Jedna z najväčších speváckych ikon hudobnej histórie Ella Fitzgerald počas vyše 60-ročnej kariéry nahrala viac ako 200 platní a 13-krát ju ocenili cenou Grammy. Narodila sa 25. apríla 1917 v mestečku Newport News v štáte Virgínia v Spojených štátoch amerických (USA). V utorok uplynie od jej narodenia rovných sto rokov.

Ella Fitzgerald ohromovala svojím nádherne zafarbeným hlasom s rozsahom troch oktáv v pomalých aj temperamentných jazzových skladbách. Fascinujúce bolo aj jej umenie scatu, čo je improvizovaný jazzový spev, pri ktorom sa používajú nezmyselné slová a slabiky.


Mohol to byť smutný príbeh, zachránila ju hudba

Jej rodičia sa rozišli krátko po jej narodení. Matka s Ellou sa presťahovala do mestečka Yonkers neďaleko New Yorku a žila s priateľom z detstva Josephom da Silvom. Z ich vzťahu sa narodila ďalšia dcéra Frances. Obe dievčatá osireli v roku 1932, keď ich matka neprežila autohaváriu a krátko po nej zomrel aj da Silva. Strata blízkych na Ellu Fitzgerald doľahla veľmi ťažko. Vynechávala vyučovanie a búrlivá povaha ju priviedla medzi miestny gang "neposlušných detí", tulákov a bezdomovcov aj do polepšovne.

Z biedy ju postupne vytrhol jej obrovský hudobný talent, vďaka ktorému sa dokázala presadiť aj napriek tomu, že americká spoločnosť v prvej polovici 20. storočia nepovažovala černošských umelcov za rovnocenných s bielymi. Svoj spevácky debut absolvovala ako 17-ročná v novembri 1934 v divadle Apollo v newyorskom Harleme (USA). Divákov si získala v rámci pravidelného programu venovaného amatérskym spevákom. Saxofonista a aranžér Benny Carter zaznamenal jej prirodzený talent, zoznámil ju s ľuďmi z branže a tí jej pomohli. Ella vystupovala a vyhrávala každú talentovú šou, ktorej sa zúčastnila.


Na sólovú profesionálnu dráhu sa vydala v kapele Tonyho Bradshawa účinkujúcej v Harlem Opera House. Ďalšiu príležitosť získala v orchestri Chicka Webba, kde zarábala týždenne okolo 12 a pol dolára. Keď kapelník v roku 1939 zomrel, hudobníci splnili jeho posledné želanie a orchester účinkoval pár rokov pod názvom Ella Fitzgerald and Her Famous Band (Ella Fitzgeraldová a jej slávna kapela). Začiatok jej kariéry sa viaže aj k manažérovi spoločnosti Decca Records Miltovi Gablerovi a impresáriovi Normanovi Granzovi.

Vďaka ich nahrávacím spoločnostiam nielen koncertovala, ale začala vydávať prvé LP platne a tešila sa narastajúcemu záujmu publika. Jej popularita rástla, absolvovala koncertné šnúry, objavovala sa v televíznych šou. Pracovala ťažko a to sa odrazilo na jej zdraví. Napriek problémom však vystúpenia neodmietala. Cestovala po svete, často absolvovala dva koncerty denne a to v mestách vzdialených stovky kilometrov.


V repertoári mala viac než 250 piesní, drvivú väčšinu z nich napísali legendárni skladatelia Duke Ellington a Irving Berlin. Prvý album z roku 1950 dostal názov Pure Ella a boli na ňom originálne interpretácie skladieb Georgea Gershwina. Jej posledná štúdiová nahrávka vyšla pod názvom Back on the Block v roku 1989. Ella spolupracovala s mnohými velikánmi jazzu, akými boli napríklad Louis Armstrong, Joe Passo, Count Basie a ďalší.

Mnohé opätovne nahraté a obnovované albumy s jej interpretačným umením jej vyniesli slávu aj oficiálne ocenenie. Získala 13 sošiek Grammy, stala sa držiteľkou National Medal of Arts (Národná medaila umenia), ktorú si prevzala z rúk prezidenta USA Ronalda Reagana v roku 1987. O niekoľko rokov ju svojimi cenami poctilo Francúzsko. Čestný doktorát jej udelilo viacero amerických univerzít.

V roku 1986 podstúpila operáciu srdca. Lekári jej pritom diagnostikovali cukrovku, pre ktorú strácala zrak. Napriek novinárskym klebetám sa opäť vrátila na pódiá a spievala. V roku 1991 mala posledný koncert v slávnej Carnegie Hall v New Yorku, kde celkovo vystúpila 26-krát. Jej choroba sa však neustále zhoršovala, vyžiadala si operáciu. Z operácie sa už naplno nepozviechala a vystupovala sporadicky. Zomrela 15. júna 1996 vo svojom dome v Beverly Hills v Kalifornii v USA.

Vypočujte si jednu z mnohých kompilácií so skladbami Elly Fitzgerald:



Zdroj: TASR (Ellafitzgerald.com, Britannica.com)
Foto: Michael Ochs, Ellafitzgerald.com

Súvisiaci interpreti: Ella Fitzgerald