Podobne ako vo svete, aj u nás už začína platiť, že keď sa niekomu podarí zviditeľniť vlastnými silami a kvalitou na internete, skôr či neskôr príde ponuka od veľkého vydavateľstva. Medzi sľubných nováčikov slovenskej scény patrí spevák Kristián Dufinec s kapelou Iconito, debutový album vydajú už čoskoro pod hlavičkou Warner Music.

Mladí Michalovčania svoju prvotinu avizujú aktuálnym singlom Za Karpatským lesom, ku ktorému natočili emotívny videoklip. My vám ho dnes prinášame v exkluzívnej premiére.

"Myslím, že sa nám plní sen. Minulý rok sme si pripravili dva videoklipy a prvý z nich k pesničke Za Karpatským lesom ponúkame práve dnes," pozýva k pozretiu Kristián Dufinec, ktorý pôsobí aj ako sólista v umeleckom súbore Lúčnica. Tomu zodpovedá aj vizuál klipu, v ktorom kapela vystupuje v oblečení s ľudovými motívmi na doplnkoch. Okrem toho, že má rád folklór, pustil sa pred pár rokmi so svojou skupinou Iconito do tvorby vlastných piesní.

Kristián Dufinec a Iconito Zdroj: Tomáš Topoľančín

Vystúpiť z komfortnej zóny

Na internete zaujali pesničkou Chcem zmenu, ktorou povzbudzovali mladých ľudí, aby sa zúčastnili prezidentských volieb. Nepodporovali žiadneho z kandidátov, skvelým spôsobom však vystihli náladu v spoločnosti. Aj ďalšími skladbami ako Spolu za jedno lano, Dva svety (vlani s ňou vyhrali Košický zlatý poklad) alebo O Eve dokázali, že sa vo svojej tvorbe radi venujú spoločenským témam. Presne v tomto trende pokračujú aj so svojou novou skladbou Za Karpatským lesom.

"Text hovorí o ľuďoch, ktorí sú často znechutení niečo podniknúť, aj keď by to mohlo byť pre ich vlastné dobro, pretože zakaždým narazia na prekážky a boja sa vystúpiť zo svojej komfortnej zóny," hovorí Kristián Dufinec. Práve on je autorom textov, ktoré sú na slovenskej scéne príjemným osviežením. Nejde o náročné básnické obraty, naopak, zakladajú sa na priamočiarosti a jazyku súčasného človeka, ktorého nenásilne vedú k zamysleniu sa nad spoločnosťou, ale aj sebou samým. Hudobne sa novinka, ktorej spoluautorom je hráč na klávesy Róbert Hvostaľ, vyznačuje emotívnou melodickosťou. V slohách Kristián pripomína Igora Timka z No Name, no v oduševnelom rockovom refréne na toto prirovnanie necháva zabudnúť. Ako dodáva, na albume, ktorý vyjde už na jar, sa objavia žánrovo pestré skladby.

Videoklipy kapely vkusne vizualizujú texty piesní a vyjadrujú pozitívny vzťah mladých hudobníkov k slovenskej ľudovej kultúre. "Sme ovplyvnení našou tradíciou, čiže folklórom, ktorý je jednou z najcennejích veci, ktoré u nás máme. Túto našu ľudovosť sme zakomponovali do videoklipu Chcem zmenu a myslím, že je to cesta, ako sa odlíšiť a zároveň priznať k tomu, odkiaľ sme a aké hodnoty vyznávame," vysvetľuje Kristián Dufinec a na záver približuje aj inšpiráciu pre vznik nového videa, pre ktoré napísal scenár aj ho režíroval: "Videoklip Za Karpatským lesom je o príbehu obyčajného Slováka, ktorému štát zobral všetko, čo si v živote sám poctivo vybudoval. Vlastná krajina sa mu obrátila chrbtom a on sa po mnohých odpracovaných rokoch v nej zrazu cíti ako cudzinec."


PS: Ak majú kvóty na hranie slovenskej hudby niekomu pomôcť, tak by to mohli byť práve takíto hudobníci a kapely. Podľa našich informácií však napočúvanejšie slovenské rádiá zatiaľ o tvorbu Kristiána Dufinca a Iconito záujem neprejavili. Asi nie je dosť prehliadnuteľným podmazom k šoférovaniu...

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Edo Kopček/Bee Production)
Foto: Tomáš Topoľančín