Dvojalbumový projekt Tales From My Diary, ktorý tento rok získal dve prestížne nominácie na ceny Radio_Head Awards v kategóriách Hudobný počin roka a Jazzová nahrávka rok, je výnimočným hudobným dielom, ktorého živé prevedenie je udalosťou. Na originálnej pocte českému skladateľovi Leošovi Janáčkovi sa totiž podieľalo celkovo až 18 hudobníkov.

Malú ochutnávku ponúklo už krátke vystúpenie na marcovom udeľovaní Radio_Head Awards, no až o pár dní predstavia zoskupenia PolajkaNikolaj Nikitin Ensemble spolu s fenomenálnym českým kontrabasistom Miroslavom Vitoušom tento veľkolepý projekt v jeho plnej koncertnej podobe. A hneď v dvoch slovenských mestách. 

Premiéra sa uskutoční v sobotu 25. júla v Banskej Štiavnici na Festivale peknej hudby. O deň neskôr bude ambiciózny projekt ozdobou Mikulášskeho jazzového festivalu v Liptovskom Mikuláši. Vzácny hosť Miroslav Vitouš, ktorý je zakladajúcim členom kultového zoskupenia Weather Report a počas svojej kariéry spolupracoval s Milesom Davisom, Wayneom Shorterom, Chickom Coreom aj Joeom Zawinulom, sa na oboch koncertoch predstaví spolu s ansámblom saxofonistu a skladateľa Nikolaja Nikitina.

Ďalšími hudobníkmi v zostave sú klavirista Ľuboš Šrámek, violončelista Eugen Prochác a akordeonista Boris Lenko. Posledný menovaný sa predstaví aj ako člen zoskupenia Polajka. To okrem pesničkárskej dvojice Robert Pospiš-Martin Sillay dopĺňa speváčka Eva Šušková a violončelista Roman Harvan, ktorý sa postaral aj o obal unikátneho dvojalbumu.

Prečítajte si: Nikolaj Nikitin a Polajka vzdali hold tvorbe Leoša Janáčka originálne a invenčne


Od narodenia Leoša Janáčka vlani uplynulo 160 rokov, no jeho hudobný odkaz je stále rovnako intenzívny. Jeho tvorba odzbrojuje svojou autentickosťou a snahou vyjadriť názor alebo emóciu. Tá zasiahla aj autorský kolektív albumu Tales From My Diary - dvoj-CD s výnimočnou dramaturgiou a elitným hudobným obsadením, ktoré kritici už po vydaní označili za hudobnú udalosť roka 2014.

"Z vášne pre silu hudby sme sa rozhodli nahrať album, ktorý by Janáčka priblížil aj dnešnej poslucháčskej generácii. Hudba má spájať, má otvárať oči a v Jánáčkovom prípade aj srdcia. Fráza, ktorá môže pri iných skladateľoch pôsobiť pateticky u neho platí s nekompromisnou spoľahlivosťou," dodáva spoluautor projektu Robert Pospiš, ktorý celú nahrávku zastrešil s Martinom Sillayom aj producentsky. Nahrávanie, mixovanie a mastrovanie albumu malo pod palcom ich hudobné štúdio Real Music House.

Oceňovanú nahrávku vydalo vydavateľstvo Hudobný fond a jej vznik podporilo Ministerstvo kultúry a organizácia SOZA. Zážitok z jej živého prevedenia, navyše s exkluzívnym hosťom, čaká návštevníkov oboch spomínaných festivalov už tento víkend.

Tales From My Diary 2015 - live:

25. 7. - Banská Štiavnica, Festival peknej hudby - www.fph.sk
26. 7. - Liptovský Mikuláš, Mikulášsky jazzový festival - www.mjf.sk

Koncertné obsadenie:

Miroslav Vitouš - bussetta, kontrabas

Nikolaj Nikitin Ensemble:
Nikolaj Nikitin - sopránový a tenorový saxofón 
Ľuboš Šrámek - klavír 
Boris Lenko - akordeón
Eugen Prochác - violončelo 

Polajka:
Róbert Pospiš - spev 
Martin Sillay - gitara
Eva Šušková - spev 
Boris Lenko - akordeón, klavír 
Roman Harvan - violončelo 

Vypočujte si hudobné ukážky z dvoj-CD Tales From My Diary:

Ukážky z Tales From My Diary, CD 1 - Nikolaj Nikitin Ensemble a Miroslav Vitouš

Ukážky z Tales From My Diary, CD 2 - Polajka

Redakciu Hudba.sk informoval Róbert Pospiš z vydavateľstva Real Music House. Ďalšie podrobnosti nájdete na stránkach www.facebook.com/talesfrommydiary a www.realmusichouse.sk.

Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin