Bývalá speváčka skupiny Peter Bič Project, ktorá naspievala hity ako Hey Now a Thinking About You, sa minulý rok vydala na sólovú dráju. Po popovom prvom singli Yes or No, ktorý vyšiel ešte koncom roka 2016, teraz prichádza s úplne inou pesničkou - emotívnou Baladou.

Od roku 2010, kedy Dáša Kostovčík ako objav Petra Biča vstúpila na scénu v národných kolách Eurosongu so skladbou Dážď, ide o prvý singel, ktorý naspievala v rodnom jazyku. Nielen tým sa však odlišuje od pesničiek, ktoré spievala doteraz. Inšpirovala ju ľudová melodika a vplyv folklóru je cítiť aj v texte. Jeho autorkou je samotná speváčka a hudobnú stránku zastrešil jej manžel, producent Matúš Pavlík alias Pau Leak.

"Vznikla vlastne pre nás úplne netradične. Zvykneme tvoriť spolu, no tu to bolo úplne inak. Matúš bol jeden večer sám v skúšobni pri veľkom krídle a vymyslel pár motívov, ktoré mi poslal na mail a kým došiel domov, ja som mala už všetky napočúvané a práve Balada mi ostala hrať v hlave. Zrejme mi šla hlavou aj celú noc, lebo na druhý deň, o siedmej ráno, som už bola hore a písala text. Vznikol veľmi rýchlo a z výsledku sme mali obaja dobrý pocit," prezradila speváčka, ktorá v novinke len v sprievode klavíra odhalila svoj hlas tak, ako ju pri väčších popových produkciách nie je možné počuť.


Speváčka sa netají, že pieseň je inšpirovaná ľudovým motívom. "Má vlastne aj typickú ľudovkovú formu a končí tragicky ako všetky balady. Nemali sme ani v úmysle nechať si ju pre nás, chceli sme ju skôr posunúť niekomu, kto sa venuje tomuto štýlu, respektíve ju ponúknuť do nejakej rozprávky alebo divadelného predstavenia. Po čase sme si však uvedomili, že by nám za ňou bolo ľúto, tak sme si ju nechali... Vieme, že je to risk vydať ju ako singel, keďže je úplne mimo kritérií našich rádií a je vlastne úplné iná ako všetky naše doterajšie skladby, ale máme ju radi, tak to proste neriešime," hovorí Dáša. 

O réžiu a produkciu videa sa postaral šikovný Laco Rychtárik, ktorý už má za sebou viacero úspešných projektov, točil klipy napríklad pre speváčku Linu Mayer, Mira Jaroša alebo skupiny IMT Smile a Nocadeň. Vizáž speváčky mala na starosti Veronika Stachová.

Dáša Kostovčík spolu s kapelou v zložení Matúš Pavlík (klávesy), Filip Kluknavský (gitara) a Martin Lechman (bicie) v súčasnosti pracuje na ďalších skladbách a do konca roka chce vydať niekoľko ďalších singlov. Popritom túto zostavu budete môcť vidieť koncertovať na viacerých miestach. "Plánujeme koncerty aj mimo Slovenska, je to však ešte v štádiu riešenia, uvidíme ako sa nám zadarí," dodáva speváčka. Najbližšie sa s kapelou predstaví v klube Blue Note v Novom Meste nad Váhom už tento piatok 24. marca.

Prečítajte si: Dáša Kostovčík má po odchode z Peter Bič Projectu radosť z nového začiatku

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér speváčky Peter Roško. Článok sme upravili a doplnili.

Foto: Laco Rychtárik

Súvisiaci interpreti: Dáška Kostovčik