Film o raperovi Rytmusovi Sídliskový sen, ktorý bol uvedený do kín pred rokom, od začiatku menil historické rebríčky návštevnosti slovenských filmov. Okrem návštevníkov kinosál na Slovensku, v Čechách, či v Indii si ho teraz budú môcť pozrieť aj televízni diváci.

Režisér Miro Drobný niekoľko rokov zbieral zábery zo súkromia najúspešnejšieho slovenského rapera a natočený materiál strážil pred jeho pohľadom. Postupne získal vyjadrenia jeho mamy, otčima, brata, sestry, ale aj jeho troch posledných priateliek. Nakoniec súhlasil s natáčaním aj Rytmusov biologický otec. Samotný raper ani netušil aké videá, fotografie či smsky sa našli v Rakúsku, v Taliansku či v Česku, kam sa za jeho najbližšími vybral štáb. Rok po kinopremiére Miro o filme hovorí: "Kto si myslí, že Rytmus je primitívny, arogantný Romák, čo vie len nadávať, nech si ten film v telke radšej nepozrie."

Rytmus prvýkrát uvidel zozbieraný materiál až po ôsmich rokoch. Jeho bezprostredné reakcie odhaľujú jeho najcitlivejšie miesta, rodinné tabu, životné omyly, ale najmä jeho pravú tvár. "Ja sa celkovo k životu staviam dosť otvorene, racionálne. Premýšľam o možných následkoch toho, čo urobím. Možno je to tak preto, že ľudia o mne vždy pochybovali, možno preto, že sa nechcem vrátiť tam, odkiaľ pochádzam a možno preto, že ma to proste baví. Nič som vo filme nechcel zatajiť."

Prečítajte si: Film o Rytmusovi: Žiadny kráľ ani fenomén, len obyčajný "dvojfarebný" chalan

Rok po kinopremiére si bude môcť široká verejnosť pozrieť Sídlískový sen aj na televíznych obrazovkách. Odvysiela ho už tento piatok, 26. augusta o 20:30 komerčná televízia Markíza. Vo štvrtok podvečer, deň pred uvedením filmu, navyše relácia Reflex poodhalí zákulisie prípravy a natáčania filmu, myšlienky režiséra Mira Drobného, ako aj hlavného protagonistu Patrika "Rytmusa" Vrbovského.

V kinách mal takto pred rokom film obrovský úspech - hneď v prvý deň ho videlo 14 741 platiacich divákov, čo je historicky najvyššia návštevnosť slovenského filmu v úvodný deň premietania. Po otváracom víkende ich počet stúpol na viac než 43-tisíc. Stotisícovú hranicu (v súčte divákov na Slovensku aj v Českej republike) film pokoril za necelé tri týždne.


Podľa prieskumu hodnotia mladí film pozitívne

Zaujímavosťou je aj prebiehajúci nezávislý výskum, do ktorého sa zapojilo viac ako tisíc mladých ľudí. Výsledok prieskumu ukazuje, že väčšine sa film páčil (83,6%). Dvom tretinám divákov (64,1%) po pozretí filmu zostal lepší pocit ohľadom samých seba a svojej rodiny. Takmer polovica opýtaných hovorí, že Sídliskový sen ovplyvnil ich postoj k Rómom k lepšiemu. Výsledky výskumu vplyvu filmu na slovenskú mládež budú zverejnené po jeho celkovom vyhodnotení. 

Prieskum realizuje nezisková, mimovládna organizácia eSlovensko o.z. založená v roku 2002. Zaoberá sa najmä primárnou a sekundárnou prevenciou a neformálnym vzdelávaním na Slovensku. Inováciami a moderným jazykom pracuje s deťmi a mládežou, ponúka im vedomosti z oblastí, ktoré slovenské školstvo svojimi osnovami nepokrýva. Reaguje na aktuálne potreby spoločnosti a efektívne ich tlmočí mladej generácii. Internet a nové technológie sú hlavné témy projektov eSlovensko. Prostredníctvom ústredného portálu www.zodpovedne.sk učí mladú generáciu používať internet zodpovedne a bezpečne. Od roku 2007 je eSlovensko o.z. súčasťou európskej siete Insafe a Inhope a zabezpečuje aj bezplatnú linku Pomoc.sk na čísle 116 111.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Milan Urbaník z eSlovensko o.z. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Rytmus