Týždenník začíname ako vždy pozitívne – magneticky. Novinku predstavili nielen FNM, ale i AC/DC, KXM a Periphery, ktorí nachystali dvojalbum. Nádielku noviniek zakončia tí najmenší, avšak s najväčším talentom.

Magnet týždňa

O novom songu Faith No More s poetickým názvom Motherfucker sme už písali. Páni ho odpremiérovali naživo cez leto. Cez týždeň sme sa konečne dočkali aj štúdiovej verzie. Mnohí fanúšikovia hneď začali lamentovať, že je to nudný nepodarok. Ja s nimi ale nesúhlasím. Novinka má výbornú dynamiku, na prvé počutie v nej rozoznať jednoznačnú FNM stopu. A text – ten je proste skvelý. (pm)



Novinky

Nový track streamujú aj AC/DC. Ide o titulný kúsok z ich nového albumu Rock or Bust, ktorý vychádza budúci týždeň. (ak)


Ak máte radi prácu bubeníka Korn, Raya Luziera, kliknite na song projektu KXM. Trojčlennú zostavu dopĺňa basgitarista a spevák Dough Pinnick z Kings X a gitarista George Lynch z kapiel Dokken a Lynch Mob. Ich spolupráca sa začala na narodeninovej oslave a názov je derivovaný z mien pôvodných projektov. Čakajte moderný hard rock najviac podobný práve Kings X. (ak)


A vyššie spomínaní Lynch Mob tiež predstavili novú pieseň. Príjemná rocková rádiovka Play the Game sa objaví na EP nahrávke Sun Red Sun. (ak)



Progressive metalové zoskupenie z Washingtonu D.C., zvané Periphery, príde v januári s novým dvojalbumom Juggernaut: Alpha & Omega. Pôjde o koncepčný album s uceleným príbehom bohvie o čom. Počúvajte zverejenú skladbu uvedenú na disku Alpha - The Scourge. V marci tiež budete mať možnosť bandu vidieť naživo. Bude totiž predskakovať Devinovi Townsendovi v Bratislave. (ak)


Nový album Stevena Wilsona sa bude volať Hand. Cannot. Erase. a muzikant ho napísal zo ženskej perspektívy. Inšpiroval sa pritom dokumentom o žene, ktorá zomrela vo svojom byte v centre Londýna a nikto sa o ňu nezaujímal celé tri roky. Aj keď sme ešte nič z novinky nepočuli, tešíme sa na početné ženské vokály ale i chlapčenský zbor. Wilson oznámil aj dátumy svojho turné k novinke. Zapíšte si 4. apríl, Ottakringer Brauerei, Viedeň, 5. apríl, Hybernia, Praha, prípadne 7. apríl, ICE Congress Hall, Krakow. Vydanie albumu je stanovené na február 2015. (ak)

Folkmetalová (resp. melodic-deathová) trojica z Fínska so zvučnými a trošku podobnými názvami, sa vydá na spoločné tour v marci. Ensiferum, InsomniumOmnium Gatherum môžeme spolu na jednom pódiu vidieť 14. marca v Zlíne, 15. marca v Budapešti a 16. marca vo Viedni. (ak)


Cloudkicker
je inštrumentálny progressive metalový projekt gitaristu menom Ben Sharp a pochádza z mesta Columbus, amerického štátu Ohio. V týchto dňoch mu vychádza živý záznam z koncertu v Austine, Texas, kde ho doprevádzalo kvarteto z kapely Intronaut. Tento vynikajúci počin je prvý a pravdepodobne posledný takéhoto druhu. Cloudkicker totiž žiadne ďalšie koncerty neplánuje. Počúvajte na Bandcampe. (ak)

Švédski melodici At the Gates majú nový kreslený videoklip. Heroes and Tombs predstavuje druhú oklipovanú pieseň z comebackového albumu At War With Reality, ktorý vychádza po 19 rokoch po predošlom. (ak)


Moji hardcore punk obľúbenci Iron Reagan majú nové video. Predpokladám, že jeho natočenie stálo zhruba toľko, čo dostanú decká ako týždenné vreckové. Na druhej strane – k songu I Won’t Go sa hodí a čakať od punkovej kapely video s obludnou produkciou asi nie je úplne na mieste. (pm)


Doom nie je úplne môj šialok kávy, takže mi aprílová novinka od Triptykon nejak ušla. Minulý týždeň ale títo fešáci vypustili video ku Tree of Suffocating Souls a musím povedať, že som bol veľmi príjemne prekvapený. Ak ste to ešte nepočuli, určite to hneď napravte. (pm)


Koncom januára vydajú Napalm Death už svoj 15-ty štúdiový album. Názov Apex Predator – Easy Meat naznačuje, že to nebude turbofolk. Podobne je na tom aj prvý zverejnený song. Má všetko, čo by ste od Napalm Death čakali. Je super počuť, že to chalanom ešte stále šľape. Cesspits si môžete vypočuť u našich kamošov na Blabbermouth. (pm)

Haluze týždňa

Používať rôzne videá zachytávajúce akúkoľvek ľudskú činnosť a osádzať ich zvukom Meshuggah je zdá sa nový internetový trend. Veľmi úspešným bolo video z filmu Vlk z Wall Street. Kórejskí detskí gitaristi sú však úplne nový level, keďže sú strašidelní aj v pôvodnom zvuku. (ak)


A dieťaťko je figurantom aj v druhom videoklipe. Deväťmesačný drsňák, ktorý na plechoviciach bubnoval na song od Pantery bol pozrieť Jimmyho Kimmela. Jeho live vystúpenie dopadlo na výbornú. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/officialfnm

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Faith No More