Už o necelý mesiac, 20. júna, sa na letisku v Holíči uskutoční veľkolepý open-air koncert ikony slovenskej a českej hudobnej scény, skupiny Elán. Na jeden zo svojich najväčších koncertov v kariére sa hudobníci poctivo pripravujú a veľkosti pódiovej šou zodpovedá aj množstvo hudobných nástrojov a aparatúry.

"Na koncert v Holíči beriem približne 10 gitár. Minimálne si na koncerty brávam tri, štyri elektrické a dve akustické gitary. Vždy sa rozhodujem tesne pred koncertom, ide o to, aby ľudia mali z toho zážitok. Celkovo mám okolo 20 gitár. Najvzácnejšia a asi aj najdrahšia je gitara Gibson Les Paul Personal, ktorú som si kúpil v roku 1970 vo Švajčiarsku. Bola to taká osobná gitara pána Les Paula. Vyrobili ich len 150 kusov na svete a len v tom jednom roku. Bola to najdrahšia gitara, akú tam vtedy mali. Ja som taký typ, že buď si nekúpim nič, alebo si kúpim veľmi dobrú vec," prezradil gitarista a spevák Ján Baláž.

Generálkou pred očakávaným megakoncertom bol piatkový koncert v Poprade, kde najväčšie hity s kapelou spievalo celé publikum. V Holíči sa chystá ešte väčšia šou, kvôli ktorej na letisku zaparkuje až 14 kamiónov. Obrovské pódium, na ktorom najúspešnejšia kapela v histórii slovenskej a českej hudobnej scény vystúpi, bude stavať vyše 24 hodín niekoľko desiatok ľudí. "Tím 40-tich ľudí bude asi 36 hodín stavať vyše 30 metrov široké pódium. Milión svetiel, zakrytie, strechy, náhradné zdroje na elektriku a podobne," doplnil hudobník, ktorý je aktuálne aj členom skupiny Modus.


Fanúšikovia sa môžu tešiť na minimálne 100-minútové vystúpenie plné elánovských hitov ako Aj keď bez peňazí, Ôsmy svetadiel, Neobzerajte sa, pani Lótová, Kráľovná bielych tenisiek, Bosorka či Sestrička z Kramárov. Zaznejú aj skladby z aktuálneho albumu Živých nás nedostanú vrátane duetu Joža Ráža s víťazkou Hlasu Česko Slovenska, Lenkou "Lo" Hrůzovou.

"Tento program máme pripravený od minulého roka. A teraz, keď ho cvičíme, je to taký kondičný a koordinačný nácvik, aby sme si zopakovali veci a doladili detaily. Trému nemám, lebo na pódium nejdem nepripravený, viem presne, čo mám hrať. Ide o kondičnú prípravu, rovnako, ako keď sa stretne reprezentácia, povedia si taktiku a nacvičia si výsledný efekt, ktorý vyjde alebo nevyjde. A nám to väčšinou vyjde," uzavrel s úsmevom Ján Baláž.

Elán hrá v zostave Jožo Ráž (spev, basová gitara), Jano Baláž (sólová gitara, spev), Vašo Patejdl (klávesy, spev), Peter Farnbauer (gitara), Ľubo Horňák (klávesy), Boris Brna (bicie). Dychovú sekciu tvoria Richard Šimurka (saxofón, flauta), Martin Haas (trombón) a Samo Šimek (trúbka).

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Letisko v Holíči je už niekoľko rokov dejiskom festivalu Cibula Fest. Každoročne sem prichádzajú 10-tisíce ľudí zo Slovenska aj Čiech, pretože sa nachádza v tesnej blízkosti hraníc medzi obomi krajinami. Tento rok na festivale vystúpia Lucie Bílá & Arakain, IMT Smile, Wanastowi Vjecy, Horkýže Slíže, Rytmus, Zoči Voči, Zóna A a mnohí ďalší.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Súvisiaci interpreti: Elán