Festival Zvuk for Štiavnica opäť privíta vychádzajúcu hviezdu, ktorá vo svete jazzu múti stojaté vody. Rakúska klaviristka, speváčka a skladateľka Susana Sawoff, známa aj z bratislavského koncertu Gregoryho Portera, vystúpi v najkrajšom slovenskom meste už 4. februára.

"Keď táto dáma spieva, slnko začne vychádzať." Aj to sú slová chvály, aké vyslovili hudobní kritici na adresu talentovanej rakúskej hudobníčky Susany Sawoff. Niet sa čo čudovať. Krištáľový hlas, intímny hudobný prejav či textársky vtip s nadhľadom je tou najlepšou zmesou, ako dodať popu sofistikovanejšiu príchuť, či naopak osviežiť jazz soulom s príjemnou melodikou. 

Sawoff vydala počas svojej krátkej kariéry už dva štúdiové albumy. Jej jazz-funkový debut Wrapped Up In A Little Sigh (2011) sa okamžite vypredal, druhý počin pod názvom Bathtub Rituals (2015) zaujal okrem Európy aj v Japonsku. Oba albumy vyniesli speváčke už tri nominácie na najvyššie rakúske hudobné ocenenie Amadeus. Sawoff má za sebou samostatné koncerty i vystúpenia na jazzových festivaloch (napr. Women in Jazz Festival/Hall či European Jazznights/Oslo), domáci divák ju však mal možnosť spoznať aj na vypredanom bratislavskom koncerte amerického speváka Gregoryho Portera v Starej Tržnici.

Speváčkino vystúpenie tam zožalo standing ovation, hoci publikum iba zahrievala pred hlavnou hviezdou večera. Superlatívy speváčke nepripisuje len domáca, ale aj zahraničná kritika. "V časoch Elly (Fitzgerald) a Etty (James) by Susana Sawoff pravdepodobne zožala rovnako veľkú pozornosť," hodnotí jej vystúpenia nemecký magazín Musik Reviews.

Hudobníčka zavíta na Slovensko so svojim triom, ktoré dopĺňajú Christian Wendt (kontrabas, vokály) a Jörg Haberl (bicie, vokály). Vystúpenie prebehne v sobotu 4. februára (miesto bude upresnené organizátorom) pod hlavičkou zimnej edície štiavnického festivalu Zvuk for Štiavnica.


Text: Júlia Šimková
Foto: archív