Podujatie Waves Bratislava, ktoré sa uskutoční od 3. do 5. októbra v kluboch a priestoroch v okolí Námestia SNP, ponúkne viac ako 80 účinkujúcich na desiatich pódiách. Hudbou tak ožijú Stará tržnica, Ateliér Babylon, V-klub, KC Dunaj, Klub Dole, Nu Spirit Club, Poľský Inštitút Bratislava a Gorila.sk Urban Space.

Podujatie Waves Bratislava sa skladá z klubového a showcasovového festivalu, ktorý integrálne dopĺňa odborná hudobná konferencia. Tá spája podujatie s rakúskym festivalom Waves Vienna, ktorý sa koná paralelne s bratislavskou akciou. Tento rok obe podujatia spoločne privítajú dve hosťujúce krajiny, Holandsko a Chorvátsko, ktoré budú mať špeciálne zastúpenie.

V programe hudobného festivalu si svoje miesto našiel rakúsky projekt Manu Delago Handmade, dánska Sekuoia, holandskí Knalpot a Alamo Race Track, chorvátski Lovely Quinces a Vlasta Popić, ukrajinské duo Zapaska, či česká kapela Luno. Slovenský line-up festivalu doplnia žánrovo pestré kapely Fresh Out Of The Bus, Genius Locci, Škvíry & Spoje, Martina Javor & Band, Tante Elze, Zlokot, Autumnist, Sensoreal, Abusus, Amo & Band, Youcoco a mnohí ďalší.

Konferencia pre profesionálov i laikov

Pre tých, ktorí sa o hudbu zaujímajú aj z profesionálneho hľadiska alebo sa chcú dozvedieť niečo viac o hudobnom biznise, je určená odborná hudobná konferencia. Na rozdiel od minulého ročníka sa tento raz uskutoční rovnocenne v oboch metropolách, najskôr v rakúskej Viedni odkiaľ sa 3. októbra presunie do Bratislavy.

Waves Music Conference v Bratislave tento rok navštívi viac ako 500 zahraničných reprezentantov hudobného biznisu. Jej obsahom budú diskusie na témy, ktorých spoločným menovateľom je najmä zásadná zmena, ktorú do ekonomiky hudobného sektora prinieslo predovšetkým rozšírenie internetu a technológií všeobecne.

Jedným z dôležitých cieľov konferencie Waves Bratislava je tiež pozdvihnutie profesionálnej úrovne slovenskej odbornej verejnosti, jej schopnosti uspieť na medzinárodnom trhu a v neposlednom rade vytvorenie priestoru pre networking a výmenu skúseností s predstaviteľmi svetového hudobného biznisu.

O projekte

Waves Bratislava je nový medzinárodný hudobný klubový a showcasový festival. Je sesterským podujatím festivalu Waves Vienna, ktorý sa od roku 2011 koná v blízkej metropole Rakúska. Jeho cieľovou skupinou je popri širokej verejnosti predovšetkým profesionálna komunita a hudobná brandž.

Zámerom oboch podujatí je vytvoriť v budúcnosti spoločný "twin city festival", ktorý by už svojou geografickou polohou a spojením miest Bratislava a Viedeň symbolizoval orientáciu na strednú a východnú Európu. Cieľom tohto úsilia je napomôcť zviditeľneniu a profesionalizácii lokálnych a regionálnych hudobných scén.

Cieľom festivalovej časti podujatia je uvádzať najmä európskych umelcov, ktorí majú potenciál a zároveň ambície uspieť aj za hranicami svojich domovských scén. Poslaním Waves Festivalu je v dlhodobom horizonte napomáhať, spoločne s existujúcimi podujatiami podobného typu, k väčšiemu rozšíreniu európskeho hudobného repertoáru.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Veronika Boríková, PR manažérka festivalu a konferencie Waves Bratislava.

Foto: Katarína Acelová