Organizátori hudobnej ankety Český slávik zverejnili nominácie na tohtoročné ceny. Tie vzišli z hlasovania fanúšikov a veľké prekvapenia sa nekonajú. Teda okrem toho, že šancu uspieť v dvoch kategóriách má opäť kontroverzná kapela Ortel, a že nomináciu získal aj líder švédskej power metalovej kapely Sabaton.

Joakim Brodén má totiž matku Češku a hoci sa narodil vo Švédsku, kde celý život pôsobí, má dvojité občianstvo, vďaka čomu zaňho fanúšikovia mohli hlasovať. Jeho šance v kategórii Speváci zrejme nie sú moc veľké, no ak by zosadil z trónu jednoznačného favorita Karla Gotta, bola by to veľká senzácia. Žiadalo by sa zakričať "metalisti českých zemí, spojte sa!", ale už je neskoro, hlasovanie skončilo a zostáva len počkať si na výsledky. V nomináciách sú mená zverejnené podľa abecedy, čiže finálne poradie môžeme len tipovať.

Okrem božského Káju a frontmana kapely Sabaton, ktorej texty aj videá sú inšpirované vojnovou históriou, sú v kategórii Speváci nominovaní aj Michal David, Tomáš Klus, Richard Krajčo a Tomáš Ortel. Poslední dvaja menovaní bojujú o ceny aj v kategórii Skupiny. Konkurenciu Krajčovej kapely Kryštof a skupiny Ortel, ktorá svojimi textami imponuje aj pravicovým extrémistom, sú Chinaski, Kabát, Olympic a Slza. V slovenskej kategórii Slávik bez hraníc môžu triumfovať Elán, Horkýže slíže alebo No Name. Bez prekvapení je aj kategória Speváčky, kde sa stretli Anna K., Monika Absolonová, Lucie Bílá, Ewa Farna, Marta Jandová a Lucie Vondráčková.

O finalistoch rozhodli fanúšikovia hlasovaním, ktoré už organizátori uzavreli. Verejnosť však aj naďalej môže rozhodnúť o víťazovi kategórie Objav roka, v ktorej sú nominovaní Pekař, Sebastian a Thom Artway. Hlasovanie v tejto kategórii ukončí počas prenosu na TV Nova v sobotu večer moderátor slávnostného udeľovania cien Ondřej Sokol.

Prehľad nominácií na ceny Český slávik 2016:

Speváčky:
Anna K. 
Monika Absolonová 
Lucie Bílá 
Ewa Farna 
Marta Jandová 
Lucie Vondráčková 

Speváci: 
Joakim Brodén 
Michal David 
Karel Gott 
Tomáš Klus 
Richard Krajčo 
Tomáš Ortel 

Skupiny: 
Chinaski 
Kabát 
Kryštof 
Olympic 
Ortel 
Slza 

Slávik bez hraníc: 
Elán 
Horkýže slíže 
No Name 

Objav roka: 
Pekař 
Sebastian 
Thom Artway 


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, iDnes.cz)
Foto: Facebook.com/joakimsabaton

Súvisiaci interpreti: Karel Gott, Sabaton