Populárny český hudobník Xindl X vydal 23. septembra piaty autorský album s názvom Kvadratura záchranného kruhu. Hudobník na ňom využíva prevažne akustické nástroje a mieša pop s folkom a ďalším žánrami, rovnako ako na predchádzajúcom úspešnom albume Čecháček Made (2014).

Na novinke sa Xindl X snaží o to, aby mali piesne rovnakú energiu ako na koncertoch. Preto album vznikol bez hostí, iba v spolupráci s hudobníkmi, s ktorými pesničkár, vlastným menom Ondřej Ládek, pravidelne vystupuje.

"Piesne spája to, že všetky rozprávajú príbehy ľudí topiacich sa vo svojich problémoch. Ale inak som sa snažil, aby bol album tematicky a náladovo čo najpestrejší. Nájdete tu vážnejšie piesne, ako napríklad Na palubě Titanicu, ktorá popisuje rozpad spoločnosti počas krízy, alebo Žáby v hrnci, opisujúcu atmosféru doby, kde sme v strachu z netolerantných stratili toleranciu, ale i satirickú skladbu Mušle, či žartovnú pieseň Mýval. Portréty stratených existencií vo víre veľkomesta Popelka a Vítr v kešeni, ale i piesne o nestrácaní nádeje ako Na vodě, Od mozku k srdci či Světlo na konci tunelu. A tiež pieseň o anjeloch medzi nami Gréta," približuje album Xindl X.

Vypočujte si album na Deezeri:



Ešte pred vydaním albumu hudobník predstavil začiatkom roka skladbu Na vodě, ktorá sa viac ako pol roka držala na čele českých hitparád. Začiatkom septembra zverejnil baladu Popelka, ku ktorej mu oficiálny videoklip vytvoril jeho dvorný výtvarník Ondřej Pfeiffer.


Album Kvadratura záchranného kruhu vznikol v štúdiu DC Sound v zložení Xindl X (spev, akustická gitara, hudba, texty), Dalibor Cidlinský ml. (produkcia, hudobná réžia, piano, banjo, mandolína, akustická gitara), Jan Cidlinský (husle, basgitara, kontrabas), Lukáš Bundil (elektrická gitara), Milan Matoušek (akustická a elektronická gitara) a Emil Valach (bicie). Producentom albumu bol, rovnako ako pri posledných troch Xindlových albumoch, Dalibor Cidlinský ml.

Koncertné turné k albumu v Čechách a na Morave je naplánované na jar budúceho roku, na Slovensku sa však Xindl X predstaví už počas jesene. Od 18. do 21. októbra vystúpi postupne v Žiline, Nitre, Bratislave a Trnave. Jarné turné v Českej republike odštartuje dvoma po sebe idúcimi koncertmi v pražskom Lucerna Music Bare 28. februára a 1. marca, nasledovať budú mestá Brno, Jindřichův Hradec, Plzeň, Olomouc, Ostrava a Pardubice.

Koncerty Xindla X na Slovensku:

18. 10. - Žilina, Smerr pub / music club
19. 10. - Nitra, Klub nájomná jednotka - OC Max
20. 10. - Bratislava, Ateliér Babylon
21. 10. - Trnava, Music a Cafe - Aréna Trnava

Vstupenky:  Predpredaj.sk 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Johana Turnerová.

Súvisiaci interpreti: Xindl X