Stálica slovenskej rockovej scény len prednedávnom vydala DVD z koncertného turné k 30. výročiu, teraz však už pracuje na novom albume. Úvodnou piesňou Tublatanka vzdá hold svojmu kamarátovi, bubeníkovi a dlhoročnému členovi Ďurovi Černému, ktorý nedávno nečakane odišiel do hudobného neba.

"Ďuro Černý urobil so skupinou Tublatanka od jej vzniku veľký kus hudobníckej práce na koncertoch, albumoch a prežili sme spolu veľkú časť nielen hudobného života," hovorí ešte stále so smútkom v hlase líder skupiny Maťo Ďurinda. Kapela podobnú situáciu zažila v roku 2003, keď sa v apríli tesne pred koncertom jej člen Dodo Dubán rozhodol dobrovoľne opustiť tento svet. Kapela na jeho pamiatku zložila Pieseň pre Doda, ktorá je pravidelnou súčasťou koncertov. 

Podobnú spomienku pripravili bývalí spoluhráči aj pre Černého. "Nacvičili sme zbrusu novú pieseň, ktorá je poctou Ďurovi Černému. Ďuro navždy ostane v mojom srdci a tiež v srdciach, ušiach a dušiach fanúšikov rockovej scény v celom Československu," dodal spevák, gitarista a skladateľ. Ako ďalej prezradil, demo nahrávku zo skúšobne už má doma na otextovanie ďalší významný súputník Tublatanky -  textár Martin Sarvaš, ktorý Černého poznal veľmi dobre, dokonca dlhšie ako spoluhráči Tublatanky, a stál aj pri zrode kapely.

Prečítajte si: Ďuro Černý známy neznámy: Od Tublatanky k Slobodnej Európe i seriálu Frasier

Na koncertoch aj o terorizme

Okrem toho sa skupina čoskoro vráti na koncertné pódiá. "V apríli vyrazíme na tri koncerty na stredné a východné Slovensko  - do Michaloviec, Prešova a do Ružomberka. Pripravili sme si pre fanúšikov poctivú dvojhodinovú hudobno-svetelnú show s vyše 20 pesničkami zo všetkých nosičov Tublatanky," pozýva Maťo Ďurinda.

"Popri najväčších hitoch, ktoré nás sprevádzajú po viac ako tri desaťročia, nebude chýbať ani naša pieseň Svet v ohrození z rovnomenného albumu (rok vydania 2010, pozn. red.), ktorú považujeme za veľmi dôlezitú, pretože je to téma dennodenne vysoko aktuálna - bohužiaľ. Máme k tejto piesni aj videoklip s reálnymi teroristickými útokmi, ktoré sa odohrali vo veľkých metropolách. Dnešný svet je plný vraždenia nevinných ľudi, preto ani my nezatvárame oči pred realitou a touto piesňou upozorňujeme, odsudzujeme a protestujeme proti nezmyselnému a zakernému terorizmu!"

Aprílové koncerty Tublatanky:

22. 4. - Michalovce, Mestská športová hala
23. 4. - Prešov, Bývalá hádzanárska hala
24. 4. - Ružomberok, hala Koniareň

Mohlo by vás zaujímať: Slobodná Európa vyráža na turné. Venuje ho Ďurovi Černému


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Anka Olvecká.

Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Tublatanka