Britská kapela New Order potvrdila, že v priebehu tohto roka vydá svoj desiaty štúdiový album. Nahrávka vyjde v prestížnom vydavateľstve Mute Records, s ktorým kapela minulý rok podpísala zmluvu.

Novinka by sa mala na trhu objaviť v priebehu jesene. Ako uviedli členovia formácie, dosiaľ sa im podarilo dokončiť dve piesne - Plastic, ktorú naživo predstavili ešte minulý rok, a Restless, na ktorej sa podieľal aj Tom Rowlands z The Chemical Brothers. "Vonku je sychravo, chladno a mokro. Je tma. To je dobrý čas na písanie," uviedol na margo nahrávania nového albumu frontman skupiny Bernard Sumner. Jeho slová doplnil bubeník Stephen Morris: "Bernard je rád sám, keď píše - sám so svojím vínom."

Sumner tiež v rozhovore pre americký dvojtýždenník Rolling Stone prezradil, že fanúšikovia sa môžu tešiť na album s "ťažkým elektronickým zvukom, melodickými gitarami a orchestrálnym feelingom". 

Návrat "domov"

Formácie ešte minulý rok podpísala zmluvu s prestížnym vydavateľstvom Mute Records. Pri jej podpise členovia kapely uviedli, že je to najmä kvôli jeho zakladateľovi Danielovi Millerovi, ktorý vybudoval značku s podobným hudobným vkusom, ako majú oni samotní: "Nevieme si predstaviť nič lepšie, ako pracovať s Danielom Millerom a jeho tímom. Mute má výborný zoznam umelcov a minulosť, ktorá sa k nám hodí. V mnohých smeroch je to pre nás, akoby sme sa vracali domov."

Podľa 63-ročného Millera je materiál na pripravovaný album kapely New Order výborný. "Je pre mňa veľkou cťou pracovať s umelcami s takou dlhou, kreatívnou a úspešnou históriou. Keď prišla po prvý raz možnosť vzájomnej spolupráce, pozvali ma vypočuť si nový materiál a okamžite som nepochyboval o tom, či bude Mute pre New Order tým správnym domovom," uviedol zakladateľ spoločnosti.

New Order založili v roku 1980 bývalí členovia už nefungujúcej formácie Joy Division - Bernard Sumner, Peter Hook a Stephen Morris spolu s gitaristkou a klávesáčkou Gillian Gilbert. Kapela už mala dve prestávky, v rokoch 1993 až 1998 a neskôr v období 2007 až 2011. Prvý album Movement vydali v novembri 1981 a zatiaľ posledná nahrávka Lost Sirens im vyšla v januári 2013. So štúdiovkami Technique (1989) a Republic (1993) sa im podarilo dobyť UK Chart. Formáciu po odchode basgitaristu Petera Hooka (2007) tvoria Sumner, Morris a Gilbert, spolu Philom Cunninghamom a Tomom Chapmanom.


Zdroj: Nme.com, SITA, archív Hudba,sk
Foto: Neworder.com

Súvisiaci interpreti: New Order