Vo veku 78 rokov skonal v nedeľu nemecký bubeník Jaki Liebezeit, ktorý sa preslávil ako člen experimentálnej rockovej kapely Can. Informovali o tom zvyšní členovia formácie prostredníctvom sociálnej siete Facebook s tým, že príčinou úmrtia bol zápal pľúc.

Jaki Liebezeit sa narodil 26. mája 1938 v Drážďanoch a v polovici 60. rokov pôsobil v kvintete jazzového trubkára Manfreda Schoofa. V roku 1968 spoluzakladal spomínanú skupinu Can, s ktorou vydal v období rokov 1969 až 1989 dvanásť albumov. V apríli sa mal podieľať na sérii koncertov v Londýne pri príležitosti blížiaceho sa 50. výročia vzniku kapely.

Skupina bola priekopníkom nemeckej krautrockovej scény, v jej tvorbe sa objavujú prvky psychedelického rocku, jazzu, minimalizmu, elektronickej hudby či world music. Medzi svoje inšpirácie radia Can mnohí súčasní umelci na poli alternatívneho rocku či elektronickej a experimentálnej hudby, no ich tvorba ovplyvnila aj také ikony hudobnej scény ako David Bowie, Brian Eno, Joy Division, The Stone Roses, Talk Talk, Siouxsie and the Banshees, Public Image Ltd alebo Radiohead.

Liebezeit bol od roku 1980 tiež členom formácie Phantomband a podieľal sa aj na albumoch iných interpretov, medzi ktorými boli napríklad Depeche Mode či Brian Eno. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s elektronickým producentom a hudobníkom Berndom Friedmannom, známym pod pseudonymom Burnt Friedman.



Zdroj: SITA (Nme.com), Hudba.sk
Foto: Discogs.com

Súvisiaci interpreti: Can