Skupina Para napriek tohtoročným zásadným zmenám v zostave zostáva brutálna a svojich 20 rokov na scéne oslavuje v plnej sile. Spolu s kamarátmi z o desať rokov staršej kapely Bez ladu a skladu trávi celý tento mesiac na turné po českých a slovenských mestách. Vypredaná šnúra vyvrcholí už túto sobotu v bratislavskej Starej tržnici.

Na záver turné si Para pre fanúšikov pripravila ďalšie prekvapenie. Je ním absolútna úplne nové výberové CD s názvom Zostáva brutálna 1995-2015. "Dvadsať rokov pre nás ubehlo veľmi rýchlo, v každom prípade je pre nás neuveriteľné, že máme za sebou šesť CD. Mám pocit, že po 20 rokoch je fajn zastaviť sa a trochu rekapitulovať. Výberové CD pre nás neznamená koniec, je to naozaj len radostný pohľad späť. Myslíme si, že aj fanúšikovia ocenia možnosť mať na jednom nosiči všetky naše najsilnejšie pesničky. Celé CD je myslené aj ako poďakovanie našim fanúšikom, ktorí pri nás stoja už naozaj dlho," hovorí frontman Lasky.

CD obsahuje celkom 19 pesničiek - výber toho najlepšieho za 20 rokov existencie skupiny. Nájdete na ňom všetky osvedčené hity, ako sú Otec, Abstinent (feat. AMO), Keď ťa stretnem, Doma dobre, Zatancuj či Celé tie roky. "Výber songov bol skvelý výlet do minulosti... Veľa sa diskutovalo, hádalo a hlasovalo. Veríme, že výber predstavuje to, čo Para bola a aj je. Vyberalo sa spomedzi skoro 70 pesničiek, takže to bolo niekedy naozaj ťažké. V každom prípade - s výsledkom sme spokojní... Uvidíme, ako budú spokojní fanúšikovia," dodáva spevák.

Najväčšie hity, nový singel aj špeciálne spolupráce

Popri notoricky známych hitoch kapela výberovku obohatila aj aktuálnou novinkou, ktorá sa stala pilotným singlom kompilácie. Pesničku Zostáva brutálnou skupina zverejnila 1. novembra spolu so svojím prvým videoklipom po štyroch rokoch. Ako prezrádza Lasky, skladba vznikla "na chalupe na letnom sústredení skupiny". Kameru, strih aj réžiu zverili hudobníci svojmu priateľovi a osvedčenému spolupracovníkovi Viktorovi Cickovi a tímu z Pop Studio.


Okrem singlovej novinky je ďalšou skladbou, ktorá doposiaľ nevyšla na žiadnom nosiči Pary, spolupráca so Sendrejovcami a rapermi z formácie Moja reč - E daj nasvali. "Na CD sa objaví aj staršia verzia pesničky Koniec leta, v ktorej účinkujú naši obľúbení herci Táňa Pauhofová a Robo Roth," prezrádza Lasky. Výberové CD Para Zostáva brutálna 1995-2015 vychádza v piatok 27. novembra a bude pokrstené už nasledujúci deň na záverečnom koncerte celého turné - 28. novembra o 19:00 v Starej tržnici v Bratislave.

Meno krstného rodiča zostáva prekvapením, nepochybne však bude hostí na koncerte viacero. A, samozrejme, netreba zabúdať ani na spolu-jubilantov Bez ladu a skladu, s ktorými Para tento týždeň okrem Bratislavy vystúpi aj v Trnave (25.11.) a Banskej Bystrici (26.11.). Tie sú však už vypredané, posledné lístky sú v predaji len na koncert v Starej tržnici, ktorý sa do soboty určite vypredá tiež.


Zoznam skladieb na albume Para Zostáva brutálna 1995-2015:

1. Otec
2. Zatancuj
3. Okná a dvere
4. Celé tie roky
5. Žena
6. Zostáva brutálnou
7. Ticho
8. Prezident
9. RoboTi
10. Keď ťa stretnem
11. Veci čo si pamätám
12. Doma dobre
13. Kruhy do vody
14. Matamatomatahari
15. E daj nasvali (feat. Sendreiovci a Moja Reč)
16. Ako najlepšie viem
17. Abstinent (feat. AMO)
18. Koniec leta (feat. Táňa Pauhofová a Robo Roth)
19. Prví poslední


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Beata Rožárová. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.facebook.com/PARA.Brutalna.Zostava a www.para.sk.

Foto: Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Para