Mladá žilinská formácia Bod Omylu sa predstavila na poľskom Woodstock festivale, ktorý svojou návštevnosťou patrí medzi najväčšie hudobné podujatia v Európe. Chalanom sa to podarilo vďaka postupu z pražských eliminácií a po skupine Inekafe, ktorá tu vystúpila v rokoch 2003 a 2013, sa stali druhými slovenskými zástupcami v 22-ročnej histórii festivalu.

O svoje zážitky z uplynulého víkendu sa s nami podelil líder kapely Bod Omylu Lukáš Turiak: "Tiché 18-tisícové pohraničné mestečko Kostrzyn sa na niekoľko dní obrátilo hore nohami. Stanuje sa nielen v samotnom areáli festivalu, ale aj na dvoroch, v parkoch, pri cestách. Podniky stavajú dočasné terasy a výčapy, všade, kde sa zmestia lavičky a stoly. Posedieť sa dá na parkoviskách pred obchodmi aj v areáloch niektorých firiem. Skoro to vyzerá, ako by si celé mesto počas trvania festivalu zobralo závodnú dovolenku."

"Podnikaví vlastníci pozemkov v okolí areálu chodia za stanovanie na svojich parcelách vyberať poplatky a ako protislužbu pre svojich "zákazníkov" udržujú čistotu a poriadok. Každým smerom prúdia 24 hodín denne kvantá ľudí, nosia si svoje vlajky, všetko sa javí ako totálny chaos a pritom to perfektne funguje. Každý vie, prečo prišiel a akú myšlienku v sebe Woodstock nesie. Nikoho neodradila ani zima, vietor, lejaky a bahno z prvého dňa. O to viac úsmevov bolo vidno v sobotu, keď sa konečne objavila modrá obloha," opisuje atmosféru spevák žilinskej skupiny.

Woodstock je známy veľkými pódiami vyšperkovanými originálnym osvetlením. Bod Omylu sa predstavili na Malej scéne, ktorá však svojimi rozmermi malá zďaleka nie je. "Pódium bolo organizačne zabezpečené skvele, starali sa o nás profesionálni technici, ktorí pre nás s úsmevom urobili, čo nám videli na očiach. Určite si na to spomenieme, keď si najbližšie v nejakom malom klube budeme komplet všetko nosiť, rozkladať a zvučiť sami (smiech). Ale aby som to zhrnul so všetkou vážnosťou – svetlá, zvuk a ľudia na aj pod pódiom – všetko to bol pre nás krásny zážitok a veľká škola," uzavrel Lukáš.

Bod Omylu na jeseň vydávajú nový album, na ktorom intenzívne pracujú. Do konca leta už preto majú naplánované len dve festivalové a jedno klubové vystúpenie. Všetky koncerty a informácie o kapele nájdete na Bodomylu.sk.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Michal Očovan.