V obľúbenom programovom cykle Music & Film uvedie Kino Lumière tento mesiac najnovší film Jima Jarmuscha Gimme Danger , v ktorom vzdáva hold kapele The Stooges a jej spevákovi Iggymu Popovi. Rozpráva príbeh skupiny, hovorí o jej vzoroch i o jej vplyve na iných a dopĺňajú ho doteraz nezverejnené archívne zábery a fotografie.

Film mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2016 a v Kine Lumière bude uvedený v exkluzívnej slovenskej premiére s osobným súhlasom Jima Jarmuscha v utorok 28. februára o 20.30 hod. "Hudba bola vždy dôležitou súčasťou filmov Jima Jarmuscha," hovorí pri príležitosti uvedenia filmu Gimme Danger na Slovensku Miro Ulman, programový dramaturg cyklu Music & Film.

"Známych hudobníkov, ako sú napríklad Tom Waits, John Lurie, Screamin´ Jay Hawkins či Iggy Pop režisér často obsadzoval ako fiktívne postavy vo svojich filmoch Trvalá dovolenka (1980), Cudzejší ako raj (1984), Mimo zákon (1986), Tajomný vlak (1989) a Noc na Zemi (1991) a niektorí z nich prispeli i na soundtracky k nim. Neil Young skomponoval geniálnu hudbu k Jarmuschovmu Mŕtvemu mužovi (1995) a o rok neskôr vyrazil Jarmusch s Youngom a jeho skupinou Crazy Horse na koncertné turné a z nakrúteného materiálu vznikol dokumentárny film Rok koňa (1997)."



Film Gimme Danger začína v roku 1973, keď kapela The Stooges vydala svoj tretí štúdiový album Raw Power a rozpadla sa. "Jeho základom je zostrih niekoľkohodinového rozhovoru s Iggym, ktorý je úprimným, vtipným a niekedy až dojímavým sprievodcom na krivolakej ceste jeho kariérou. Rozhovor s ním dopĺňajú archívne rozhovory s bratmi Ashetonovcami, gitaristom Ronom a bubeníkom Scottom, s ktorými v roku 1967 založili kapelu The Stooges, ich sestrou Kathy a ďalšími pamätníkmi. Vo filme sú tiež doteraz nezverejnené archívne zábery a fotografie," hovorí Miro Ulman. Rozprávanie filmu uzatvára prvý reunion koncert kapely z roku 2003, ktorý sa konal na obľúbenom americkom festivale Coachella. Názov filmu vznikol podľa piesne z albumu Raw Power.

Hoci prvé albumy The Stooges boli priekopnícke a kapela ovplyvnila nástup punk rocku v USA, ich komerčný úspech nebol veľký a jej členovia zápasili s alkoholom a heroínom. Svojou tvorbou však predbehli dobu a stali sa jednou z najvplyvnejších kapiel v histórii rock and rollu. Časopis Rolling Stone ich zaradil na 78. priečku svojho rebríčka 100 najväčších umelcov všetkých čias, v roku 2010 boli uvedení do Rokenrollovej siene slávy a Iggy Pop sa dnes považuje za krstného otca punku. Film je venovaný členom kapely The Stooges, ktorí už nie sú medzi nami: saxofonista Steve Mackay (1949 – 2015), basgitarista Dave Alexander (1947 – 1975), gitarista Ron Asheton (1948 – 2009) a bubeník Scott Asheton (1949 – 2014).

Uvedenie hudobného dokumentu Gimme Danger v Kine Lumière uzatvára februárový cyklus kina Avsolut Jarmusch, ktorý ponúkol kompletnú celovečernú tvorbu kráľa amerického nezávislého filmu Jima Jarmuscha. "V režisérovej filmografii je táto snímka najnovším filmom len o pár hodín, pretože svetovú premiéru na MFF Cannes 2016 mala iba tri dni po filme Paterson," hovorí Ulman.

"Film v Čechách ani na Slovensku do distribúcie nikto nezakúpil, hral sa len v limitovanom počte kín v USA, Kanade a Španielsku a na niekoľkých festivaloch, a získať ho na exkluzívnu projekciu do Kina Lumière bolo pomerne náročné, pretože po dohodnutí podmienok každú projekciu schvaľuje Jim Jarmusch osobne. Film je teda exkluzívnym zakončením prehliadky jeho tvorby, ktorá v našom teritóriu nemá obdobu, a zároveň je súčasťou pravidelného cyklu Music & Film v Kine Lumière." Podľa slov Jima Jarmuscha "je to skôr esej ako dokument. Tak ako The Stooges a ich hudba, aj film Gimme Danger je trochu divoký, chaotický, emocionálny, vtipný, primitívny a zároveň sofistikovaný v tom najúprimnejšom zmysle slov."

Informácie pre Hudba.sk poskytla Simona Nôtová.
Titulná foto: Kino-lumiere.sk

Súvisiaci interpreti: Iggy Pop