Členovia škótskej rockovej kapely Biffy Clyro oznámili, že 8. júla vydajú siedmu štúdiovku. Skupina o tom informovala počas šou Beats 1 Zanea Lowea, pričom zároveň predstavila prvý singel z novinky s názvom Wolves Of Winter.

O albumovej novinke Biffy Clyro sa hovorí už od konca minulého roka, keď skupina začala plniť sociálne siete najrôznejšími indíciami a v rozhovoroch otvorene hovorila o plánoch na ďalšie mesiace. Na silvestrovskom koncerte v Edinburghu potom kapela predstavila novú pieseň On A Bang, čím očakávanie priaznivcov výrazne zvýšila.

Prispel k tomu aj spevák Simon Neil, ktorý označil nový album s názvom Ellipsis za "najlepšiu nahrávku, akú sme kedy spravili". Pre magazín NME tiež priblížil, že veľkú zásluhu má na tom producent Rich Costey, s ktorým spolupracovali prvýkrát. V minulosti sa podieľal na nahrávkach pre kapely a hudobníkov ako Muse, Frank Turner, Flying Lotus, Santigold, Foo Fighters či Mastodon.

"Posledné tri albumy sme nahrali veľmi tradičným spôsobom, ale Richov prístup je postaviť vás pred výzvu, a to je 99% z dôvodu, pre ktorý sme s ním chceli pracovať," povedal Simon Neil. Ako prezradil v šou Zane Lowea, album bude mať úplne nový zvuk: "Naším siedmym albumom hovoríme niečo nové. Snažíme sa ním v sebe opäť vyvolať pocit, akoby išlo o náš úplne prvý album. Stále na to máme. Stále vás vieme šokovať." Šok je možno prisilné slovo, ale prvý singel znie fantasticky, čo poviete?



Biffy Clyro sú jedným z najúspešnejších reprezentantov britského rocku posledných rokov. Divoké koncerty a hodnotné štúdiové nahrávky im priniesli množstvo cien a nominácií, ako aj priazeň svetových médií. Na hudobnej scéne sa pohybujú od roku 1995, pričom pôsobia v zostave Simon Neil (gitara a spev), James Johnston (basgitara) a Ben Johnston (bicie).

Debutovali v roku 2002 albumom Blackened Sky, po ktorom nasledovali nahrávky The Vertigo Of Bliss (2003) a Infinity Land (2004). So štvrtou štúdiovkou Puzzle (2007) obsadili druhé miesto UK Chartu, s ďalším albumom Only Revolutions (2009) sa dostali na tretiu priečku a so zatiaľ poslednou nahrávkou Opposites (2013) britský albumový rebríček po prvý raz aj dobyli.

V britskom singlovom rebríčku sa im zatiaľ najlepšie darilo s piesňou Mountains z albumu Only Revolutions, ktorá sa dostala na piate miesto. Medzi ich známe skladby patria aj Saturday Superhouse, That Golden Rule, Many Of Horror či Black Chandelier. Získali napríklad tri NME Awards, tri Kerrang! Awards alebo dve Q Award. Svoj zatiaľ jediný koncert na Slovensku odohrala formácia v novembri 2013 v bratislavskom Majestic Music Clube.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Nme.com, archív + Warner Music)
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Biffy Clyro