Britsko-írska skupina One Direction a americká speváčka Katy Perry ovládli tohtoročné udeľovanie American Music Awards, keď získali po tri trofeje. Medzi Ďalšími ocenenými boli napríklad Sam Smith, Iggy Azalea, John Legend, Beyoncé, Imagine Dragons, Calvin Harris alebo Taylor Swift.

Britsko-írska pätica One Direction si z losangeleského Nokia Theatre odniesla ceny v kategóriách Interpret alebo interpretka roka, Najobľúbenejšia skupina, duo alebo kapela - pop/rock a Najobľúbenejší album - pop/rock. 30-ročná rodáčka z kalifornskej Santa Barbary Katy Perry získala počas nedeľňajšieho večera ocenenia Najobľúbenejšia interpretka - pop/rock, Najobľúbenejší interpret alebo interpretka - adult contemporary a skladbu Dark Horse, na ktorej sa podieľal aj Juicy J, vyhlásili za Singel roka. Perry, ktorá cez víkend potvrdila, že vystúpi počas polčasovej prestávky 49. ročníka Super Bowlu (1.2.2015), sa na American Music Awards tentokrát nezúčastnila, pretože aktuálne koncertuje v Austrálii.

Počas večera sa mohla dvakrát radovať speváčka Beyoncé, ktorá uspela v kategóriách Najobľúbenejšia interpretka - soul/R&B a Najobľúbenejší album - soul/R&B. Rovnako dve ceny získala Iggy Azalea, a to v kategóriách Najobľúbenejší interpret alebo interpretka - rap/hip-hop a Najobľúbenejší album - rap/hip-hop. Najobľúbenejším interpretom amerického publika v žánroch pop/rock sa stal Sam Smith a v žánroch soul/R&B zas John Legend. V kategórii Najobľúbenejší interpret alebo interpretka - latino zvíťazil Enrique Iglesias. Najobľúbenejším interpretom v rámci elektronickej tanečnej hudby sa stal Calvin Harris a v rámci alternatívneho rocku zas formácia Imagine Dragons.

Ceny, ktoré udelili v rámci žánru country, si rozdelili Luke Bryan, Carrie Underwood, Florida Georgia Line a Brantley Gilbert. Nováčikom roka sa stala austrálska kapela 5 Seconds of Summer. Najlepší soundtrack má snímka Ľadové kráľovstvo (2013). 24-ročná Taylor Swift si prevzala z rúk Diany Ross historicky prvé ocenenie Dick Clark Award for Excellence. Sklamaním bol večer pre Pharrella Williamsa, ktorý zo štyroch nominácií nepremenil ani jednu.

Počas hviezdami nabitého večera sa predstavili napríklad One Direction, Fergie, Mary J. BligeJessie J, Ariana Grande, Sam Smith, LordeImagine DragonsNicki Minaj, Selena Gomez, Wyclef JeanCharli XCXJennifer Lopez či Pitbull, ktorý sa postaral aj o moderovanie podujatia. 

Zdroj: SITA (Theamas.com, Reuters)
Foto: Matt SaylesInvision/AP

Súvisiaci interpreti: Katy Perry, One direction