Český folkový a jazzový gitarista, spevák, skladateľ, textár, hudobný režisér a aranžér Karel Plíhal patrí medzi významné osobnosti českej hudobnej scény. Už 6. októbra odohrá v bratislavskom V-klube koncert, v rámci ktorého predstaví prierez svojimi najlepšími skladbami za 30 rokov.

"Prehrávam si všetko to, čo som za tých tridsať rokov koncertovania zložil. Určite vyberiem a zahrám tie skladby, ktoré ma ešte neomrzeli. Budem rád, keď divákom spravím pekný večer," uviedol s úsmevom Karel Plíhal. Fanúšikovia sa podľa jeho slov môžu tešiť na koncert plný melodickej hudby s hravou poéziou o medziľudských vzťahoch, slušnosti či láske.

O tom, že českej folkovej legende nechýba zmysel pre humor niet pochýb. Ako sám tvrdí, diváci sa môžu počas koncertu tešiť na prestávku. "Túto novinku som zaviedol nedávno, všetkým sa nám uľavilo. Navyše, keď je prestávka dosť dlhá, ľudia väčšinou zabudnú čo bolo v prvej polovici a ja sa môžem znova vrátiť k mojim obľúbeným kúskom," spresnil Plíhal.
 
Biografia

Karel Plíhal je český folkový a jazzový gitarista, spevák, skladateľ, textár, hudobný režisér a aranžér. Hre na gitaru sa venuje od svojich 15 rokov. Začínal v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách ako Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. Prvé sólové vystúpenie absolvoval v roku 1983. Medzi rokmi 1985-1993 spolupracoval s Emilom Pospíšilom a v rokoch 1995-1999 ho sprevádzal Petr Freund.

Karel Plíhal je štvornásobný držiteľ ceny súťažného hudobného festivalu Porta. Zložil hudbu k množstvu inscenácií, zhudobnil niektoré Kainarove básne, režíroval nahrávanie albumov Jaromíra Nohavicu, Petra Fialu, bratov Ebenových alebo Bokomary. V roku 2006 vydal výber svojich básní Jako cool v plotě doprevádzaný ilustráciami Miroslava Bartáka. Za svoj zatiaľ posledný album Vzduchoprázdniny, ktorý vyšiel v roku 2012, získal Cenu Anděl v kategórii Folk & Country.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Ota Nepilý

Súvisiaci interpreti: Karel Plíhal