Jednou z výhod starnutia je, že vidíte dozrievať kapely, na ktorých ste vyrastali. To je aj prípad Francúzov Gojira, z ktorých sa postupne stáva naozaj veľká kapela.

Magnety týždňa

Po dvadsiatich rokoch v podzemí a prechode od technického death metalu až k progu sa Gojira menia na skutočných velikánov. Tento posun nemusí vyhovovať všetkým, ale nám bratia Duplantierovci a spol. robia veľkú radosť. Album Magma vyjde už o necelý mesiac a už teraz sa ho nevieme dočkať. Čiastočne za to môže aj skladba Silvera so skvelým videom, ktoré sa určite dostane na popredné priečky v tohtoročných rebríčkoch. Francúzskych virtuózov si nenechajte ujsť ani naživo, už čoskoro na Rock In Vienna. (pm)


V kuloároch začali kolovať veľmi zaujímavé informácie ohľadom Rage Against the Machine. Aj keď to najprv vyzeralo na pokračovanie tejto legendárnej kapely, v skutočnosti pôjde o nový projekt s názvom Prophets of Rage. Ten bude zložený z trojice Morello (gitara), Commerford (basa) a Wilk (bicie), ktorú za mikrofónmi doplní duo Chuck D z Public Enemy a B-Real zo Cypress Hill. Či je to pravda, sa dozvieme už prvého júna. (pm)

Šrot týždňa

V smutných správach bohužiaľ musíme pokračovať aj tento týždeň. V sobotu Smrť povolala do služby bývalého člena Megadeth a skvelého bubeníka. Nick Menza skolaboval počas koncertu jeho kapely OHM. Prvé informácie hovoria o infarkte. Menza s Megadeth nahral štyri albumy v rokoch 1989 až 1998. V júli by oslávil 52 rokov. Viac info (pm)

Novinky

Koncertný program pre tento rok (nielen) v hlavnom meste sa vďaka agilným organizátorom rozrastá každým týždňom. Najnovšie bol ohlásený koncert švédskych melodeath vikingov Amon Amarth, ktorí zahrajú 28. novembra v bratislavskej Refinery Gallery. Veríme, že Octopus promotion k nim ešte ohlásia nejaký zaujímavý support. Informácie o evente nájdete tu. (ak)


Velikáni Iron Maiden aktuálne brázdia svet na svojom Jumbo Jete na podporu albumu The Book of Souls. Keďže nové lietadlo kupovali predovšetkým kvôli novému pódiu, všetci boli zvedaví, aké vlastne je. Údajne je veľkolepé. Naživo to budeme môcť zhodnotiť už 6. júla, keď Briti zahrajú v Žiline. Zatiaľ si môžete aspoň pozrieť video, ako sa ich stejdž skladá. (pm)


Koncertné novinky pre nás má opäť aj festival Brutal Assault. Do zostavy im pribudli ďalšie zaujímavé mená - Perturbator, Kronos a hlavne 1349. Žeby sa nám črtal zatiaľ najsilnejší ročník? (pm)

Je veľká škoda, že sa Death Angel nedostávajú toľko pozornosti, koľko by si vzhľadom na kvalitu svojej hudby zaslúžili. Na druhej strane je to tak možno lepšie, lebo sa aspoň môžu sústrediť na to, čo ich najviac baví. Pozornosť potom príde sama. Predpokladám, že sa to stane už čoskoro. V piatok im vychádza album The Evil Divide a podľa prvých zverejnených skladieb to vyzerá na najlepší thrashový album tohto roka. A nič na tom nezmení ani povestná "Veľká štvorka". Nižšie si môžete vypočuť úžasnú novinku Father of Lies. (pm)


Ak vám niečo hovorí crossover, určite vám niečo hovorí aj D.R.I. Títo (ne)starnúci páni ohlásili prvé EP po viac ako dvadsiatich rokoch. Vyjde 10. júna a malú ochutnávku z neho si môžete dať na Reverbnation. (pm)

Chalani z Arms dosť holdujú mathcoreu a noiseu, čo je z ich skladieb celkom počuť. Aj keď vzdialene môžu pripomínať The Dillinger Escape Plan, šialenstvo doťahujú do dokonalosti a vôbec sa neobmedzujú. Album BLACKOUT vyšiel už v januári, ale bohužiaľ našej pozornosti ušiel. Počúvajte na Bandcampe. (pm)

Ešte o stupienok ďalej nájdete Nails. Savage Intolerance je desaťtonový náklad uchovaný v dvojminútovom videu. V polovici júna bude nasledovať aj album You Will Never Be One of Us, ktorý rozhodne nebude iný. A to sa nám páči. (pm)


Keby ste mi povedali, že v Poison Headache hrá Phil Sgrosso (ex-As I Lay Dying), asi by som ich hudbu ani neskúsil. Zrejme aj preto prvé informácie o tejto kapele zatajovali jeho totožnosť. A spravili veľmi dobre. Ich druhotina Gray Skies je žánrovo aj kvalitatívne na míle od jeho predošlých projektov – veľmi dobrým smerom. Skladbu si odbehnite vypočuť na Invisible Oranges. (pm)

Moji obľúbení vegánski grindcore-isti Cattle Decapitation spravili spolu s mojim obľúbeným režisérom Mitchom Massiem video k mojej obľúbenej skladbe Clandestine Ways (Krokodil Rot) z môjho obľúbeného albumu The Anthropocene Extinction. A to ani nemám narodeniny! POZOR: video protestuje proti testovaniu kozmetiky a liekov na zvieratách tak, že namiesto zvierat vyobrazuje ľudí. Takže si asi domyslíte, že pozerať ho k raňajkám asi nebude najlepší nápad. (pm)


Maďarskí post-rockeri Képzelt Város v tichosti vydali štvrtú štúdiovku a ponúkli jej stream. Album Köd (Hmla) je opäť striktne v maďarčine bez toho, že by niekde na internete boli k dohľadaniu preklady textov, no svojou inštrumentálnou prepracovanosťou ide na ruku všetkým milovníkom vrstevnatosti a progresivity. Skladby majú zneisteľnú minutáž, oproti predošlej doske Anatolij sú oveľa viac postavené na speve a gitarách (a možno menej na bicích) a sú láskou na prvé počutie. Album streamujte na Bandcampe, alebo Youtube. (ak)


Astronoid je päťčlenná kapela z Bostonu v Massachusetts, ktorá sa do svojej tvorby rozhodla pretaviť vplyvy Devina Townsenda, Alcest a Cynic. Server Metalinjection ešte do tohto mixu pridáva reminiscencie na blackových Deafheaven. Sami chlapci na FB hovoria, že hrajú "dream thrash", no ich podivuhodná fúzia heavy metalu, blackových výpadov a snových vokálov drží pokope prekvapivo dobre. Nový žáner rozhodne nevynašli, no znejú neopočúvane a sviežo. Ich debutový album Air vychádza 10. júna. (ak)


Vaše zablatené dušičky iste náramne poteší nová skladba od 16. Za nenápadným číslom sa skrýva nekompromisná štvorka, ktorej nový album Lifespan of a Moth bude tým "najtvrdším, najtemnejším a najkomplexnejším materiálom doteraz". Ja si to nevymýšľam, tak sa totiž píše na obrázkoch, ktoré sprevádzajú nový song The Absolute Center of a Pitch Black Heart. Krásne pomenovaná nihilistická hymna, čo poviete? (ak)


Diabolsky tvrdí a tajomní Terra Tenebrosa majú tiež novú skladbu. Švédsky projekt členov The Moth Gatherer, This Gift is a Curse, Aosoth a Blut aus Mord v songu The End is Mine to Ride ponúka dusivú atmosféru a podivné riffy z iného sveta. Ťažko o tejto hudbe písať čokoľvek. Dark metal na krásne slnečné ráno. Radšej si to vypočujte sami. (ak)


Haluz týždňa

V našej rubrike o svadbách často nepíšeme. Kto by to bol čakal, že? Ale keď už sa nejaký metalový fanda rozhodne pre takýto krok, ako mu lepšie vyjadriť svoju priazeň, ako pozdravom od jeho obľúbených kapiel? (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Gojira, Rage Against the Machine