Dub FX je slovenskému publiku už dobre známy. Po vystúpeniach na festivalových pódiách - naposledy ako jeden z headlinerov Grape festivalu - príde tento pôvodne pouličný performer na jeseň so svojou novou šou do Starej tržnice. Bratislavský koncert sa uskutoční 16. októbra.

Pod umeleckým menom Dub FX sa ukrýva Ben Stanford, rodák z austrálskeho Melbourne. Svoju kariéru odštartoval pouličnými vystúpeniami, vďaka ktorým si získal priazeň množstva fanúšikov aj bez podpory nahrávacích spoločností a veľkého proma. Vo svojej tvorbe mieša hudobné žánre hip-hop, reggae či drum&bass a preslávil sa hitmi ako Love Someone či Love Me or Not.

Jeho živé vystúpenia charakterizuje používanie hudobnej slučky, tzv. loopingu. Vďaka tomu vytvára iba svojím hlasom a beatboxom hudbu, cez ktorú následne spieva, či rapuje a dáva publiku obrovskú energiu. Svoju šou už predviedol v 40 krajinách sveta, predal vyše 200-tisíc nahrávok, má viac ako pol milióna fanúšikov na sociálnej sieti Facebook a vyše 100 miliónov zhliadnutí videí na Youtube. Vystupoval na top svetových festivaloch ako Coachella, Sziget či Glastonbury. Na Slovensku mal premiéru ešte ako širokej hudobnej verejnosti neznámy objav v roku 2011 v Nu Spirit Clube, neskôr vystúpil dvakrát na Grape festivale a vlani aj na bratislavskom Uprisingu.

Už o pár dní, 26. augusta, vydá Dub FX nový album s názvom Thinking Clear. Album bol nahrávaný počas štyroch mesiacov, no množstvo textov vzniklo počas toho, ako bol Dub FX na koncertnej šnúre. "Mám pocit, že tento album zachytáva esenciu všetkých aspektov mojej cesty. Chcel som, aby znel živo a elektronicky, a tak som celý album napísal a nahral s basákom, pianistom, perkusionistom a trojčlennou dychovou sekciou," hovorí o novinke, z ktorej už predstavil prvý singel So Are You aj krátke video pozadí tvorby albumu.

Veľký koncert austrálskeho umelca a jeho kapely sa uskutoční 16. októbra v Starej tržnici v Bratislave pod taktovkou Grape Agency. Viac informácií nájdete na stránke www.grapefestival.sk.


Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov Denisa Chylová.

Foto: Marko Erd - Hudba.sk