Ani viac než dva týždne po odovzdávaní cien Grammy neskončila debata o tom, kto má väčšieho pipíka... pardon... kto je väčším umelcom. Najnovšie sa do nej zapojil britský hudobník Noel Gallagher, ktorý vyjadril nesúhlas s výrokmi rapera Kanyeho Westa o tom, že speváčka Beyoncé je väčšia umelkyňa ako hudobník Beck.

Najskôr krátke zhrnutie: Beck si z tohtoročného udeľovania Grammy odniesol za album Morning Phase (recenzia) cenu v hlavnej kategórii Album roka. To sa však nepáčilo Westovi a po ceremoniáli vyhlásil, že Beck by mal rešpektovať umenie a ocenenie dať Beyoncé, za čo si vyslúžil slová kritiky od viacerých hudobníkov. (podrobnejší sumár "kauzy KanyeBeckyoncé")

Kanye West sa medzitým stihol ospravedlniť aj priznať, že si Beckov album konečne vypočul, a zároveň pripustiť, že možno je skutočne najlepším albumom roka 2014. Noel Gallagher je preto tak trochu "late to the party", no v každom prípade jeho vyjadrenia v rámci rozprúdenia zdanlivo mŕtvej zábavy stoja za to, keďže, ako je uňho zvykom, nedáva si pred ústa servítku. "Niekto by mal tomu chlapcovi kúpiť slovník. Následne by si mal vyhľadať, čo znamená slovo umenie a pouvažovať nad tým, či mu tá definícia akýmkoľvek spôsobom pripomína Beyoncé. Ak vrtieť zadkom za peniaze znamená robiť umenie, tak potom má vyhraté, nie? Beck si piesne píše sám. Môžete si najať celý tím textárov, ôsmich producentov a deviatich technikov alebo si to môžete sami zaspievať a zahrať. Je na vás, ako sa rozhodnete," vyjadril sa 47-ročný Gallagher.

Otázne je, či Noel neurobil tú istú chybu ako Kanye West a nevyjadruje sa s opovrhnutím o albume, ktorý ani nepočul. Beyoncé síce na eponymnej nahrávke skutočne spolupracovala s množstvom producentov a skladateľov, ale ponúka omnoho viac než "vrtenie zadkom". O tom, že napriek "priemyselnému" spôsobu tvorby ide na vizuálnom albume Beyoncé o skutočne umeleckú a zároveň veľmi osobnú výpoveď, aká sa v rámci súčasného mainstreamu len tak nepočuje, si môžete viac prečítať v našej recenzii. Hádky a odkazy umelcov cez médiá v každom prípade vždy pobavia. Na odľahčenie odporúčame tento mashup starších skladieb Beyoncé a Becka.

Beckyoncé - Single Loser (Put a Beck On It)

A na záver aj videoklipy všetkých zúčastnených umelcov, vrátane "ohováračov", aby ste si mohli aj vy subjektívne zmerať, kto z nich má väčšieho.


Text: Hudba.sk, pm + SITA (Stereogum.com)
Foto: koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Kanye West, Noel Gallagher