Bratislavská kapela Queer Jane dnes vydáva debutový album Flowerville, ktorý poteší všetkých fanúšikov poctivého rock'n'rollového pesničkárstva a indie popu. Novinku si talentovaná trojica vydáva vo vlastnej réžii na Bandcampe, kde si môžete album vypočuť zdarma alebo stiahnuť za ľubovoľnú sumu.

Autorom všetkých jedenástich piesní na nahrávke Flowerville je spevák a gitarista Vlado Nosáľ, ktorý spolupracoval napríklad aj s americkou formáciou The Brian Jonestown Massacre. "Nikto na nás netlačil, album sme nahrávali sami, vďaka čomu znie veľmi uvoľnene. Veľká časť piesní bola nahratá v obci Kvetoslavov, ktorá inšpirovala aj názov albumu," prezradil frontman. Produkciu si kapela zastrešila sama, mastering mal na starosti vyhľadávaný český producent Ecson Waldes, s ktorým spolupracovali aj Noisecut, Korben Dallas či David Koller.

V skupine Queer Jane pôsobia tiež bubeník Adam Jánoš a basgitarista Lukáš Valter, ktorý sa spolu s fotografkou Soňou Maletz a "kamarátom s fixkami" Martinom Longom podieľal aj na dizajne albumu. Novinka, ktorá nadväzuje na výborné debuty mladých indie-rockových kapiel ako Walter Schnitzelsson alebo Funny Faces, vychádza v digitálnom formáte na Bandcampe. Môžete si ho však priamo od kapely zakúpiť aj na CD. V lete kapela chystá niekoľko koncertov, na ktorých novinku predstaví naživo.

Ak máte radi v textoch mierne zadumané, hudobne chytľavé a nápadité pesničky s jemným závanom psychedélie typickej pre hudbu 60-tych rokov, ktoré sú pre kapelu veľkou inšpiráciou, určite si Flowerville vypočujte. Čaká vás skvelá polhodinka, pri ktorej budete milo prekvapení, aká kvalita sa skrýva mimo záberu komerčných rádií.



Queer Jane spolu začali hrávať v roku 2012. Predtým pod týmto názvom vystupoval sólovo frontman a skladateľ Vlado Nosáľ, ktorý v roku 2011 vydal album Approximately plný melancholického lo-fi pesničkárstva. Sólový projekt sa však rozrástol o trojčlennú kapelu, ktorá debutovala v decembri 2013 štvorskladbovou EP nahrávkou Loveshy.

So skladbou Half Past September v tom istom roku zvíťazili v jednom z kôl Demovnice Rádia_FM a vyslúžili si pozitívne hodnotenie od dramaturga rádia Daniela Baláža. Singel následne postúpil do československej hitparády Osmička_FM, kde sa úspešne držal niekoľko týždňov. Kapela sa zviditeľnila aj v súťaži pražského internetového rádia StreetCulture, kde sa dostala medzi štvoricu finalistov v boji o účasť na festivale Colours of Ostrava.

Text: Patrik Marflák + SITA
Foto: Soňa Maletzová