Udalosťou týždňa na Slovensku je nepochybne sobotný koncert britskej legendy Depeche Mode v Bratislave. Svet elektronickej hudby sa však netočí len okolo jednej kapely a posledné dni priniesli naozaj veľkú porciu kvalitných noviniek. Počúvajte Boards of Canada, Mount Kimbie, Trickyho, La Folie, Damolh33 či Jamesa Blakea.

Najprv zásadný a obligátny link s poslednými informáciami o zajtrajšom hudobnom sviatku: Koncert roka v Bratislave už zajtra: Ste pripravení na Depeche Mode?

Veľký hudobný sviatok sa však konal už včera. Jedna z najtajomnejších a naikonickejších formácií na elektronickej scéne, Boards of Canada, totiž práve 23. mája zverejnila prvý oficiálny singel z očakávanej novinky Tomorrow's Harvest. Tá bude prvým albumom po ôsmich rokoch. Zverejneniu singla predchádzalo v stredu premietanie videoklipu na jednu z budov v centre Tokia, v éteri mala skladba s názvom Reach for the Dead premiéru včera na BBC Radio 1 v relácii Zanea Lowea a podvečer si ju mohli vychutnať aj fanúšikovia z celého sveta, keďže sa objavila na oficiálnom Soundcloude aj na Youtube škotskej dvojice. Nádherný videoklip vkusne dopĺňa gradujúcu skladbu, ktorá podľa prvých reakcií a rozruchu, aký vyvolala včera večer na sociálnych sieťach v komunite fanúšikov elektroniky, prekonala všetky očakávania. Odporúčam pozerať na celej obrazovke, je to zážitok. (pm)


Cold Spring Fault Less Youth od londýnskeho dua Mount Kimbie takisto patrí medzi najočakávanejšie elektronické albumy tohto roka. Oficiálne vychádza až o pár dni - v pondelok 27. mája - no vďaka portálu NPR.org si ho môžete už tento týždeň vypočuť zdarma. Ako naznačili doposiaľ zverejnené skladby You Took Your Time (feat. King Krule), Blood & Form či Made to Stray, zvuk novinky je výrazne odlišný od prvotiny Crookes & Lovers. Ponúka hutnejší a ešte menej žánrovo ukotvený zvuk, ktorý je krásnou ukážkou inovatívnosti v súčasnej tanečnej elektronike. Na ukážku vyberám track Made to Stray, ale rozhodne sa oplatí počuť celý album. (pm)


Ďalším, kto tento týždeň cez NPR.org zverejnil celý album vo forme bezplatného streamu je veterán Bristol soundu Tricky. A treba povedať, že na rozdiel od Boards of Canada a Mount Kimbie v jeho prípade už očakávania také vysoké neboli - poslednými albumami príliš neoslnil, čo vyplýva aj z toho, že si latku v 90-tych rokoch nasadil poriadne vysoko. Posluch novinky False Idols ma v každom prípade ešte len čaká, tak len tlmočím názor z magazínu FACT, podľa ktorého ide o najlepší Trickyho album od nahrávky Pre-Millennium Tension (1996). Doba je rýchla a času málo, takže na vytvorenie prvotnej predstavy možno bude stačiť aj tento takmer 16-minútový sampler. Ak nestačí, klikajte vyššie a počúvajte falošné idoly na NPR. (pm)


Anglická undergroundová producentka Maya Jane Coles pripravuje album s názvom Comfort, ktorý vyjde koncom júna. Novinka vyjde na jej vlastnom labeli I/AM/ME a na značke Kobalt. Na 12-trackovej nahrávke hosťuje niekoľko známych tvorcov elektronickej hudby. Nájdete na nej vokály od priekopníčky electroclashu Miss Kittin, vyššie spomínaného Trickyho, švédskej speváčky Karin Park a ďalších. Mladú, čoraz známejšiu Mayu Jane Coles, ktorá sa začala o hudbu zaujímať v pätnástich rokoch, môžete poznať nielen ako producentku deep housu a housu, ale aj dubstepu pod pseudonymom Nocturnal Sunshine. K najnovšiemu tracku Everything zverejnila už aj videoklip. Jeho autorom je režisér Thomas  Knights. (dt) 


Nový album chystajú aj ďalší Bristolčania Fuck Buttons, ktorých predchádzajúca nahrávka Tarot Sport (2009) patrí k tomu najlepšiemu, čo v elektronickej hudbe za posledné roky vzniklo. Ocenil to aj slávny režisér Danny Boyle, ktorý skladby Surf Solar a Olympians zaradil do hudobnej zložky slávnostného otvorenia minuloročných Olympijských hier v Londýne. Novinka, ktorú si bude dvojica Andrew Hung a Benjamin John Power prvýkrát produkovať sama, sa bude volať Slow Focus, vyjde 22. júla a bude obsahovať sedem trackov, čo v prípade Fuck Buttons nie je málo (viac info a tracklist). Duo zatiaľ žiadnu novú skladbu nezverejnilo, tak si dajme spomínanú skladbu Olympians, ktorá vás v prípade dobrého soundsystému skutočne vynesie až na Olymp. (pm)


Berlínsky hudobník Marc Houle, ktorý je známy ako producent techna a minimalu, predstavil nedávno svoj nový hudobný projekt- trio La Folie (výraz z francúzštiny, ktorý opisuje šialenstvo lásky). Synthpopovú trojicu okrem Houla tvorí Joaquim Dos Santos a Clelia Cantoro. Po live premiére projektu, ktorá sa uskutoční 5. júna v Berlíne, bude nasledovať aj album, ktorého dátum vydania a tracklist zatiaľ nie je známy. Ako ochutnávku La Folie si môžete nižšie pozrieť video k prvému singlu Her New Dress.

Niekoho možno viac poteší spolupráca Marca Houla už s vyššie spomínanou Miss Kittin. Práve dnes (24.5.) spoločne vydávajú EP Where Is Kittin, ktoré bude obsahovať dva originálne single a remixy od Dubfire, John Foxx a The Maths. Krátke ukážky a tracklist nájdete TU. (dt)


Vzrušenie okolo albumu Random Access Memories (recenzia) od francúzskeho dua Daft Punk ešte stále ani zďaleka neopadlo (ako by aj mohlo, veď vyšiel len tento týždeň) a prispievajú k tomu aj dve čerstvé novinky. Jednou je zverejnenie ďalšej novej skladby Horizon, ktorá je bonusovou piesňou na japonskej verzii albumu (hm, prečo práve Japonsko má vždy niečo extra?). Emotívnu akusticko-elektronickú oddychovku si môžete vypočuť napríklad TU.

Druhá správa prináša informáciu, že dvojica plánuje svoj najživší album (z hľadiska procesu jeho vzniku) vydať napospas počítačom, resp. remixérom, medzi ktorými budú aj oni samotní. Výsledkom bude album remixov, ktorý by mohol vyjsť už v najbližších mesiacoch. "Na niektorých remixoch pracujeme sami, čiže áno, pravdepodobne tam budú aj remixy Daft Punku od Daft Punku. Zvyčajne neremixujeme sami seba, ale teraz na to máme chuť. Prvou skladbou, ktorú prerobíme, bude Get Lucky. Vonku by mala byť do konca júna," povedal pre britské Radio 1 člen dua Thomas Bangalter. Zatiaľ si môžete vypočuť neoficiálny remix, o ktorý sa postaral švédsky producent aj DJ Gary Baldi a.k.a. Drop Out Orchestra. (pm, SITA, ml)


Po minuloročnom debutovom albume s názvom Swathe, ktorý bol nominovaný aj na Radio_Head Awards, vydáva slovenské duo Damolh33 ďalšiu nahrávku. Tá nesie názov Lowland a vyšla v pondelok na ich vlastnom labeli Damolh Records. Na novom albume nájdete spolu osem trackov v štýle od minimalu až po experimentálnu elektroniku. Čerstvú novinku si môžete zakúpiť napríklad na Beatporte. Vypočujte si krátke ukážky na ich Soundcloude. (dt)

Damolh33 - Lowland (album preview)

S dvoma novinkami sa hlási aj nezávislé domáce vydavateľstvo Exitab. Prvou je video k novej skladbe Rain od mladého Angličana Jonnyho Foxa, ktorý dlhodobo žije v Bratislave, kde aj tvorí pod pseudonymom Aches. Podľa vydavateľstva sa týmto smerom bude uberať aj jeho set na Wilsonic festivale. Zaujímavú novinku prináša aj slovenský projekt Herzog Herzog, dvojsingel s názvom Urban Nova obsahuje okrem titulnej skladby aj track s názvom Promotheus. Počúvajte pod Achesovým videom.




Kam na párty?

Wilsonic sa blíži (koná sa už 7. a 8. júna) a jeho organizátori už na dnes večer pripravujú posledný predfestivalový večierok s názvom Wilsonic Club. V KC Dunaj zahrajú postupne rezidenti Teapot, Inso, Break!fast a nakoniec všetci spolu. (pm)

Už dnes večer sa koná ďalšie, mimoriadne silné vydanie pravidelnej klubovky Leporelo_FM Party. Rakúšan Peter Meininger aj Kanaďan Jeff Milligan hrali už na Slovensku mnohokrát a tentoraz si ich môžu fanpšikovia kvalitného housu a elektroniky vychutnať spoločne. Za gramofónmi ich doplnia aj rezidenti akcie a protagonisti relácie Leporelo_FM na Rádiu_FM Milos a Skank. (pm)

Ak sa nechystáte na Depeche Mode, v sobotu (25.5.) môže byť Vašou destináciou opäť Nu Spirit Club, ktorý bude hostiť ďalšie pokračovanie pravidelnej drum&bassovej párty Drumatique Session. Svoj inovatívny sound príde odprezentovať zakladateľ spomínaného labelu Critical Music a producent Kasra. Po jeho boku vystúpi anglický producent Foreign Concept. Domácu scénu podporia Gabanna a Svetlux. Na druhom stagi zahrajú Kepikei, John Doe, Wuuk z Midnightdubs. (dt)

Mix na tento týždeň

Keďže zase s týždenníkom meškáme, ponúkame ako kompenzáciu hneď dve "longplay" záležitosti (niežeby vyššie nebolo dosť albumov na streamovanie...), ktoré sa oplatí počuť (a vidieť). Prvým je vôbec prvý mixovaný set jedného z krstných otcov elektronickej hudby, legendárneho Giorgia Morodera. 73-ročný priekopník syntetizátorovej hudby, absolvoval svoju dídžejskú premiéru v rámci akcie pod hlavičkou Red Bull Music Academy, ktorá sa nedávno konala v klube Output v newyorskom Brooklyne. 75-minútový set je výletom do hudobnej histórie plným nesmrteľných klasík aj neobjavených klenotov. Nechýba samozrejme ani skladba Giorgio By Moroder, ktorou si Daft Punk Morodera uctili na novom albume. (pm)

"Giorgio Moroder - Live at Deep Space" počúvajte na Rbmaradio.com

James Blake vyrazil na turné k novému albumu Overgrown, v rámci ktorého sa zrejme Slovensku opäť úspešne vyhne. Príjemnou náplasťou je HD záznam z jeho 90-minútového koncertu v americkom Washingtone, ktorý odohral 12. mája. Okrem noviniek znie aj viacero skladieb z eponymného debutu, či jedna z jeho prvotín CMYK, ktorá znie v podaní kapely naozaj intenzívne. Dobrú chuť! (pm)



Autori: Patrik Marflák (pm), Daniela Trojanová (dt)
Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Súvisiaci interpreti: Boards Of Canada, Tricky