"Ste na rade!" odkázala anglická hudobníčka teroristom počas svojho vystúpenia v Londýne. Počas posledného zo šesťdňovej série koncertov v londýnskej hale O2 hviezda venovala skladbu Make You Feel My Love ľuďom, ktorí zahynuli 22. marca pri teroristických útokoch v Belgicku. K tragédii sa vyjadrili aj ďalší umelci.

Po sérii výbuchov na letisku Zaventem a na stanici metra v belgickej metropole zostalo 31 mŕtvych a približne 260 zranených. K útoku sa prihlásila organizácia Daíš (Islamský štát). "Toto je skladba Make You Feel My Love a venujem ju Bruselu," povedala Adele v O2 aréne. V publiku sa na znak solidarity s obeťami z Bruselu rozsvietili tisícky mobilných telefónov a ľudia nimi mávali tak, ako sa to kedysi robilo so zapaľovačmi. Jeden z návštevníkov koncertu však namiesto mávania zachytil dojímavý moment na videu.


"Všetci sme sem prišli s rovnakým cieľom. Dúfam, že ste sa všetci prišli baviť. Ja som tu preto, aby som vás zabávala, takže sme zjednotení, a sme na tom oveľa lepšie, než tí sku*venci. Ste na rade, sku*venci!" odkázala hudobníčka teroristom. Po skladbe, ktorá je coververziou piesne Boba Dylana, sa Adele vypredanej aréne priznala, že na žiadnom z vystúpení nebola taká dojatá. "Veľmi pekne vám za to ďakujem," vyhlásila. 

Umelci smútia s Bruselom 

K útokom v Bruseli, ale aj ďalších mestách, ku ktorým došlo v posledných dňoch, sa vyjadrili aj ďalší umelci a hudobníci, väčšinou prostredníctvom sociálnych sietí Twitter a Instagram. "Som zničená. Moje srdce patrí všetkým obetiam a ich rodinám," napísala belgická speváčka Selah Sue, ktorá minulý týždeň vystúpila na Slovensku, a zdieľala obrázok bruselskej dominanty, sochy "cikajúceho chlapčeka" Manneken Pis s protiteroristickým odkazom "Pis & love".

   
"Bolí ma srdce z toho, čo sa dnes deje v Bruseli... Bolí ma srdce za celý svet... Kedy sa už toto skončí a začne sa láska? Nechcem žiť na takejto planéte. NIČ na svete nemá zmysel, len prejavovať si navzájom lásku! To potrebujeme najviac zo všetkého! VIAC LÁSKY, MENEJ ZLA!!!" napísala americká speváčka a herečka Miley Cyrus na svojom Instagrame a prisľúbila pomoc prostredníctvom svojej nadácie Happy Hippie. "Práve preberám s nadáciou HH, ako by sme mohli pomôcť našim priateľom v Bruseli. Oznámim, ako sa môžete zapojiť. Dnes sa musíme sústrediť na to, čo nás spája a nie to, čo nás rozdeľuje,"vyzvala svet Miley. Pripojila aj obrázok s nápisom "Nezabudli sme ani na ďalšie útoky tento mesiac v Turecku a na Pobreží Slonoviny". 

"Dnes ráno myslím na Brusel a modlím sa zaň a za všetkých, ktorí zahynuli alebo boli zranení pri hrozných útokoch, za ich rodiny a blízkych," vyjadril spolupatričnosť na Twitteri anglický spevák Boy George. "Myslím na vás a modlím sa za všetkých, ktorých zasiahli útoky v Bruseli. Moje srdce je s vami," napísal americký rapper a herec LL Cool J a zdieľal obrázok s nápisom "Milujte sa navzájom" vo farbách belgickej vlajky.

 
"Je mi to tak ľúto, Brusel. Moje srdce je s vami. Čo sa to stalo s naším svetom?" pýta sa anglická speváčka Ellie Goulding. "Zobudil som sa do smutného rána a správ o absurdnom násilí v Bruseli. Myslím na obete a ich rodiny, ktoré trpia," napísal americký spevák Adam Lambert. "Naše srdcia a myšlienky sú s obeťami a rodinami najnovších útokov," napísal americký rapper a producent Pharrell Williams. "Moje myšlienky a modlitby smerujú do Bruselu, Turecka, Jemenu, na Pobrežie Slonoviny a do Nigérie, všetky tieto miesta nedávno zasiahli ničivé útoky," napísal americký producent a dídžej Skrillex. "Modlím sa za ľudí v Bruseli. Som nešťastný z neustálej skazy, ktorá sa valí na nevinných ľudí tohto sveta..." odkázal Francúz DJ Snake.

  
"Som šokovaný situáciou v Bruseli. Myslím na ľudí v Belgicku. Násilie nikdy nie je odpoveďou," uviedol na svojom profile holandský producent Armin van Buuren. Moderátorka britskej rozhlasovej stanice BBC Annie Mac napísala: "Dnes ráno myslím na ľudí v Bruseli.... Podržte sa navzájom!" Svoje vyznania, odkazy a kondolencie Bruselu zverejnili aj ďalší umelci ako Iggy Azalea, Olly Murs, Papa Roach, Mandy Moore a Fergie či kapely One Republic a Fifth Harmony.

Text: Hudba.sk (Billboard.com, NME.com, Instagram, Twitter)
Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Adele, Selah Sue