Všimli ste si, že čím horšia je spoločenská a politická situácia, tým lepšia hudba sa dostáva do našich uší? Pre metal to platí obzvlášť. Po množstve skvelých albumov tu máme tentokrát štúdiovku od priekopníkov nu metalu.

Magnet týždňa

Aj keď Korn mnoho ľudí odsudzuje kvôli ich príslušnosti k nu metalu, jedno im treba nechať. Druhú polovicu 90-ich rokov hudobne ovplyvnili snáď ako nikto. Ich rovnomenný debut, jeho nasledovník Life Is Peachy, či tretí počin Follow the Leader formovali zvuk, ktorý sa dostával do našich zvukovodov. Najvyzretejšiu formu ukázali na štvrtej štúdiovke Issues. Neskôr začali viac experimentovať, snažili sa o návrat do mainstreamu a výrazne zjemnili, čo im odohnalo kopu fanúšikov. Teraz sú však späť a The Serenity of Suffering je presne tá doska, na ktorú sme čakali od začiatku storočia. Je temná, tvrdá, miestami melodická a odvoláva sa najmä na prvé štyri albumy. V plnej dĺžke si ju môžete vychutnať na YouTube či na Deezeri. (pm)

Aktualizácia (11:00): Na jar 2017 prídu Korn novinky predstaviť aj na Slovensko! Vystúpia 4. apríla v bratislavskom NTC.


Šroty týždňa

Denis Stoff už po minulom týždni nie je spevákom Asking Alexandria. Nahradí ho ich pôvodný frontman Danny Worsnop. Dôvodom je - neprekvapivo - Denisovo ego, ktoré po jeho úspechu narástlo na neudržateľnú veľkosť. Situáciu veľmi nechce komentovať nikto z priamo zaintereseovaných. Najlepšie ju zhrnul jeho bývalý kolega z Make Me Famous, Dusty Boles. "Vravel som vám to." (pm)

Svoju drámu si očividne zažijú aj v Avenged Sevenfold. Nedávno sme písali o tom, že ich vzťah s vydavateľstvom Warner Bros nebol zrovna bezproblémový. Ich novinka Voltaic Oceans preto začiatkom decembra vyjde pod vlastnou značkou Avenged Sevenfold Partnership. Dišputy so starým vydavateľstvom ale ešte chvíľu potrvajú. Warner Bros totiž ohlásili vydanie výberovky a nie je náhodou, že svetlo sveta uzrie týždeň pred novinkou kapely. Keby ste náhodou potrebovali kudlu do chrbta, aspoň viete, na ktorú firmu sa máte obrátiť. (pm)


Novinky

S metalovými koncertmi sa trhá vrece. Žiaľ, správa poteší skôr juho-západniarov, keďže ide vo väčšine prípadov o viedenské koncerty. Pozitívom však je, že podujatia, ktoré budeme spomínať nižšie, sa konajú vo Wien Arena, ktorá je v štvrti Simmering. Okrem toho, že je to priestor s výnimočnou atmosférou, akú u nás nenájdete, z Bratislavy po ceste na Schwechat je to najbližšie ako môže byť. Okolo Zentral Friedhofu - hlavného cintorína a pod prvým diaľničným nadjazdom, kde sa Simmeringerstrasse mení na Rennweg doprava a potom na konci ulice zas doprava, na Baumgasse na koniec bloku a - ste tam!.

Takže tu sú niektoré z našich tipov: 31. októbra Entombed AD, Voivod, Lord Dying a Baren Womb, 10. novembra Opeth, 18. novembra Obituary, ExodusProng, 22. novembra Kvelertak a Skeletonwitch, 16. decembra Iced Earth a Ensiferum a v januári ešte Fleshgod Apocalypse, Carach AngrenNightland. Lístky sú v cenových reláciách od 20 do 30 eur. P.S.: aké pôvabné je ísť na metalový koncert okolo cintorína, nie? Celý program TU (ip)


Celkom pestré to ale budeme mať aj na Slovensku. V Bratislave sa bude na čo tešiť 12. novembra, kedy do Randalu príde Orphaned Land alebo 3. decembra  - v MMC zahrá Doro Pesch. Začiatkom februára nás navštívia progressive metalisti Fates Warning a 14. marca do NTC zavítajú AcceptSabbaton. Zas aby sme neboli nespravodliví - písali sme o zahraničných skupinách. Bratislavčanov môžeme ešte potešiť predvianočnými randalovskými koncertmi skupín Rammstein revival (5.11.), Tublatanka (10. a 11.11., MMC), Guns N' Roses Tribute (2.12.), ČAD (3.12.) a Death revival (16.12.). (ip)

Prečítajte si: Kultová kapela Dereš vydáva 30 rokov od svojho vzniku debutový album

Už tento piatok nás vydaním albumu The Serpent Only Lies potešia legendárni sludgeri Crowbar. Pár dní čakania nám pomôže preklenúť titulná novinka z prichádzajúcej dosky. Oproti ich štandardu je nepomerne rýchlejšia a obsahuje výrazné hardcorové vplyvy. (pm)


Po minuloročnom albume VII: Sturm und Drang dostaneme od Lamb of God v polovici novembra drobný darček v podobe EP The Duke. Rovnomenná skladba je už vonku a je poctou ich fanúšikovi. Wayne Ford bol blízkym priateľom kapely, ktorý minulý rok podľahol leukémii. (pm)


Magazín Noisey streamuje celý album Shadows Swallowed the Flood od Newyorčanov Goes Cube. Bohužiaľ je to ich posledná doska, takže má trochu trpkú príchuť. Ale chalani sú ešte mladí, takže verím, že sa niekde čoskoro objavia. (pm)

Ak by náhodou Metallica pred vydaním očakávanej novinky cítila málo tlaku od fanúšikov a ostatných thrashových kapiel, je tu ďalší kúsok, s ktorým ich nový album budeme môcť porovnávať. A to nie od hocikoho - do boja tiahnu legendy Overkill a ako zbraň si vyberajú skvelú skladbu Our Finest Hour. Album The Grinding Wheel sa práve dokončuje, informácie o ňom môžeme očakávať už čoskoro. (pm)


Hororoví blackeri Carach Angren nakrútili nedávno prvý videoklip k skladbe Keď vrany ťukajú na okná (When Crows Tick On Windows) zo štvrtého albumu This Is No Fairytale, ktorý vydali začiatkom minulého roka. Zaujímavou je snaha skupiny o kultúrnosť: je raritou, ak dnes vznikne klip bez nahoty, sexuálneho podtextu a násilia. No dobre, trochu krvi tam tečie... (ip)


Pomaly uplynú dva mesiace od vydania 15. radovej štúdiovej nahrávky starých fotrov z Nemecka, Sodom. S albumom Decision Day a jeho 12 skladbami sa pripomenuli veteráni poriadne zvučne. Tradičný mix zbesilého blacku a thrashu prekvapuje energiou, silou vokálu, pestrosťou nápadov a hlavne nadupanými bicími. Výborný zvuk a výborná titulná skladba, ktorá patrí do kategórie mozgočervov - teda taká, čo si ju raz pustíte a hlavný motív potom celý deň cirkuluje mozgovými závitmi a nie a nie z hlavy von - nútia uznanlivo pokývať hlavou. Len tak ďalej, Sodom. (ip)


Ak by ste mali chuť na nejakú klasiku, ale zároveň si chceli vypočuť niečo nové, do stoličky vás vtlačí nový album Obituary. Ten Thousand Ways to Die je najtradičnejší death metal bez akýchkoľvek zbytočností. A Obituary sú ešte stále vo fantastickej forme. Skvelá kombinácia, ktorá je zárukouo príjemného posluchu. Celý album si môžete vypočuť napríklad u kamarátov na MetalSucks. (pm)

Maynard James Keenan rozsekal Trumpa. Prezidentský kandidát je v novom videoklipe k skladbe The Arsonist vyobrazený ako veľká Godzilla, ktorá neprispôsobivých hádže za južnú hranicu. Líder Puscifer si však povolal partiu sexy superhrdiniek, s ktorými ho spoločnými silami porazili. Krásne absurdné. (ak)


Animals as Leaders sa pri druhom singli z novinky The Madness of Many rozhodli veci trošku skomplikovať a po mierumilovnej skladbe priniesli prekomplikovaný singel Arithmophobia. Jeho názov presne implikuje, čo máte očakávať. Štvrtá štúdiovka amerického inštrumentálneho tria vychádza 11. novembra. (ak)


Blackened thrash formácia Witchery prináša prvý singel z albumu In His Infernal Majesty's Service, ktorý vychádza po šesťročnej odmlke. Skladba Nosferatu prináša dávku gitarovej agresivity v thrashovom rytme a bohorúhačských slov z hrdla vokalistu Angusa Nordera. (ak)


Blackmetalová avantgarda nového strihu. To je švajčiarska kapela Schammasch, ktorá v apríli vydala trojalbum zvaný Triangle. Ich videoklip k skladbe Metanoia bol nakrútený na Islande, takže očakávajte prírodné motívy ale prispôsobené tajomnému výrazu ich hudby. Tá je plná kontrastov - extrémne blast beaty a čisté vokály, k tomu precítené virtuózne gitarové sóla a spirituálne témy textov. (ak)


Madder Mortem ukázali videoklip k nečakane prístupnej a rockovo nadupanej skladbe Fallow Season. Nič tu kapela nekomplikuje, znejú priamočiarne riffy a song má veľmi tradičnú kompozíciu. Škoda samotného videa, ktoré pôsobí deväťdesiatkovo amatérsky. Nový album Red in Tooth and Claw kapele vychádza už tento piatok. (ak)


Haluz týždňa

V USA majú okrem svadobných aj zásnubné fotky, pomocou ktorých páriky oznámia svoje odhodlanie zotročiť jeden druhého po zvyšok života. Väčšinou sú tak zlé, že vám je trápne aj za nich, ale aj tak ich lajknete na fejsbúku, pretože sa vám s nimi nechce hádať. John AwesomeNydia Hernandez ale k tomuto počinu dostali nečakaný darček. Na fotografovanie si vybrali rovnaké miesto a čas, ako black metalová kapela Coldvoid. Mladí zaľúbenci tak prišli k zrejme najlepšej zásnubnej fotke všetkých čias. Kukajte ABC News. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: korn.com

Súvisiaci interpreti: Asking Alexandria, Korn