Po už ohlásených menách Imagine Dragons, Birdy a Moderat pridávajú organizátori festivalu Colours of Ostrava ďalšie veľké lákadlo. Je ním deväťnásobná držiteľka ceny Grammy, americká speváčka Norah Jones, ktorej sa v nultej dekáde podarilo prinavrátiť lesk a slávu žánrom ako jazz, soul či blues.

"Mám pocit, že už snáď ani nie je nutné viac dodávať či vysvetľovať. Norah Jones som si na Colours of Ostrava priala už dlho. Je to splnený sen, ktorý budeme budúci rok spoločne zdieľať s návštevníkmi. Speváčka sa so svojím koktailom skladieb v rozmedzí jazzu, folku, country, rocku a popu, výrazných melódií a osobných textov na náš festival skvelo hodí," hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová. 

Z klubovej scény do celého sveta

Dcéra legendárneho indického hudobníka Raviho Shankara na medzinárodnej scéne debutovala vo februári 2002 s albumom Come Away With Me, na ktorom ukázala svetu svoj jedinečný hlas. Priniesol jej globálny úspech, no cesta k nemu bola úplne iná než u väčšiny súčasných popových hviezd. Internet vtedy ešte v hudobnom biznise nehral veľkú rolu, a tak sa tri roky predtým presťahovala z Texasu do New Yorku, dúfajúc, že sa z nej stane jazzová speváčka.

Tak ako tisícky ďalších hudobníkov v Amerike, začala vystupovať s jazzovými štandardami v kluboch a reštauráciach. Približne v rovnakej dobe sa stretla s Jesseom Harrisom (ktorý následne spolupracoval na jej debutovom albume a napísal jej prelomovú pieseň Don't Know Why) a stala sa súčasťou scény okolo klubu Living Room na Manhattane.

Keď nahrávala album Come Away With Me, jej zvuk viac dozrel a získal omnoho viac na šírke i osobnosti, aj keď vplyv jazzu od Billa Evansa, cez Milesa Davisa, až po Billie Holiday a Ninu Simone v jej tvorbe stále pretrvával. Okrem príjemnej fúzie starých žánrov v podstate nepriniesla nič nové, ukázala však celkom odlišný smer, než ponúkala vtedy prevládajúca pop music.

Vďaka tomu sa album stal doslova fenoménom, o čom svedčil aj zisk ôsmich cien Grammy (päť získala Norah, ďalšie tri skladateľ Jesse Harris a producent Arif Mardin). Samotná speváčka z toho bola v šoku. "Cítila som sa, akoby som prišla na niečiu narodeninovú oslavu a zjedla celú tortu. Bez toho, aby ktokoľvek iný dostal aspoň kúsok," povedala v jednom z rozhovorov.


Zaujímavé spolupráce aj návrat k jazzovým koreňom

Odvtedy predala Norah Jones viac než 50 miliónov nosičov, získala ďalšie štyri zlaté gramofóniky a množstvo ďalších ocenení či nominácií. Na konte má aktuálne šesť sólových albumov, ktoré sa stretli s úspechom u kritikov aj v rebríčkoch, a tiež nahrávky so svojimi kapelami The Little Willies a Puss N Boots.

Originálna kompilácia z roku 2010 ... Featuring Norah Jones ukázala jej neuveriteľnú všestrannosť. Obsahovala spoločné skladby s tak odlišnými umelcami ako Willie Nelson, Outkast, Herbie Hancock alebo Foo Fighters. Album Little Broken Hearts (2012), ktorý produkoval Danger Mouse, sa stal ďalším fascinujúcim krokom v umeleckom vývoji jednej z najzaujímavejších speváčok posledných dekád. O rok neskôr zase fanúšikov prekvapila spoločným albumom Foreverly s frontmanom kapely Green Day Billie Joe Armstrongom.


V roku 2014 sa v Kennedyho centre vo Washingtone zúčastnila historického koncertu pomenovaného Blue Note at 75, pripominajúceho si 75. výročie legendárnej značky, ktorá sa pre Norah doslova stala od roku 2000 domovom. Stretnutie "rodiny" hudobníkov okolo tohto labelu, inšpirovalo Norah k novému, aktuálnemu albumu Day Breaks, ktorý vyšiel v októbri.

Vrátila sa na ňom späť k svojím jazzovým koreňom, ale zároveň dokazuje, že patrí k jedinečným umelcom dnešnej doby. To najzákladnejšie z americkej hudby - country, folk, rock, soul a jazz - totiž naďalej spája tak, ako nikto iný. Day Breaks ponúka krehkú fúziu, podobne ako jej debut Come Away With Me, ale zároveň ide o dielo už zrelej umelkyne, ktorá žije svoj život a naplno rozvíja svoje umenie. Dôkazom sú single ako Carry On či Flipside.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Zdenko Hanout. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa dozviete na oficiálnom webe festivalu Colours.cz.

Súvisiaci interpreti: Norah Jones