Televízni diváci si mohli v piatok večer vychutnať pravdepodobne posledné vydanie relácie Legendy popu. Tvorcovia medzi nádejné legendy zaradili aj Zuzanu Smatanovú a jej vystúpenie s vlastnou piesňou na playback bolo skutočne "legendárne". Tak ako viackrát v minulosti, aj teraz spomedzi mladých interpretov previedol najpresvedčivejší výkon Peter Cmorik.

Prečo "nádejná legenda" nespieva vlastnú pieseň naživo?

Rozlúčkový diel bol venovaný interpretom, ktorých hity počas štyroch sérií hudobno-zábavného programu nedostali priestor. Odzneli piesne Teamu (resp. Haberu), Metalindy, Money Factoru, Dariny Rolincovej a prekvapivo aj Zuzany Smatanovej. Práve tá otvorila posledný priamy prenos vlastnou piesňou. Pokiaľ sme si však mysleli, že ju tvorcovia programu už považujú za hudobnú legendu, moderátorka Kristína Farkašová uviedla jej účinkovanie v programe na pravú mieru. Speváčku na pódiu privítala ako nádejnú budúcu legendu, ktorá má už na svojom konte niekoľko významných hudobných ocenení.

Škoda len, že Smatanová neponúkla svoj hit Daj ruku do mojej ruky naživo, ako by sa na skutočnú hudobnú legendu patrilo. Tí, ktorí poznajú Zuzanu z koncertov, či aspoň z predchádzajúcich vystúpení v Legendách popu, v ktorých mala často problémy s intonáciou, museli playback odhaliť už po prvých sekundách. Pre porovnanie s jej skutočnými speváckymi kvalitami, tu je živé televízne vystúpenie s rovnakou piesňou z minulého roka. Šesťnásobná Zlatá slávica sa včerajším "výkonom" ku skutočným legendám ani náhodou nepriblížila.


Prečo dostala priestor práve Zuzana Smatanová pritom ostáva naďalej záhadou. Spomedzi mladšej generácie hudobníkov máme na Slovensku určite aj iné hudobné osobnosti, predovšetkým medzi kapelami, ktoré sa do histórie slovenskej populárnej hudby zapísali výraznejším spôsobom a majú tak k nálepke "legenda" o krôčik bližšie. Vhodnejšou voľbou by boli napríklad IMT Smile, ktorí aj na Slávikovi ukázali, že vystupovať v televíznych prenosoch naživo im nerobí žiadny problém.

Od súčasnej tvorby nás do minulosti, k tvorbe Františka Krištofa Veselého a jeho hitu Prečo sa máme rozísť, preniesla muzikálová a seriálová herečka Kristína Turjanová, ktorá svoje spevácke kvality ukázala najmä v kole venovanom Hane Hegerovej. Veselého pieseň jej však príliš nesadla. Na tvorbu svojho otca, legendárneho hudobníka Deža Ursinyho a jeho kapely The Beatmen, si prišiel do Legiend popu zaspomínať Jakub Ursiny, ktorý pokračuje v otcovom hudobnom odkaze spolu so skupinou Provisorium. Jakub však pri svojom prvom televíznom vystúpení taktiež neočaril, bolo to nervózne a falošné. Ale aspoň naživo.


Večer zachránili interpretácie rockových hitov

Zaspomínali sme si aj na niekoľko zvučných mien slovenskej rockovej scény. Jedným z nich bola svojho času kapela Metalinda, v ktorej v časoch najväčšej slávy spieval Paľo Drapák. Práve obdobie jeho pôsobenia, teda roky 1986 až 2000, možno v prípade tejto skupiny označiť za legendárne. V treťom tisícročí sa na poste speváka vystriedalo viacero mien a so žiadnym kapela nezopakovala minulé úspechy.

Málokto vie, že spevákom Metalindy sa mohol pred niekoľkými rokmi stať aj Peter Cmorik, no k dlhodobej spolupráci napokon nedošlo, pretože spevák túžil po sólovej dráhe a nechcel sa s kapelou viazať. O tom, že na post lídra rockovej kapely by sa zrejme hodil viac ako na speváka ľahko zabudnuteľného popu, však svedčí jeho piatkové vystúpenie. Hit Ján Amos Džínový mu dokonale sadol. Už počas vystúpenia stála celá sála a opäť raz možno povedať, že Cmoro patril k tomu najlepšiemu, čo večer odznelo. Vyzdvihnúť treba aj výkon kapely, zaskvel sa najmä gitarista Michal Bugala.


Svoje vystúpenie si viditeľne užil aj Adam Ďurica, ktorý odspieval pieseň Je to vo hviezdach. Tá bola uvedená ako hit kapely Team. Treba však podotknúť, že skladba vyšla v roku 1991 na sólovom albume Pavla Haberu. To však nič nemení na tom, že Adamovi vystúpenie vyšlo a jeho pódiový prejav dodával piesni patričný rockový nádych.

V závere večera, ktorý bol možno aj absolútnym záverom Legiend popu, sa na pódiu zišli Peter CmorikAdam Ďurica, Lukáš AdamecBrunno Oravec. Spoločne zaspievali legendárnu skladbu formácie Money Factor Vráť trochu lásky medzi nás, ktorú mladší diváci poznajú najmä vďaka coververzii formácie G8 z roku 2003. Štvorica spevákov tak spravila veľmi vkusnú bodku za celým programom.

Záznam celej relácie Legendy popu odvysielanej 22. februára


Bude ďalšia séria?

Štvrtá séria Legiend popu teda dorazila do svojej konečnej stanice. Ako sa hovorí, v najlepšom treba prestať, a o tom, že to v piatok mal byť absolútny záver, svedčilo aj minulotýždňové vyhlásenie tvorcov o tom, že sa skutočné legendy už vyčerpali. Keď však tento týždeň na Facebooku zdieľali náš článok o programe posledného vydania, naznačili, že možno sa fanúšikovia predsalen niekedy dočkajú nových dielov: "Posledné Legendy popu (v rámci štvrtej série) vysielame štandartne v piatok o 20:10 na Jednotke," uviedli.

Otázkou teda zostáva, či a kedy by sa mala uskutočniť ďalšia séria. Mala by sa podľa Vás vôbec uskutočniť? Komu by tvorcovia ešte mali dať priestor?



Autori: Miroslava Kuracinová, Patrik Marflák
Foto: RTVS / Youtube
Video: RTVS / Youtube

Súvisiaci interpreti: Peter Cmorik, Zuzana Smatanová