Chcete vedieť, aké to je, keď má Táňa Pauhofová pod palcom muzikantov z kapely Para, Whiskyho z Slobodnej Európy, Braňa Jobusa, Veca a Martina Valihoru, ale aj šéfredaktora .týždňa Štefana Hríba, hovorcu Bažant Pohody Mária Gešvantnera či moderátorské duo Rádia_FM Baláž – Hubinák? A viete, čo sa stane, keď Mišo Kaščák mešká na jogu?

Všetko sa dozviete v novom televíznom spote festivalu Pohoda 2014, ktorý je jednou z najkreatívnejších reklám, aké sa kedy na Slovensku v rámci propagácie hudobných podujatí urodili. Ide pritom len o prvý zo série troch spotov v podobe hraných skečov s pracovnými názvami Joga, Gynekológia a Taxi, na ktorých sa podieľali známi hudobníci, herci a ďalší známi sympatizanti najväčšieho slovenského multikultúrneho festivalu.

V prvom zverejnenom spote si okrem hudobníkov a novinárov spomenutých v perexe zahrali aj Vlado Sendrei (Sendreiovci), Barnabáš Cibuľa (Kokavakere Lavatura), Lukáš Fila (Korben Dallas), Pišta Vandal (Čad) alebo výtvarník Igor Derevenec. V ďalších videách, ktoré budú zverejnené v najbližších dňoch, sa dozviete, čo spolu plánujú Zuzana Šebová, Robo Roth a Michal Kaščák, a tiež čo majú okrem hudby spoločné speváčky Jana Kirschner a Katarzia.

Pozrite si dlhšiu verziu spotu Joga, ktorú v televízii neuvidíte:


Výbuchy smiechu a splnené herecké sny

Kreatívne spoty s hviezdnou účasťou sa nakrúcali pred niekoľkými dňami v Bratislave. Režisérsku taktovku nad nimi prevzal Juraj Johanides. "Musel som byť na nich dobrý, pretože sú to všetko amatéri. Ale napokon sa zo všetkých vykľuli veľkí profesionáli, ktorí mi dali zabrať," skonštatoval po ukončení natáčania s množstvom nehercov. Na pľaci vládla vynikajúca atmosféra, práce museli byť často prerušované kvôli výbuchom smiechu. Najmä športové úbory viacerých pobavili.

"Vždy som chcel hrať vo filme Taká normálna rodinka, myslím, že sa nám to aj s Matúšom Vallom podarilo," hovorí nekompromisný hudobný redaktor a moderátor Rádia_FM Daniel Baláž, ktorý sa na nakrúcanie dostavil v teplákovej súprave, hoci móde teplákových raperov neholduje. "Ja som zase vždy chcel hrať vo filme s Danielom Balážom vo vedľajšej úlohe, myslím, že sa mi to podarilo," kontruje Matúš a s rešpektom dodáva: "Ale Oscara by mal za svoje výkony určite dostať riaditeľ festivalu Mišo Kaščák!"

Skvelým hereckým výkonom sa však prezentovala aj Jana Kirschner, ktorá nad ponukou zahrať si v spotoch neváhala ani sekundu. "Po mnohých filmových ponukách, ktoré som roky odmietala, dokonca aj od Agnieszky Holland do jej filmu Jánošík, som sa teraz nechala nahovoriť. Presvedčila ma rola taxikárky, lebo to je ako šité rovno na mňa. Naozaj to zafungovalo, najmä vďaka režisérovi Jurkovi Johanidesovi, s ktorým sa poznám roky a ktorý to zo mňa dokázal dostať. A keď som videla tvár Miška Kaščáka, dokonca som pochytila aj komediálny talent. Bol to pre mňa veľký zážitok!" smeje sa Jana.

nakrúcanie reklamného spotu Joga Zdroj: Bobo Boška - Pohodafestival.skViac fotiek z nakrúcania spotu Joga

Okrem spomínaných účinkujúcich a režiséra Juraja Johanidesa sa na výrobe podieľala aj produkčná Katarína Kintlerová, čerstvý držiteľ ocenenia Slnko v sieti kameraman Tomáš Juríček a ďalší členovia skvelého tímu: architekt Michal Skrak, fotograf Bobo Boška, Mário Tardik, Emil Tardik (grip), Eči Skurka, Marek Skurka (kamera), Klinec, Tomáš Miťko & crew (svetlá), Martin Hájek & crew (rekvizity), Blažej Vidlička (zvuk), Matej Beneš (strih), Peťo Košťál, Paľo Ďurák (online+grading) a Bajko (zvuková postprodukcia).

"Vážime si vklad všetkých, ktorí spoty robili a ktorí v nich hrali, zažili sme profesionálnu prácu robenú s nadšením. Vždy som chcel mať aspoň štek vo filme s Danielom Balážom, o hraní s Matúšom Vallom som si netrúfol ani len snívať. Na natáčaní bola parádna atmosféra, ktorú dúfam v spotoch bude cítiť. Bolo to úžasné filmové dobrodružstvo," dodáva riaditeľ festivalu a vychádzajúca herecká hviezda Michal Kaščák.

Festival Bažant Pohoda sa tento rok uskutoční v termíne 10. až 12. júla tradične na trenčianskom letisku. Vstupenky za 89 eur sú stále k dispozícii, predávajú sa aj lístky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S, lístky na parkovanie osobných automobilov aj karavanov. 

Doteraz potvrdení účinkujúci:
Kraftwerk 3D, Travis, Tricky, Suede, Goldfrapp, Disclosure Live, Kelis, Tame Impala, Moderat, Mogwai, Modeselektor DJ set, Theo Parrish Live, Azealia Banks, Mr. Scruff, Mount Kimbie, The Afghan Whigs, Band of Skulls, Sleigh Bells, John Parish, Gilles Peterson´s Sonzeira DJ Set, Fatoumata Diawara + Roberto Fonseca, Seasick Steve, Ukrajinská národná filharmónia, The Selecter, Tune-yards, The Correspondents, Brandt Brauer Frick, Brandt Brauer Frick Ensemble, Shuya Okino & Eddy Ramich, Jambinai, A Tribe Called Red, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, Juana Molina, Manu Delago Handmade, When Saints Go Machine, Jupiter & Okwess International, Tricot, Molotov Jukebox, Chinawoman, East India Youth, Sun Ra Centennial Dream Arkestra, Preservation Hall Jazz Band, Seward, Lucy Rose, Bemet, Deap Vally, Putan Club, Pig Ignerents, Money For Rope, LolaMarsh, Repetitor, Broke, Zapaska, Analogik, Helfer, A Moving Sound, Rebeka, Oratnitza, Silent Disco, WWW Neurobeat + Pavel Fajt, Banjo Band Ivana Mládka, Agon Orchestra, Never Sol, Vložte kočku, Esazlesa, Bachtale Apsa, DJ Gadjo.cz feat Mário Bihári, DJky z Brna, Jana Kirschner, Billy Barman, Para Kokavakere Lavatura, Vec + Valihora, Slobodná Európa, Walter Schnitzelsson, Korben Dallas, Vrbovskí víťazi, Ink Midget x Pjoni DJ set, Ventil RG, Autumnist, Talkshow, Čad, Herzog Herzog, Bojouterrier, Katarzia, Millhouse, The Global Optimistic, Bad Mojo & Michael Priest, Katarzia, Gonsofus, Tante Elze, Binery, Fúzy Múzy, Sunrise Hangar, Škvíry & Spoje, Detský zbor ((superar)), Gramophon Brothers, Kasioboy, Vili:AM, DJ Caggy, DJ Škodis, Lolek, Plachta + Phonotik DJ set, MA*.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner, PR manažér festivalu Pohoda. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Bobo Boška