazín Boyler.cz.

Dnes sú to však už len spomienky, keďže posledných niekoľko rokov pred najbližším okolím svoju orientáciu skrývať nemusí. "Moja rodina už to vie dlho," prezradil 23-ročný hudobník, ktorého svojou reakciou najviac potešil otec. "Povedal mi, že ma bude milovať do konca života takého, aký som." K verejnému coming outu sa však napriek v kontroverzným videoklipov odhodlal až v októbri minulého roka. "Pre mnohých to nie je prekvapenie, ale cítil som, že je správne sa k tomu konečne postaviť čelom a priznať sa," uviedol spevák, ktorý chce ukazovaním gejov vo svojich videách pomôcť mladým chlapcom k prijatiu ich homosexuality. "Hodlám to zakomponovať do každej svojej tvorby, aby som dal najavo, že byť gejom je OK," dodal.

Autorom hudby a producentom jeho nového singla je Vašek Jelínek, známy z chlapčenskej skupiny Lunetic, ktorá si svojho času tiež "užila" dosť nenávistných reakcií. Vlastne jej veľkým šťastím bolo, že v čase najväčšej slávy ešte nemal každý neustály prístup na internet a hejterské diskusie neboli takým folklórom ako dnes (mimochodom, Jaro je aktuálne aj tvárou kampane Hate Free). Samozrejme, mnohí Lunetic nemali radi a označovali za teplých hlavne preto, že robili nepočúvateľnú presladenú hudbu, ktorú si v dnešnej dobe azda nikto dobrovoľne nepustí. V prípade tejto spolupráce to však neplatí a skladba Everlasting Love má svoju silu bez ohľadu na to, či pri myslíte na milovanú osobu opačného alebo rovnakého pohlavia. Posúďte sami.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Facebook.com, Boyler.cz)
Foto: Facebook.com/JaroslavSmejkalSuperStar

Súvisiaci interpreti: Jaro Smejkal