Bažant Pohoda Deň_FM je v plnom prúde a jeho súčasťou bola od 11:30 aj tlačová konferencia, na ktorej organizátori ohlásili nové mená v programe 18. ročníka festivalu. Medzi nimi sú aj jedna z najúspešnejších britských gitaroviek Travis, americká popová "chameleónka" Kelis, bluesový gitarista Seasick Steve či filharmonici z Ukrajiny.

Bažant Pohodu 2014 otvorí slávnostný koncert Symfonického orchestra Ukrajinskej národnej filharmónie. Toto hudobné teleso vzniklo v roku 1995 a postupne sa prepracovalo na pozíciu najrešpektovanejšieho orchestra svojho druhu na Ukrajine a medzi najlepšie symfonické orchestre vo východnej Európe. Na Bažant Pohode odohrajú Ukrajinci pod vedením rešpektovaného dirigenta Romana Kofmana Obrázky z výstavy od ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského a dielo ukrajinského autora Myroslava Skoryka Karpatský koncert pre Orchester.

"Nie je nám jedno, čo sa deje na Ukrajine, a sme hrdí, že náš festival otvorí práve ukrajinská filharmónia. Vážime si, že orchester prijal našu ponuku, koncert uzavrie záverečná časť Musorgského Obrázkov z výstavy – Veľká brána Kyjevská," hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Travis príde päť rokov po tragédii

Do Trenčína sa po piatich rokoch vráti skupina Travis. "Mali u nás hrať v roku 2009, žiaľ, koncert nemohli odohrať pre nešťastie, ktoré sa na festivale stalo v sobotu 18. júla. Chceli sa na festival vrátiť a je symbolické, že sa tak stane päť rokov od tejto smutnej udalosti," uviedol šéf Pohody.

Skupina vznikla v škótskom Glasgowe v roku 1990 a postupne sa prepracovala medzi špičku britskej scény. Travis svojou tvorbou inšpirovali kapely ako Coldplay či Keane, dvakrát triumfovali na Brit Awards v prestížnej kategórii Najlepšia britská skupina a s albumami The Man Who (1999) a The Invisible Band (2001) dobyli UK Charts.


Štvorica hudobníkov má povesť skvelej festivalovej kapely, fanúšikovia sa môžu tešiť na množstvo melodických pesničiek, vrátane výrazných hitov z prelomu tisícročí, ako napríklad Why Does It Always Rain On Me?TurnComing Around alebo Sing.

Zatiaľ posledný, siedmy album Where You Stand vyšiel vlani v auguste po päťročnej nahrávacej prestávke. "Ste mimo tak dlho, ako treba. Až pocítite hlad a túžbu vrátiť sa, rovnakú, akú ste cítili úplne na začiatku," povedal o pauze Dougie Payne a frontman skupiny Fran Healy dodáva: "Keď ste členom skupiny, ste ním navždy – je to životná záležitosť. Pre mňa je to ako rodina."


Od komerčných hitparád k Ninja Tune

Na trenčianskom letisku sa predstaví aj Američanka Kelis Rogers, vystupujúca pod menom Kelis, považovaná za jednu z najlepších a najoriginálnejších R&B speváčok posledných desaťročí. Presadila sa hneď prvým albumom Kaleidoscope (1999) so singlami Caught Out There či Good Stuff, celosvetovú slávu jej však priniesla až o štyri roky neskôr hitovka Milkshake.

V roku 2010 prekvapila výraznou zmenou štýlu, keď nahrala vynikajúci dance-popový, no v textoch veľmi osobný album Flesh Tone s podmanivým hitom Acapella, v ktorom sa vyznala, že pred narodením dieťaťa (syn Knight, ktorého otcom ja známy raper Nas) bol jej život ako spev bez hudby.


O ešte väčšie prekvapenie sa však postarala tento rok. Svoj nový album totiž (tento týždeň) vydala na rešpektovanom nezávislom labeli Ninja Tune, čím odštartovala úplne novú, ešte slobodnejšiu etapu svojej kariéry. Na novinke produkovanej Daveom Sitekom (TV on the Radio) vzdáva hold čiernej hudbe Ameriky, najmä klasickému funku a soulu.

"Kelis je príliš originálna a príliš eklektická, aby sa dala niekam zaradiť. Je priekopníčkou nových štýlov, jej záľuba v nových zvukoch však nie je žiadnou vrtkavosťou, ale jej neustálou potrebou ísť vpred a vyvíjať sa," píše sa v článku na populárnom americkom blogu Grantland, ktorý nazýva Kelis "hudobným všežravcom". Jej čerstvý album sa totiž volá Food (jedlo) a ide skutočne o lahodný pokrm.

O tom, že Kelis dokáže namiešať rôzne chute ostatne svedčí aj fakt, že sa okrem speváckej kariéry venuje aj vareniu a má svoj vlastný rad omáčok. Okrem pestrofarebných pesničiek sú pre ňu typické aj extravagantné róby a účesy, na pódiu Pohody sa teda určite bude aj na čo pozerať.


Objavom roka sa stal ako 66-ročný

Príbeh ďalšieho z účinkujúcich Bažant Pohody 2014, Stevena Genea Wolda, vystupujúceho pod menom Seasick Steve, je ako celovečerný trhák. Kuriozitou je, že ocenenie Mojo Award pre Objav roka získal, až keď mal 66 rokov. "Narodil sa v roku 1941 v Kalifornii, v trinástich ušiel z domu, túlal sa, živil sa ako pastier, drevorubač či nádenný robotník na farmách, hrával po krčmách a baroch na gitarách, ktoré si vyrábal sám a z čohokoľvek, od debničiek, plechoviek až po krompáče," približuje jeho život Mário Gešvantner z agentúry Pohoda Festival.

Svoju prvú nahrávku vydal Seasick Steve až v roku 2006, keď sa po všetkých potulkách konečne usadil v Nórsku. Rok na to mu vyšiel druhý album Dog House Music, ktorý ho doslova katapultoval na veľké pódiá, festival Glastonbury nevynímajúc. "Seasick Steve, to je surové, živočíšne blues, ktoré šokuje aj očarí zároveň. Je ako soundtrack k beatnickým príbehom, hudba ku knihám Jacka Kerouaca, chvíľku osamelá, chvíľku divoká, no vždy s pečiatkou geniality," dodáva Gešvantner.


Objavy z Demovnice aj detské talenty

Ako už organizátori festivalu avizovali dávnejšie, na Bažant Pohode 2014 sa predstaví aj výber slovenských interpretov z relácie Demovnica_FM, v ktorej dáva verejnoprávne Rádio_FM priestor mladým talentom z rôznych sfér domácej hudobnej scény. Po už skôr ohlásenej speváčke Katarzii si zahrajú v Rádio (aktívnej zóne)_FM na trenčianskom letisku aj ďalšie štyri objavy – Fúzy múzy, GonsofúsMillhouse a Tante Else.

Detské talenty predstaví medzinárodný projekt ((superar)), ktorý funguje už vo viac ako 30 krajinách a začína sa udomácňovať aj na Slovensku. Jeho cieľom je rozvíjať záujem o hudbu pod vedením profesionálov u detí z rôznych prostredí, vrátane tých najchudobnejších.

Od júna minulého roku sa v prvom slovenskom detskom zbore ((superar)) venuje dvadsiatka detí z Banskej Štiavnice a okolia pravidelnej výučbe spevu, hudobnej výchovy a hlasovej techniky, a zároveň získava sebadôveru, schopnosť tímovej spolupráce a rešpekt k rôznorodosti. Zbory, ktoré by mali v najbližšom čase pribudnúť aj v ďalších slovenských mestách, sú tak praktickou ukážkou sily a krásy rôznorodosti – jazykovej, etnickej, náboženskej či kultúrnej, a vytvárajú tak základ porozumenia k tomu, akú spoločnosť chceme spoluvytvárať. Vďaka podpore Nadácie otvorenej spoločnosti vystúpi tento zbor aj na trenčianskom festivale.


Festival Bažant Pohoda sa tento rok uskutoční 10. až 12. júla na trenčianskom letisku. Permanentky sú stále k dispozícii za cenu 89 eur, ktorá bude platiť až do konca predpredaja. Predávajú sa aj lístky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S, lístky na parkovanie osobných automobilov aj karavanov.

Doteraz potvrdení účinkujúci:
Kraftwerk 3D, Travis, Tricky, Suede, Goldfrapp, Disclosure Live, Kelis, Tame Impala, Moderat, Mogwai, Modeselektor DJ set, Theo Parrish Live, Azealia Banks, Mr. Scruff, Mount Kimbie, The Afghan Whigs, Band of Skulls, Gilles Peterson´s Sonzeira DJ Set, Fatoumata Diawara + Roberto Fonseca, Seasick Steve, Ukrajinská národná filharmónia, The Selecter, Tune-yards, The Correspondents, Brandt Brauer Frick, Brandt Brauer Frick Ensemble, Jambinai, A Tribe Called Red, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, Juana Molina, Manu Delago Handmade, When Saints Go Machine, Jupiter & Okwess International, Tricot, Molotov Jukebox, Chinawoman, East India Youth, Sun Ra Centennial Dream Arkestra, Preservation Hall Jazz Band, Seward, Lucy Rose, Bemet, Deap Vally, Putan Club, Pig Ignerents, Money For Rope, LolaMarsh, Repetitor, Broke, Analogik, Helfer, A Moving Sound, Oratnitza, Silent Disco, WWW Neurobeat + Pavel Fajt, Banjo Band Ivana Mládka, Agon Orchestra, Never Sol, Vložte kočku, Esazlesa, Bachtale Apsa, DJ Gadjo.cz feat Mário Bihári, Jana Kirschner, Vec + Valihora, Slobodná Európa, Walter Schnitzelsson, Korben Dallas, Vrbovskí víťazi, Autumnist, Talkshow, Čad, Herzog Herzog, The Global Optimistic, Bad Mojo & Michael Priest, Katarzia, Škvíry & Spoje, ((superar)).

Zdroj: Pohodafestival.sk
Foto: Facebook.com/i.am.kelis

Súvisiaci interpreti: Kelis, Travis