V decembri minulého roka sa po dlhej odmlke znovu prihlásila o slovo kapela Ospalý pohyb a svojím vydareným EP Ü avizovala skoré vydanie ďalších nových skladieb. Ten čas práve nastal a 22 rokov po poslednom albume Sleepy Motion vychádza nový pod názvom Ø.

Kapela, v ktorej centre stojí hudobný skladateľ Martin Burlas, prináša 10 nových skladieb, na ktorých sa autorsky podieľali aj členovia vynovenej zostavy Pavol Hubinák (25-17, Na konci cesty) a Daniel Baláž (15 rokov pod umelým svetlom). Na albume textársky spolupracoval Ján Boleslav Kladivo (Wellengesang), texty k ostatným skladbám sú dielom Martina Burlasa. Ďalším hosťom je Jozef Lupták, ktorý nahral violončelo do skladby Nebojím sa.

Album znie viac elektronicky ako EP Ü a sama kapela ho vtipne charakterizuje ako "taký nežný prológ blížiacej sa apokalypsy, tentokrát napríklad aj v rytme bossanovy". Nahrávanie nového materiálu prebehlo v Legálnych štúdiách v Bratislave pod taktovkou Ľuba Válkyho a v domácich štúdiách členov kapely. O mixáž sa postarali Burlas a Hubinák, nahrávky zmastroval Dan Václavek. Autorom artworku obalu je grafický dizajnér Peter Hajdin.

Album Ø oficiálne vychádza v utorok 24. mája ako 12" vinyl LP a digitálne vo formátoch MP3, FLAC, AAC atď. Dostupný bude na weboch vydavateľstiev Deadred a Starcastic, na Bandcamp profile kapely alebo aj v službách iTunes, Spotify, Deezer, Google Play a pod. Distribúciu platní do kamenných predajní zabezpečuje Wegart. Veľmi limitovaná edícia vinylovej LP vychádza s priloženým 7" bonusovým singlom s novou verziou skladby Ostrava z repertoáru kapely Maťkovia, ktorá pôvodne vyšla takmer pred 40 rokmi len ako bootleg. B-stranu tvorí autorská skladba Pavla Hubináka Svetlo, vlna, zástava. Digitálna verzia singla bude zatiaľ dostupná len spolu s vinylovým 7".

Vypočujte si album na Deezeri:

 
Zoznam skladieb na albume Ø

1. Nebojím sa 
2. 15 rokov pod umelým svetlom 
3. 25-17 
4. Uspávanka 
5. Problém 
6. Pekné šaty 
7. Stranger Than Night 
8. Wellengesang 
9. Na konci cesty 
10. iOSP 

Ospalý pohyb vznikol ako logické pokračovanie starších projektov skladateľa Martina Burlasa - Maťkovia a Zabudnutý ohyb (s Ivanom Csudaiom). V kapele sa vystriedalo viacero viac či menej stálych členov a hostí (Lucia Piussi, Miki Škuta, Jozef Vlk) a nahrala tri albumy: Flowers of Exhaustion (1991, Globus International), Broken (1993, Zoon Records) a zatiaľ posledným je nepomenovaný album z roku 1994 (Legal Records). 

V roku 2015 začal Ospalý pohyb opäť koncertovať a pracovať na nových skladbách v zostave Peter Zagar (klávesy), Daniel Baláž (bicie a elektronika), Pavol Hubinák (gitary) a Martin Burlas (spev, klávesy a basgitara). K proklamovanej ospalosti (s miernym echom pôvodnej sónickej brutality) nemala skupina výrazovo vo svojej doterajšej histórii nikdy bližšie, hoci medzi novými skladbami je možné nájsť aj svižnejšie kúsky.

Informácie a fotogafie redakcii Hudba.sk poskytol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records.

Foto: Peter Hajdin