Kanadský hudobník Deadmau5 dosiahol dohodu so zástupcami americkej spoločnosti The Walt Disney v spore, v ktorom firma žiadala, aby úrady nepridelili interpretovi patent na logo. To podľa nich pripomínalo hlavu ich oficiálneho maskota Mickey Mousea, a preto vlani v septembri napadli žiadosť hudobníka na americkom patentovom úrade.

34-ročný rodák z kanadského mesta Niagara Falls má ochrannú známku na masku s ušami, ktorú používa aj pri vystúpeniach, vo viac ako 30 krajinách sveta, pričom o registráciu v USA požiadal v roku 2013. Zástupcovia Disney sa však obávali, že udelenie patentu producentovi by poškodilo ich obchody v Amerike a na celom svete. Podľa nich logo Deadmau5 bolo "identické vo vzhľade, význame a celkovom obchodnom dojme" so znakom zobrazujúcim uši Mickey Mousea, ktorý spoločnosť používa. Ako uviedli v námietke, udelenie patentu interpretovi by mohlo "zapríčiniť zámenu" u zákazníkov.

Aktuálnu dohodu v spore potvrdil jeden z právnych zástupcov hudobníka, pričom jej detaily neprezradil. Tie by mal získať americký patentový úrad. Predstavitelia spoločnosti Disney by mu zároveň mali zaslať žiadosť o stiahnutie námietky. Hudobník sa k podobnosti jeho masky a loga s Mickey Mouseom vyjadril už v roku 2012 pre americký dvojtýždenník Rolling Stone, keď spoločnosti odkázal, že na ich "patentovom oddelení zrejme niekto v tomto prípade zaspal".

Joel Thomas Zimmerman, známy ako Deadmau5, sa pohybuje na scéne od roku 1995. Prvý album Get Scraped vydal v júli 2005 a zatiaľ poslednú, siedmu štúdiovku s názvom While(1<2) uviedol na trh vlani. Podarilo sa mu získať napríklad tri Juno Awards či tri International Dance Music Awards a šesťkrát ho nominovali na prestížnu Grammy.


Zdroj: SITA (Hollywoodreporter.com, archív)
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: deadmau5