Filmový skladateľ Ennio Morricone oznámil, že po takmer roku, ktorý strávil zotavovaním poranenia chrbtice, bude pokračovať vo svojom európskom turné od 1. februára 2015. V metropole Slovenska sa predstaví 20. februára.

"Veľmi sa teším a s veľkou radosťou môžem konečne povedať, že som naozaj plne zotavený a v poriadku. Som veľmi vďačný za vernosť všetkým mojim fanúšikom a za ich trpezlivosť, ktorú preukázali počas rušenia mojich koncertov v celej Európe. Zrušenie minuloročných koncertov a následne plánovanie nových náhradných termínov ma veľmi mrzí. Som rád a touto cestou by som si dovolil všetkým oznámiť, že takmer všetky moje naplánované koncerty na tento december budú preložené do môjho turné na február a marec 2015," uviedol Ennio Morricone.

"Mnoho ľudí sa pýtalo, či tento rok je moje koncertné turné posledné. Nie je to môj prípad. Mám plno sily, som oddýchnutý, plný nových inšpirácií a nadšený, že sa môžem vrátiť po tak dlhej dobe na koncertné pódiá. Dirigovanie a koncertovanie pre mojich ctených nadšencov mám v úmysle vykonávať absolútne 'samostatne' ako moje uznanie za ich pochopenie a trpezlivosť," spresnil.

Na otázku, čo diváci môžu očakávať počas nadchádzajúcich koncertov v rámci nového turné, odpovedal: "V poslednom období som mal veľa času na oddych, čím som mohol aktívne pripraviť program na rok 2015. Samozrejme na koncerte budete počuť to najlepšie z mojej tvorby, ale okrem toho bude k dispozícii aj niekoľko zaujímavých prekvapení. Prezradím teraz aspoň jedno z nich: okrem obvyklých 170 hudobníkov a spevákov tvorených z najlepších orchestrov a speváckych zborov, ktoré Európa ponúka a mimoriadnej sopranistky Susanna Rigacci, pricestuje aj moja dlhoročná priateľka, veľká Dulce Pontes, ktorá bude počas celého turné so mnou!"

Biografia

Ennio Morricone napísal hudbu k viac ako 500 filmom a seriálom. Je jediným filmovým skladateľom, ktorý dostal čestný titul filmovej akadémie, cenu Oscar za celoživotné dielo. Medzi jeho najznámejšie melódie nepochybne patria Vtedy na Západe; Pre hrsť dolárov; Dobrý, zlý a škaredý; Nedotknuteľní; Misia; Kino Raj; Najlepšia ponuka a mnoho iných. Morriconeho melódie, ako aj napríklad Dobrý, zlý a škaredý obsadzujú druhé miesto v TOP 200 rebríčku najlepších filmových soundtrackov vôbec.

Nové turné začína Morricone 01. februára 2015 v Amsterdame a bude pokračovať v ďalších 20 veľkých európskych mestách. Vstupenky, ktoré boli zakúpené na zrušené bratislavské koncerty v apríli a v októbri, zostávajú aj naďalej v platnosti na nový termín koncertu. Ten sa uskutoční 20. februára 2015 v Slovnaft Aréne.


Zdroj: TASR
Foto: AP Photo/Gero Breloer

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone