Britská rocková kapela Pink Floyd vydá 10. novembra svoj pätnásty štúdiový album The Endless River. Nahrávka, ktorá vyjde 20 rokov po ostatnom albume The Division Bell, bude poctou Rickovi Wrightovi. Fanúšikovia sa však ani tentokrát nedočkajú návratu Rogera Watersa do zostavy.

Informácie o tom, že Pink Floyd pracujú na novej platni sa objavili už začiatkom leta. Prvýkrát sa o nahrávke na Twitteri zmienila Polly Samson, manželka speváka a gitaristu Davida Gilmoura. Jej slová následne v britských médiach potvrdila i speváčka Durga McBroom-Hudson, ktorá so skupinou spolupracovala v 80. a 90 rokoch a ktorá sa tiež mala na novinke podieľať.

Pink Floyd teraz v oficiálnej tlačovej správe upresnili nielen dátum vydania, ale odtajnili tiež obal, za ktorým stojí 18-ročný egyptský digitálny umelec Ahmed Emad Eldin. David Gilmour zároveň potvrdil, že základ albumu vznikol už v roku 1993 počas nahrávania slávnej platne The Division Bell. K dispozícii bolo údajne až dvadsať hodín materiálu, ktorý hudobníci znovu počúvali a selektovali. Vybrané nápady a fragmenty skupina rozvinula a prepracovala tak, aby novinka podľa ich slov "zodpovedala 21. storočiu".

Pink Floyd - The Endless River Zdroj: obal albumuTakto bude vyzerať obal albumu The Endless River

Waters sa nevráti

Očakávaná nahrávka bude poctou multiinštrumentalistovi Rickovi Wrightovi, ktorý v roku 2008 vo veku 65 rokov podľahol rakovine. "The Endless River je poctou Rickovi, ktorého klávesy sú srdcom zvuku Pink Floyd. Je to primárne inštrumentálny album, ktorý má štyri časti a jednu otextovanú pieseň Louder Than Words," uviedla formácia v oficiálnom vyhlásení. Text piesne napísala spomínaná Polly Samson.

Na nahrávaní skladieb sa okrem Wrighta podieľali David Gilmour a Nick Mason. O produkciu albumu sa postarali Gilmour, Phil Manzanera, Martin "Youth" Glover a Andy Jackson. Po ohlásení nového albumu mnohí fanúšikovia dúfali, že tohtoročný návrat legendárnej kapely na scénu bude spojený aj s návratom Rogera Watersa do zostavy. Bývalý člen formácie však na novej platni nijakým spôsobom nefiguruje, keďže ide o dokončenie materiálu nahratého v období, kedy už v kapele nepôsobil.


Tracklist albumu Pink Floyd - The Endless River:

1. Things Left Unsaid
2. It's What We Do
3. Ebb and Flow
4. Sum
5. Skins
6. Unsung
7. Anisina
8. The Lost Art of Conversation
9. On Noodle Street
10. Night Light
11. Allons-y (1)
12. Autumn '68
13. Allons-y (2)
14. Talkin' Hawkin'
15. Calling
16. Eyes to Pearls
17. Surfacing
18. Louder Than Words

Zdroj: Nme.com, Consequenceofsound.net, PR, archív Hudba.sk
Foto: Albert Watson

Súvisiaci interpreti: Pink Floyd