Posledných desať rokov ich existencie je v znamení zmien - personálnych, zvukových aj geografických. Napriek tomu ich slovenská premiéra zastihne v období, keď sú pravdepodobne na vrchole svojich tvorivých síl. Reč je o americkej skupine Merchandise, ktorá si zahrá spolu so slovenskou trojicou Talent Transport v košickej Tabačke 15. apríla.

Merchandise pochádzajú z mesta Tampa na Floride a fungujú od roku 2008. Od počiatkov je ich poznávacím znamením hlboký a príjemne zastretý hlas Carsona Coxa, frontmana a zakladajúceho člena kapely. V počiatkoch, ešte v čase, kým si vydávali veci svojpomocne, prípadne za asistencie malých lokálnych vydavateľstiev, zvukovo inklinovali skôr k zasnenému indie-rockovému pesničkárstvu.  

S ich aktuálnou platňou z minulého roku A Corpse Wired for Sound, ktorú nahrávali v Taliansku, sa presunuli miestami až do industriálneho a tajomného post-punkového zvuku. Ako keby odkazovali na to najlepšie z rokov osemdesiatych, od nekonkrétnosti ranných R.E.M. po epickosť Echo and the Bunnymen alebo sebestačnosť hardcorových Fugazi. Práve po ich skladbe svoju kapelu pomenovali, čím odkazujú tiež na svoje tvrdšie začiatky. Stále však ide iba o alternatívne šaty pre inak popové skladby.

Hudba šibnutého génia

V tom sa Merchandise vyžívajú. Odkazy na osemdesiate roky a spojenie s 4AD je tak celkom logické, veď ide o vydavateľstvo, ktoré roky servírovalo tú najzaujímavejšiu hudbu, od legiend ako Cocteau Twins, Pixies či Bauhaus až k etablovaným menám dneška ako St. Vincent alebo The National. A práve slová od vydavateľstva najlepšie charakterizujú rozpoltenosť a farebnosť Merchandise: "Tento projekt je vyskladaný z punkovej mizantropie, sentimentálnej baladickosti, vysokého umenia, nízkeho humoru, klasickej hudby, psychedélie, šibnutého vedátorstva a popového génia."


Skupine Merchandise v Tabačke predskočí kapela z úplne iného súdka - trojica Talent Transport. Ide o spoločný projekt klaviristu Vladislava Šarišského, známeho napríklad z projektu Hrana, s bubeníkom Mariánom Slávkom z Longital a basgitaristom Filipom Hittrichom. Kapela debutovala v roku 2014 albumom nazvaným 1 pod vydavateľstvom Slnko Records.

Okrem toho v poslednej dobe zaujala tiež tým, že spolupracovala s Jakubom Ursinym na oživení nerealizovaného muzikálu Peter a Lucia, ktorý jeho otec Dežo napísal na motívy známeho románu Romaina Rollanda. Speváckych partov sa tam ujal práve Ursiny a tiež Dorota Nvotová, Talent Transport boli sprievodnou kapelou.

Koncert Merchandise a Talent Transport v košickej Tabačke sa uskutoční počas veľkonočného víkendu 15. apríla.  

Redakciu informovala PR manažérka Tabačky Nina Šilanová.

Foto: Drew Reynolds