Keď už si človek myslí, že FKA twigs nemôže byť bizarnejšia, prekoná to. V najnovšom videoklipe, ktorý predstavila v rámci nového formátu ocenení YouTube Music Awards, najprv porodí farebný šál a potom vzdáva ten najstrašidelnejší hold Madonninmu ikonickému klipu Vogue, aký tu kedy bol.

U speváčky, skladateľky a tanečníčky FKA twigs je divák a poslucháč zvyknutý na divné kombinácie umeleckých obrazov. Nielenže jej hudba je v skutku originálna a unikátna, ale aj svoje videoklipy sa snaží ponímať tak, aby boli čo najnáročnejšie a umelecky najhodnotnejšie - čo v jej prípade rozhodne nie je o tradičnom vnímaní krásy ale skôr o estetických výzvach.

Vo vizuálnom stvárnení novinky Glass & Patron, ktorá je prvým singlom z pripravovaného EP3, stavila na prírodu a zvláštnu módnu prehliadku odkazujúcu na videoklip Vogue, pričom sa nestíha chváliť svojou obdivuhodnou ohybnosťou. Najväčší rozruch však vyvolal úvod videoklipu, kde exotická kráska simuluje neskoré štádium tehotenstva. Jej bruško pritom vyzerá tak realisticky, že v prvom momente vyvoláva otázku, či so slávnym priateľom Robertom Pattinsonom skutočne nečakajú prvého potomka. Ide však len o efekt, ktorý končí "pôrodom" farebnej látky, z ktorej vzápätí uprostred tmavého lesa vylezú tanečníci. Verme, že Dominika M. sa inšpirovať nebude.

Videoklip, ktorý je podľa reakcií v komentároch na Youtube aj pre niektorých fanúšikov príliš ťažkým sústom, mal premiéru 23. marca v rámci Youtube Music Awards. A netreba snáď už ani zdôrazňovať, že si ho speváčka režírovala sama.

TIP: Ona sa nechala zviazať, on odprevádza na druhý svet. Najlepšie nové videoklipy


Youtube oslavuje hudbu premiérami

Youtube Music Awards sa po ročnej pauze snažia vrátiť do povedomia netradičnou, no vzhľadom na charakter najsledovanejšieho videportálu úplne prirodzenou formou. Kým pred dvomi rokmi sa uskutočnil klasický (nie veľmi úspešný) galavečer, tento rok stavila videoknižnica na premiéry videoklipov najsľubnejších hudobníkov tohto roka. Ide však len o prvé kolo "virtuálnej šou", ktorá týmto spôsobom nahrádza tradičné oceňovanie umelcov.

Všetky zverejnené videoklipy nájdete na podstránke The YouTube Music Awards 2015 Show, nás z nich okrem FKA twigs zaujali aj tieto tri:

Charli XCX - Famous

To, čo sa zo začiatku javí ako klišé o amerických tínedžeroch, sa plynutím videa zmení na nočnú moru bežného mladého človeka 21. storočia. Vybitý tablet alebo mobil môže predstavovať naozaj horor a speváčka s čoraz väčšou popularitou sa videom režiséra Erica Wareheima (Major Lazer, MGMT) vysmieva modernej spoločnosti. Ani po turné s Katy Perry, v rámci ktorého navštívila aj Bratislavu, sa excentrická hviezda nepovažuje za súčasť popového sveta. Prečítajte si rozhovor


Ed Sheeran ft. Rudimental - Bloodstream

O strate kariéry a následnom alkoholizme je videoklip ku skladbe Bloodstream od režiséra Emila Navu. Ten s Edom Sheeranom spolupracoval už pri pharrellovskom singli Sing. Štvorminútovka je osviežená aj nečakaným hosťovaním zoskupenia Rudimental.


Lindsey Stirling - Take Flight

Veľké nádeje vkladá Youtube tento rok aj do Lindsey Stirling. V súvislosti s Youtube Music Awards 2015 sa predstavuje videom Take Flight, kde je súčasťou veľkého fantastického sveta. Svoj kúsok fantázie nechá aj v Bratislave, kde sa slovenskému publiku prvýkrát naživo predstaví 6. júla


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: FKA twigs