Americký hudobník a producent Dan Auerbach čelí žalobe od produkčnej spoločnosti Smokestack Lightning Inc. za to, že odstúpil od ich projektu o zosnulom bluesovom hudobníkovi Howlin' Wolfovi pred jeho dokončením a nezaplatil za náklady spojené so zmenami, ktoré na ňom ako režisér a výkonný producent vykonal.

V dokumente Smokestack Lightning: The Legendary Howlin' Wolf (2016) mapujúcom život legendárneho bluesmana bol Dan Auerbach medzi hudobníkmi ako napríklad Jimmy Page, Buddy Guy či Bill Wyman, ktorí doň poskytli rozhovory. Po jeho interview ho tvorcovia oslovili a ponúkli mu pozíciu režiséra a výkonného producenta.

Spoločnosť v právnych dokumentoch tvrdí, že muzikant ponuku prijal, pričom mali spolu ústnu dohodu, že dostane deväť percent zo zisku a bude mať úplnú kontrolu nad kreatívnym procesom tvorby projektu. Na snímke, ktorá už bola v postprodukcii, údajne vykonal výrazné zmeny. Dorobil napríklad ďalšie rozhovory, získal licencie na fotografie so špecifickými autorskými právami či použil novú kameru a iný formát, čo výrobu dokumentu predražilo.

Líder kapiel The Black Keys a The Arcs však pred dokončením filmu od neho odstúpil a údajne odmietol uhradiť náklady spojené s jeho zmenami. Preto ho Smokestack Lightning Inc. žaluje za porušenie ústnej dohody, nekalé obchodné praktiky a nedbanlivé skreslenie skutočnosti. Hudobník sa k situácii zatiaľ nevyjadril. V žalobe, ktorú spoločnosť podala 17. augusta na losangeleskom vyššom súde, od neho požadujú odškodné 100-tisíc dolárov (v prepočte približne 88-tisíc eur).

Dan Auerbach sa preslávil v spomínanom duu The Black Keys, v ktorom hrá aj bubeník Patrick Carney. Doteraz vydali osem albumov, pričom zatiaľ posledný Turn Blue uviedli na trh v máji 2014. Na konte majú sedem cien Grammy. Spevák a gitarista založil vlani spomínanú skupinu The Arcs, s ktorou v septembri ponúkol štúdiovku Yours, Dreamily (2015). Spolupracoval tiež napríklad na albume Ultraviolence (2014) Lany Del Rey.

Zdroj: SITA (Hollywoodreporter.com, archív)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Dan Auerbach