Trnavčania HASH odkladajú bokom lekárske plášte z obdobia albumu First Aid (2012), nasadzujú si špinavé tenisky a džínsy a servírujú svetu 10 gramov čistého života, čo je v dnešnej virtuálnej dobe celkom dosť. V novom videoklipe Aloud vyzývajú poslucháčov, aby povedali nahlas všetko, čo cítia. Rovnako, ako to povedali aj HASH na albume 10g.

Skupina HASH narúša stereotypy slovenskej hudobnej scény už 10 rokov. To je jedna z možných interpretácií názvu albumu. Ďalej, podľa slov jej členov, váha obyčajného CD je približne 10 gramov. Zároveň ich nové CD obsahuje 10 piesní. Je ale možné, že kúsky, ktoré hudobníci na albume predvádzajú, vás omámia natoľko, že pripustíte iba jedinú možnú interpretáciu.

Nahrávka vznikala v domácom prostredí štúdia Bunker. Jej základy boli položené live, zvyšok sa vycibril s pomocou Brunna Oravca v jeho štúdiu. Rozmanité žánrové zameranie jednotlivých členov je najciteľnejšie asi práve na albume 10g. Melodika raných 60-tych rokov, punková nekompromisnosť 70-tych a občasná pompa na štýl 80-tych, hnaná miestami až metalovou rytmickou sekciou, to všetko poslucháča "zomelie" behom cca. 35 minút.

Pozornosť si zaslúžia aj texty, HASH sú už z predchádzajúcej tvorby známi tým, že v nich pracujú s náročnejšími témami. Tie pretavujú do umeleckého opisu udalostí, nad ktorými by sme sa v bežnom živote príliš nezamýšľali, alebo naopak - všetko vypľujú v hysterickom amoku. Prvou lastovičkou albumu bol singel Aloud z decembra 2015. Ide o jasný rock'n'rollový odkaz svetu, ktorého sa kapela sama drží aj na svojom albume. Klip bol natáčaný v rôznych lokalitách jej rodného mesta.


Skupina si vybrala netradičný spôsob uvedenia albumu do sveta. Len pár dní pred jeho oficiálnym vydaním odohrala jeho kompletný playlist live v živom vysielaní trnavského alternatívneho rádia Bunker. O desiatich skladbách albumu viac hovorí spevák a skladateľ Mário Gajarský: "Každá z nich je samostatná jednotka, ak ide o zvuk, tému, žánrové zafarbenie... Všetky spolu však tvoria ucelený hudobný príbeh, plný emócií a hudby, ktorá možno nie je ani tak skomponovaná, ako skôr prijatá a následne sprostredkovaná."

Fyzicky album vyjde koncom januára v náklade 500 CD a v úzko limitovanej edícii na vinyle. Momentálne sa dá zakúpiť v digitálnej podobe na Bandcampe, kde si môžete celý album vypočuť aj bezplatne a rozhodnúť sa, či ho podporíte.


 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Mário Gajarský z kapely HASH.

Súvisiaci interpreti: Hash