Po vytrvalom odolávaní streamovacím službám sa katalóg skladieb The Beatles dostáva do ich portfólia. Viac než dve stovky pesničiek najznámejšej skupiny všetkých čias budú prístupné aj pre neplatiacich zákazníkov. Doteraz to bolo možné iba cez Youtube.

Fanúšikovia legendárnej britskej štvorice The Beatles lepší darček dostať ani nemohli. Reprezentanti hudobného dedičstva svetoznámej britskej kapely sa rozhodli na Štedrý deň v roku 2015 sprístupniť celú ich tvorbu aj prostredníctvom streamovacích služieb. Aby toho nebolo málo, nerobia výnimky a hity ako Please Please MeHelp!,Ticket to RideYesterdayAll You Need Is LoveHey JudeCome TogetherA Hard Day's Night alebo And I Love Her budú od dnes znieť nielen cez aplikácie Spotify, Apple Music či Deezer, ktorý si pre kapelu vo svojom katalógu rezervoval číslo 1, ale dokonca aj cez tie menej využívané ako Google Play, Tidal alebo Amazon Music Prime.

Skladby The Fab Four, ako The Beatles prezývajú, budú môcť počúvať aj používatelia, ktorí si služby streamovacích aplikácií nepredplatia. Cieľom je sprístupniť hudbu legendárnej kapely aj novej generácii hudobných fanúšikov, ktorí nie sú zvyknutí kupovať hudbu. Pre streamovacie služby je získanie katalógu The Beatles skvelou správou v čase, kedy najväčšie popové hviezdy súčasnosti za účelom zvýšenia predaja svojich albumov tieto služby obchádzajú. Príkladom je nový album Adele či Taylor Swift, ktorá minulý rok zo streamovacích služieb stiahla svoju tvorbu, lebo si myslí, že by si umelci mali viac vážiť svoje umenie.

"Ľudia stále môžu počúvať moju hudbu, pokiaľ si ju zaobstarajú cez iTunes (niekdajšia streamovacia služba spoločnosti Apple, momentálne ju nahradila Apple Music, pozn. red.). Vždy som za skúšanie niečoho nového. Vyskúšala som a nepáčilo sa mi to. Myslím, že umenie by malo mať nejakú základnú hodnotu. Keď som dala svoju hudbu na Spotify, nevnímala som to tak. Každý sa sťažuje na pokles predaja hudby, ale nikto nič nerobí. Každý beží streamovaniu naproti, pričom si myslím, že práve to je to, čo ten predaj albumov znižuje," povedala Swift vlani magazínu Time, keď vydala album 1989, za ktorý je nominovaná na Grammy. Ukázala tak cestu k rekordným predajom pre Adele, autorku a interpretku najpredávanejšieho albumu tohto roka. The Beatles sú však kapelou minulosti, ktorej predaje kvôli dlhoročnej neprístupnosti súčasnej internetovej generácii postupne klesali.


Autor: Marek Majzon (zdroj: ReCode.net, Time.com)
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: The Beatles, Taylor Swift