Kanadský hudobník a spevák Neil Young má za sebou zaujímavý víkend. Počas charitatívneho podujatia Bridge School Benefit, ktoré spoluorganizuje, sa totiž predstavil na jednom pódiu s tak rozdielnymi umelcami ako sú Metallica, Roger Waters a Norah Jones. Akcia sa uskutočnila v Shoreline Amphitheatre v kalifornskom Mountain View.

K americkej metalovej kapele sa Neil Young pridal kvôli skladbe Mr. Soul, ktorú pôvodne nahral v roku 1967 so svojou niekdajšou kapelou Buffalo Springfield. Metallica, ktorá vydá 18. novembra dlho očakávaný album Hardwired... to Self-Destruct, zahrala počas koncertu aj hity ako Whiskey in the Jar, Seek & Destroy, Hero of the Day či Bleeding Me.


Špeciálnym bolo aj Youngovo vystúpenie s bývalým členom Pink Floyd Rogerom Watersom a Jimom Jamesom z formácie My Morning Jacket. Muzikanti spolu predstavili pieseň Forever Young od Boba Dylana. So speváčkou Norah Jones zase Kanaďan predviedol jednu zo svojich najosobnejších skladieb Don't Be Denied z roku 1973.


Neil Young spoluzakladal v roku 1966 spomínanú kapelu Buffalo Springfield, s ktorou vydal tri albumy. Po jej rozpade sa v roku 1968 vydal na sólovú dráhu. Medzi jeho najvýznamnejšie nahrávky patria Harvest (1972), Comes A Time (1978), Harvest Moon (1992), Mirror Ball (1995), Prairie Wind (2005), Living With War (2006) či Le Noise (2010).

Muzikant, ktorý pôsobil aj v skupine Crosby, Stills, Nash & Young, má na konte dve Grammy či sedem Juno Awards. Od roku 1982 je členom Kanadskej hudobnej siene slávy a dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1995 ako sólového umelca a o dva roky neskôr ako člena Buffalo Springfield.

Za skladbu Philadelphia z rovnomenného filmu z roku 1993 ho nominovali na Oscara. V roku 2012 mu vyšla autobiografia Waging Heavy Peace: A Hippie Dream (v českom preklade sa dostala na trh ako Hipíkovy sny, 2013, pozn. SITA). V súčasnosti hráva s kapelou Promise of the Real, s ktorou vydal albumy The Monsanto Years (2015) a Earth (2016).

Zdroj: SITA (Nme.com, Rollingstone.com, archív), Hudba.sk
Foto: AP Photo/The Canadian Press, Mark Blinch

Súvisiaci interpreti: Metallica, Neil Young