Predstavte si obrovský orchester zložený z talentovaných mladých ľudí z celého Slovenska, ktorí by sa za normálnych okolností nikdy nestretli. A predstavte si, že sa k tomuto orchestru pridajú populárne slovenské tváre, aby spoločne pomohli bojovať proti rakovine. Aj o tom je projekt Virtuoso.

Obrovské zloženie mladých ľudí, ktorí vytvárajú orchester Virtuoso, už má za sebou viaceré úspechy - zahrali si na festivale Pohoda i na prestížnom Viva Musica! festivale. V decembri 2014 tiež vydali svoj debutový album #HeyVirtuoso, pri ktorom siahli po zhudobnení skladieb od legendárnych The Beatles. Štyri skladby, ktoré sa na albume nachádzajú, aranžoval skladateľ a producent Slavo Solovic. O spev sa postarali Zuzana Smatanová, Adam Ďurica, Peter Cmorik, David Kraus, Peter "Kuko" Hrivňák a Tereza Riavová, bicie nahral známy bubeník Martin Valihora.

Prísť o vlasy pre charitu

Debutový album orchestra Virtuoso má však aj ďalší rozmer - charitatívny. Celý výťažok z jeho predaja poputuje do Náhradného domova, ubytovacieho zariadenia Ligy proti rakovine, ktoré je určené pre rodičov a príbuzných detských onkologických pacientov. Tu môžu rodičia stráviť chvíle pri svojom dieťati v čase liečby. V rámci propagácie albumu nakrútili všetci hudobníci spoločný videoklip k piesni Hey Jude. Ten rozpráva fiktívny príbeh o Maťkovi, členovi Virtuosa, ktorý dostane rakovinu. Čaká ho chemoterapia, no sníva o tom, že mu kamaráti z orchestra hrajú na izbe, aby ho podporili v boji s chorobou.

A to sa aj stane - v nemocnici znie pieseň Hey Jude v podaní spoemnutých spevákov, objavia sa tiež herci ako napríklad Marek Majeský, Ján Jackuliak, Kristína Farkašová, Marián Labuda ml. a zo štúdia Fun rádia sa ozvú aj moderátori Junior a Marcel. V klipe príde aj k zlomovému momentu, kedy si malý Maťko musí oholiť hlavu. Nezostane v tom však sám, zo solidarity o vlasy prídu nielen jeho kamaráti z orchestra, ale aj spevák Horkýže Slíže Kuko. "Spontánne som vymyslel, že zhodím vlasy. Deti sa na tom dobre bavili, čo bolo aj cieľom," povedal spevák pre portál Topky.sk. 


Spoľahlivé teleso s peknou myšlienkou

Výrobu videoklipu, v ktorom všetci účinkujúci vystupovali bez nároku na honorár, si pochvaľoval aj režisér Nikita Slovák: "Tým, že sme mali šikovný produkčný tím, dobrých hercov a taktiež sme mali šťastnú ruku pri výbere hlavného detského predstaviteľa, malo nahrávanie videoklipu výborné tempo. Som režisérom veľkých projektov, ale napriek tomu je pre mňa výzva pracovať s toľkými hviezdami a umelcami, taktiež s deckami z orchestra. ... Mám veľmi rád Beatles a v tejto orchestrálnej podobe je to krásne. Čo sa týka samotného Virtuosa, viem, že je to veľmi dobrý orchester, kvalitní hudobníci, spoľahlivé teleso," uviedol.

Spoluprácu na samotnom projekte si pochvalujú aj speváci. Adam Ďurica dlho nepremýšľal, či doň vstúpi: "Neváhal som a hneď som prijal ponuku, pretože je to pekný a veľký projekt a keď sa do toho obujú správni ľudia, môže to zožať úspech a myslím si, že sa to podarí." Nahrávanie si užila aj Zuzana Smatanová, ktorú potešilo, že mohla spievať piesne od Beatles. "Bola mi ponúknutá pesnička Long and Winding Road a ja sa priznám, že som vôbec nepoznala túto pesničku. Tak som si ju našla a hovorím si wow!, touto skladbou mi zahrali na strunu, pretože je veľmi citlivá a emotívna a také pesničky ja mám rada." 

CD #HeyVirtuoso je v predaji od 8. decembra v e-shope na stránke Virtuoso.sk, v sieti Závodsky, Tesco a Panta Rhei. Kúpou pomôžete dobrej veci.


Text: Michaela Žureková (zdroj: Youtube.com, Virtuoso.sk)
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Peter Cmorik, Zuzana Smatanová