Možno ste v týchto dňoch v rôznych médiách zachytili správu o novom singli Dávam ti všetko, ktorý je vraj prvou skladbou Modusu s videoklipom po 30 rokoch. Na Modus, ako ho poznáme, sa však novinka príliš nepodobá. Hlavným dôvodom je zmena na poste speváka a skladateľa. Janko Lehotský totiž po 44 rokoch odišiel a na jeho miesto nastúpil mladý Juraj Zaujec.

Keď pred dvoma rokmi na jar prebehla médiami správa, že Janko Lehotský obnovuje po desiatich rokoch legendárnu skupinu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, mnohým zaplesalo srdce. Členmi obnovenej zostavy Modusu mali byť bývalí členovia, ktorí v skupine pôsobili v rôznych obdobiach. Hoci sa v minulosti nikdy na jednom pódiu spoločne nestretli, sľubovala zostava Janko Lehotský (spev, klávesy), Laco Lučenič (basgitara, vokály), Ján Baláž (gitara, spev) a Ľubo Stankovský (bicie, spev) milý návrat. Štvorica odohrala počas roka 2014 a začiatkom roka 2015 niekoľko vystúpení a avizovala aj nové pesničky. To fanúšikov potešilo ešte viac, keďže predchádzajúci comeback, ktorý Janko Lehotský realizoval pod hlavičkou Modusu v rokoch 2003 až 2005, bol čisto o koncertovaní bez ambícií na nový repertoár.

Zakladatelia + úplní nováčikovia Modusu

Za posledné mesiace však Modus opäť raz prešiel výraznými zmenami, po ktorých začiatkom tohto týždňa prišla do médií správa s novým singlom Dávam ti všetko. Mnohí zostali zaskočení nielen z jej zvuku, ale najmä z omladenej zostavy s novým frontmanom. Tým je Juraj Zaujec (známy z talentovej šou Hlas Česko Slovenska, po ktorej vydal debutový album Všetko je inak), ktorý spoločne so zakladajúcim členom kapely Jánom Balážom v pondelkovom rozhovore pre Rádio Slovensko informovali, že sa cesty skupiny s Jankom Lehotským rozišli. Zostavu nového Modusu tvoria okrem nich dvoch aj ďalší zo spoluzakladateľov kapely z roku 1967 Ľubo "Kyslík" Stankovský (bicie) a o generáciu mladší hudobníci Juraj Gregorík (basgitara) a Pavol Bartovic (klávesy), ktorí rovnako ako Zaujec nemajú s históriou kapely nič spoločné.

Stankovský s Balážom síce Modus pred 49 rokmi zakladali, odišli však z neho ešte pred prvými úspechmi kapely pod vedením Janka Lehotského. Bartovic s Gregoríkom sú zase Zaujecovi generační súputnici a spoluhráči z jeho projektov. V tejto zostave už niekoľko mesiacov koncertujú a pripravujú nové pesničky. Pilotný singel avizujúci v rádiách existenciu nového Modusu zložil Juraj Zaujec, s textom mu pomohol Juraj Soviar (občas píšuci pre Elán) a Peter Lehotský. S Jankom Lehotským sú menovci a príbuzenský vzťah nehľadajte. Peter Lehotský má bližšie k Zaujecovi, spolu tvoria autorskú dvojicu, ktorá napríklad napísala pre Martinu Schindlerovú jej hit Môžeš ísť.


Reakcie sú zmiešané, Lehotský novinku nekomentuje

Názory fanúšikov najslávnejšej éry Modusu, ktorého tvárou bol viac než štyri dekády Janko Lehotský, na počin novej zostavy sú zmiešané - skôr rozpačité, no nájdu sa aj pozitívne. Napríklad pod zverejneným klipom k ľahkej letnej pesničke na Youtube napísali užívatelia aj takéto komentáre:

"Páni Baláž a Stankovský, to myslíte vážne?"

"Od Modusu to má riadne ďaleko, znie to skôr ako Taktici šmrncnutí Elánom. Ani tie povestné vokály ste netrafili... Modus je Lehotský a bez neho ste len ďalšia nová kapela."

"Bez Jankovej muzikality a hlasu to nie je Modus. Je to nová skupina kvalitných muzikantov, ktorí si zvolili tento názov. Objektívne neurobili nič zlé, veď sú tam dvaja zo zakladajúcich členov, ale punc tejto značke dal Lehotský a preto Modus pre mňa bude vždy spojený s jeho menom."

"Má to modusovsko-žbirkovskú výstavbu, jednoznačne. Len či sa to súčasným mladým má šancu stať silným prúdom záujmu, to netuším. Inak je to kvalita."

"Aj oni chcú znieť moderne a zapáčiť sa mladým. Dajte tomu trochu šancu. Už nikdy to nebudú Sklíčka či Dievčatá. Viete prečo? Lebo už nie sú 80. roky! Prijať nový svieži vzduch nie je nič zlé, je to dospelé."

Pokúšali sme sa získať aj názor Janka Lehotského, ktorý pre kapelu napísal desiatky hitov a bez jeho prispenia by si dnes kapelu sotva niekto pamätal. Novú zostavu Modusu a pieseň Dávam ti všetko však odmietol komentovať. "Nech si ľudia urobia vlastný názor," vyjadril sa.

Okolo comebacku skupiny je viacero nejasností, ktoré určite vníma každý, kto ju pozorne sleduje. Vlani vo februári Modus predstavil verejnosti nový klip k pesničke Z lepšej strany. Jej autorom aj interpretom je Janko Lehotský a Jano Baláž vtedy médiám oznámil, že Modus práve dokončuje nový album. Tento týždeň prezentuje Modus - už bez Lehotského - "nový klip skupiny po tridsiatich rokoch". O skladbe Z lepšej strany nám Baláž povedal, že ju nenahral Modus a že v zostave spred dvoch rokov vznikli iba dve nahrávky, ktoré zostali v šuplíku. Rozpor reality s bombastickým avízom o "prvom klipe po 30 rokoch" nám však v rozhovore (na konci článku) nevysvetlil.

Minuloročný videoklip Z lepšej strany pritom prezentovala vtedajšia zostava aj na svojej oficiálnej stránke na Facebooku. Tá však už neexistuje a nahradila ju nová, ktorá si zbiera fanúšikov nanovo. Má čo robiť, keďže momentálne ich je len pár desiatok a kapela plánuje na budúci rok veľké česko-slovenské turné k 50. výročiu založenia, pri ktorom sa jej komunikácia cez sociálne siete určite bude hodiť. 


Nový spevák, noví autori, staré spory

Hoci Dávam ti všetko určite nie je prvým klipom skupiny po tridsiatich rokoch, väčšina médií túto informáciu z tlačovej správy o novom singli zverejnila. Bola by nepravdivá aj v prípade, že vyššie uvedený videoklip považujeme za Lehotského sólový počin (skladba napokon vyšla na jeho novom albume Moje mladšie ja v januári tohto roka). Na 30 rokov bez videoklipu to však Modusu aj tak nevychádza - po tom, ako vyšiel posledný štúdiový album Keď sa raz oči dohodnú (1988), totiž kapela okrem titulnej piesne prezentovala formou videoklipov v rokoch 1988 a 1989 minimálne ďalšie tri skladby vrátane legendárnej Roberty. Celý album vtedy autorsky zastrešil Janko Lehotský a textár Kamil Peteraj.

Nový Modus ponúka nového speváka, čo je v poriadku, však aj pod vedením Janka Lehotského sa ich v jeho Moduse vystriedali okrem Mariky Gombitovej a Mira Žbirku aj Marián Greksa, Ivona Novotná, Milan Vyskočáni či Jozef Paulíny. A svojho času tam jeden notoricky známy hit naspieval i bubeník Ľubo Stankovský. Problém, pre ktorý prijatie nového Modusu fanúšikmi nemusí byť samozrejmosťou, však ukazuje samotná Zaujecova pesnička, keďže Lehotského rukopis je silnou nálepkou kapely a táto skladba má od neho ďaleko.

Ako v našom rozhovore naznačili členovia novej zostavy a svojím strohým vyjadrením aj samotný Janko Lehotský, spory medzi jednotlivými aktérmi dnes nemá zmysel rozpitvávať, konečné slovo majú aj tak fanúšikovia. Oni rozhodnú, či nový Modus, pesnička Dávam ti všetko i nasledujúca tvorba značku legendárnej kapely niekam posunú alebo to bude iba ďalšia epizódka v živote skupiny, ktorú si väčšina ľudí pamätá úplne inak.

Juraj Zaujec, nakrúcanie klipu Dávam ti všetko Zdroj: Jakub FabiánDávam ti všetko - Juraj Zaujec s videoklipovou partnerkou

Ján Baláž: Lučenič nemal záujem, S Lehotským Modus stagnoval

V snahe o vyjasnenie turbulencií v Moduse sme kapelu oslovili prostredníctvom Petra Roška z jej manažmentu. Na naše otázky odpovedali Ján Baláž a Juraj Zaujec.

V roku 2014 sa Modus vrátil na scénu v zostave Lehotský-Lučenič-Baláž-Stankovský, ktorá odohrala niekoľko koncertov a minulý rok zverejnila singel Z lepšej strany. Vtedy sa už hovorilo o novom albume, ktorý bol vraj takmer hotový. Čo sa potom stalo?

Ján Baláž: Singel Z lepšej strany, ktorý je zverejnený, nebol nahraný menovanou zostavou. Album bol síce plánovaný, ale boli urobené iba dve nahrávky, ktoré neboli zverejnené.

Juraj Zaujec: Do Modusu ma zavolal Laco Lučenič niekedy na jar 2015 s tým, že Janko Lehotský má iné plány ako účinkovať s Balážom a Stankovským a oni by to chceli skúsiť aj bez neho. Dohodli sme sa teda, že si dáme skúšku a uvidíme, ako to zaznie. No a zaznelo to tak dobre, že sme sa rozhodli v tom pokračovať.

Aký bol dôvod odchodu Janka Lehotského a Laca Lučeniča, keďže momentálne v zostave nefigurujú?

Ján Baláž: Dôvod odchodu Janka Lehotského mi nie je úplne jasný, pretože od istého času prestal so skupinou komunikovať. Laco Lučenič prejavil nezáujem o ďalšiu tvorivú spoluprácu.

Juraj Zaujec: S Lacom Lučeničom sa poznám zhruba od roku 2008 a vďačím mu za veľa. Už vtedy sme začali spolu hrávať a bol to práve on, ktorý mi v začiatkoch mojej kariéry, keď som sa vrátil po ôsmich rokoch zo zahraničia, ako jeden z mála muzikantov veril a pomáhal. Veľmi si vážim, že ma zavolal spievať do Modusu a mrzí ma, že videl fungovanie tejto kapely nakoniec inak ako ostatní. Tie rozdiely boli tak veľké, že sa to nedalo skĺbiť a nikam to neviedlo. Po prvom koncerte v septembri 2015 na oslave Kamila Peteraja sme skoro pol roka nič neurobili. Neboli skúšky, necvičili sa nové skladby a kapela stagnovala. 

Prečo sa takéto zásadné zmeny diali a dejú "utajene"? Dokonca starý profil skupiny na Facebooku bol zmazaný a nahradený novým. Z pohľadu fanúšikov to musí byť zvláštne a značke to asi veľmi nepomôže...

Ján Baláž: Veci vyzerajú utajene, keď sa o ne nik nezaujíma. My sme si medzitým riešili čo a ako ďalej a máme plány ako fungovať. V tomto čase ide von náš nový singel vrátane videoklipu. Zároveň pracujeme na novom albume. Značke určite pomôže dobrá úroveň nových pesničiek.

Juraj Zaujec: Jedna z vecí, ktoré som sa za ten krátky čas v Moduse naučil od Jana Baláža je, že netreba veľa rozprávať, ale radšej hrať a tvoriť. Nech za nás hovoria výsledky a nie prázdne reči. Čiže tie veci sa nedejú utajene, len mám pocit, že by nás ako muzikantov mali ľudia vnímať cez hudbu a piesne a nie cez táranie a ohováranie kolegov, s ktorými sa z takých alebo onakých dôvodov naše cesty rozišli. Proste venujeme sa hraniu, spievaniu a komponovaniu a nie klebetám. Nech sa ľudia rozhodnú, či sa im hudba nového Modusu páči alebo nie. Nemyslím si, že by značke pomohlo, keby sme každú somarinu zavesili niekde na internet, alebo do nejakých novín. Myslím si, že hudba by mala prinášať ľuďom radosť a umelecký zážitok. A okrem toho Modus je pre mňa jeden z pionierov slovenskej pop music a nemyslím si, že je vhodné kapelu, v ktorej sa zrodilo toľko hitov a etablovalo toľko fantastických muzikantov a spevákov, dehonestovať nejakým mediálnym ping-pongom o tom, kto je zlý a kto dobrý.

Neuvažovali ste nad tým, že po prijatí nových mladých hudobníkov do zostavy by ste začali vystupovať pod iným názvom, keďže väčšina ľudí si Modus spája najmä s osobnosťou a tvorbou Janka Lehotského?

Ján Baláž: Posledný profilový album skupiny Modus vyšiel podľa mne dostupných informácií v roku 1988, takže to spojenie Janka Lehotského s Modusom má trhlinu 28 rokov, čo je viac ako jedna generácia. Zároveň si myslím, že tú kapelu treba oživiť a Ľubo "Kyslík" Stankovský a ja ako zakladajúci členovia máme na to nárok a zároveň aj milú povinnosť.

Juraj Zaujec: Ja by som bol rád, keby bol Modus vnímaný ako umelecký súbor, ktorý je zárukou kvalitného hudobného zážitku. Podobne ako vo folklórnej, či klasickej  hudbe nikto nerieši, kto aktuálne vystupuje v Lúčnici alebo v Slovenskej filharmónii. Toto bol aj jeden z dôvodov, prečo som do toho išiel. Nechce sa mi a ani sa to nedá porovnávať sa s Jankom Lehotským, ktorého si ako skladateľa a speváka nesmierne vážim. Nevnímam hudbu ako preteky o to, kto je lepší. Veľmi rád spievam staršie skladby Janka Lehotského a takisto rád spievam naše nové piesne, ktorých je stále viac. Chcem aby sme ľudí na koncertoch hudbou vtiahli do neopakovateľnej atmosféry rokov 70-tych a 80-tych a potom ich vrátili do roku 2016 s našimi novými piesňami. Na doterajšie vystúpenia máme skvelé ohlasy, takže mám pocit, že sa nám to darí.

Aké sú najbližšie plány kapely na rok 2016?

Juraj Zaujec: Robiť ďalšie nove skladby, dokončiť album a koncertovať. 

Ján Baláž: Ako som už vyššie spomenul, pripravujeme nový album a plánujeme niekoľko vystúpení po Slovensku.

Autor: Patrik Marflák
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Modus