Program festivalu Colours of Ostrava, ktorý sa uskutoční od 16. do 19. júla 2015 v industriálnom prostredí Dolných Vítkovic, pridáva po britskom spevákovi Mikovi a rockovej legende Swans ďalšie dve veľké mená. Na podujatí vystúpia Caribou a Caravan Palace.

"Caribou spája sofistikovaným a chytľavým sposobom dubstep, house, techno, krautrock, hip-hop, disco, retro pop a R&B. Na Colours príde so sprievodnou kapelou a veľkou vizuálnou šou," uviedla riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Caribou sa stal originálnou osobnosťou pracujúcou s rozdielnymi náladami a energickými rytmami na pomedzí inovatívnej elektroniky a tanečných beatov. Skrýva sa pod ďalšími pseudonymami ako Manitoba alebo Dafnion.

"Chcem, aby moja hudba predstavovala niečo ako fotoalbum môjho života, a to ako hudobne tak osobne," tvrdí interpret. V Kanade obdržal najvyššie hudobné ceny Polaris a Juno, na svojej strane má veľké média a za sebou svetové turné s Radiohead a pokorenie veľkých festivalov s Kieranom Hebdenom (Four Tet).

Caribou dokáže v poslucháčoch vyvolať pocity vzrušenia, vie ako ich dostať do pohybu s náladotvornými melódiami, ale vzápätí nadväzuje užší kontakt a zdieľa osobné vnímanie zložitosti lásky. To je aj téma jeho posledného albumu Our Love (2014), ktorý s nim natáčali jeho kanadskí priatelia - soulová speváčka Jessy Lenza a neobyčajný huslista a skladateľ Owen Pallett. Album vo výročných anketách vysoko zabodoval a napríklad portál Pitchfork ho zaradil medzi desať najlepších za rok 2014.


Svižný elektro-swing v podaní francúzkej kapely Caravan Palace, ovplyvnenej napríklad aj formáciou Daft Punk, rozhýbe na festivale Colours of Ostrava nejedného návštevníka. Títo energickí Parížania majú na svedomí dva albumy a v súčasnosti pracujú na nových skladbách.

Do programu podujatia okrem nich nedávno pribudli aj interpreti ako Mika, Swans, Black Strobe, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, CoCo & The Butterfields, Bazzookas a No Blues. Účasť na festivale predtým potvrdili John J Presley, The Mispers a Sly and Robbie, s ktorými zahrajú nórsky trubkár Nils Petter Molvaer, fínsky elektronický hudobník Vladislav Delay a nórsky gitarista Eivind Aarset.

Festival Colours of Ostrava 2015 ponúkne v unikátnom industriálnom areáli Dolných Vítkovic štyri dni plné koncertov, divadiel, diskusií, workshopov, filmov a výtvarných aktivít. Zatiaľ posledný ročník navštívilo v júli 2014 rekordných 40 777 návštevníkov. Festival sa tento rok taktiež prebojoval na short-list prestížnej ankety Festival Awards Europe v kategórii Best Major European Festival.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Zdenko Hanout, PR manažér festivalu. Správa bola doplnená o informácie z agentúry SITA.

Foto: Thomas Neukum