Jeden z členov Švédskej akadémie, ktorá za držiteľa Nobelovej ceny za literatúru zvolila amerického hudobníka Boba Dylana, označil jeho mlčanie a nereagovanie na pokusy spojiť sa s ním za nezdvorilé a arogantné.

Spisovateľ Per Wastberg, ktorý je členom akadémie od roku 1997, to vyhlásil pre švédsky denník Dagens Nyheter s tým, že Dylanov prístup bol predvídateľný, aj tak je však neúctivý. "Dalo by sa to označiť za nezdvorilé a arogantné. Je taký, aký je. Dohodli sme sa, že už sa nebudeme snažiť s ním skontaktovať. Teraz je na rade on," uviedol Wastberg.

Tajomníčka akadémie Sara Danius však vyhlásila, že názory člena akadémie nepredstavujú jej oficiálne stanovisko. "Laureáti Nobelovej ceny sa sami rozhodujú, či sa zúčastnia na odovzdávaní cien. Švédska akadémia nikdy nehodnotila ich rozhodnutia, a nebude tak robiť ani teraz," uviedla v oficiálnom vyhlásení.

Už viac než 10 dní drží akadémiu v napätí

Akadémia po viacerých márnych pokusoch predbežne rezignovala na snahy nadviazať s Dylanom kontaktAko uviedla Danius, momentálne v tejto veci nič nerobia. Osobne sa jej opakovane podarilo skontaktovať sa telefonicky i elektronickou poštou s najbližším Dylanovým spolupracovníkom, od ktorého dostala veľmi milé odpovede. To v súčasnosti úplne stačí, poznamenala.

Umelec prijal udelenie prestížneho ocenenia bez akejkoľvek osobnej reakcie. Ani na koncerte v Las Vegas, ktorý sa konal iba niekoľko hodín po oznámení udelenia ceny sa o tom vôbec nezmienil. Sara Danius vyjadrila v tejto súvislosti osobný názor, v zmysle ktorého ju to neznepokojuje, pretože sa domnieva, že skôr či neskôr sa Bob Dylan k oceneniu vyjadrí.

"Bolo by úžasné, keby chcel Dylan prísť v decembri do Štokholmu, keď však nebude chcieť, tak to tak bude," komentovala vo svojom blogu začiatkom minulého týždňa. "Laureáti dostávajú Nobelove ceny za to, čo vykonali, nie ako lákadlo, aby prišli do Štokholmu," pokračovala s tým, že čokoľvek sa udeje, cena patrí Dylanovi. Naposledy sa na udeľovanie podľa nej nemohla dostaviť kanadská spisovateľka Alice Munro v roku 2013.


Typický Dylan: Na koncerte nepovedal ani slovo o získaní Nobelovej ceny

Zmienka o cene zmizla aj z jeho stránky, fanúšikovia vtipkujú

Sedemdesiatpäťročný Bob Dylan je vôbec prvým hudobníkom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru. Členovia akadémie mu ju udelili vo štvrtok 13. októbra za "vytvorenie nového básnického prejavu v rámci americkej pesničkárskej tradície". Rodák z Duluthu v štáte Minnesota sa o tom zatiaľ zmienil iba na svojej oficiálnej stránke a sociálnych sieťach Facebook a Twitter, nešlo však o žiadne osobné príspevky. Strohá informácia o zisku Nobelovej ceny sa na jeho stránkach na sociálnych sieťach objavila v deň zverejnenia laureáta a potom aj minulý týždeň v rámci správy o plánovanom vydaní zväzku s Dylanovými textami z rokov 1961-2012. Z webstránky však bola neskôr zmienka o Nobelovej cene zmazaná, čo vyvoláva ďalšie otázniky ohľadne hudobníkovho postoja k oceneniu.

Dylanovo mlčanie vyvoláva mnohé, a často celkom vtipné reakcie aj medzi jeho fanúšikmi na sociálnych sieťach. "Koľko telefonátov musí človek dostať, aby zdvihol telefón?" znie jeden z odľahčených komentárov, narážajúci na text piesne Blowin' In The Wind plný podobných rečníckych otázok. "Ozývam sa zo Štokholmu, Švédsko: Náš kráľ je milý chlapík a naša princezná Victoria je fantastická. Víťaz ceny za literatúru obyčajne sedí s ňou pri stole počas večere," snaží sa Dylana presvedčiť jeden z jeho švédskych priaznivcov. Ďalší fanúšik na Facebooku si myslí, že všetko je ako má byť: "Som celkom prekvapený, že tak veľa fanúšikov tu je zaskočených Bobovou nereakciou. To je Bob. Vždy taký bol. Pravdepodobne to má na háku, ale nikdy si nemôžete byť naozaj istí. Tú cenu si určite zaslúži, ale jeho nereakcia je pre mňa len čerešničkou na torte."

V prípade, že bude Dylan aj naďalej mlčať, stane sa vôbec prvým laureátom, ktorý cenu odignoruje. Na vyjadrenie má však ešte množstvo času, slávnostné udeľovanie Nobelových cien sa už tradične koná 10. decembra v Štokholme s výnimkou ocenenia za mier, ktoré v rovnaký deň udeľujú v nórskom Osle. Prestížnu trofej v minulosti odmietli dvaja autori - Boris Pasternak a Jean-Paul Sartre, pričom Pasternakovi to "odporučil" vtedajší Sovietsky zväz a Sartre žiadne oficiálne ceny neprijímal. Ďalší laureáti, ako napríklad Jaroslav Seifert, Harold Pinter či spomínaná Alice Munro, sa na odovzdávaní nemohli zúčastniť zo zdravotných dôvodov.

Prečítajte si: Prečo dostal Bob Dylan nobelovku? Tu sú jeho najlepšie texty

Zdroj: SITA, Facebook.com/bobdylan
Foto: William Claxton - Sony Music

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan