Dlho očakávaná novinka prichádza po šiestich rokoch a dramatických a neželaných personálnych zmenách. Fanúšikovia však suché údaje o počte rokov nepotrebujú. Čo potrebujú je prečkať leto a pustiť si nový Slayer!


Magnet týždňa

Metalové legendy zo slnečnej Californie prinesú na jeseň svoju jedenástu štúdiovku. Čerstvo oznámený kotúč Repentless vyjde 11. septembra, teda v štrnáste výročie tragédie, ktorá otriasla Amerikou, ale i 14. výročie vydania skvelej dosky God Hates Us All. O produkciu novinky sa postaral Terry Date a kapela ho nahrala v štvorčlennej zostave so staronovým bubeníkom Paulom Bostaphom a prvýkrát bez gitaristu Jeffa Hannemana, ktorý zomrel v máji 2013.

Formácia zo štúdiovky nedávno zverejnila prvú ochutnávku s názvom When The Stillness Comes, ktorú sme si už predstavili v jednom z aprílových vydaní, ale opakovanie je matka múdrosti, takže počúvajte nižšie. Nový album bude obsahovať napríklad aj nové verzie skladieb Implode a Atrocity Vendor.


Šrot týždňa

Uplynulý týždeň priniesol smutnú správu o náhlej smrti mladého hudobníka Ryana Shutlera, bubeníka amerických thrasherov Lazarus A.D., ktorý mal 29 rokov. Metalinjection špekuluje o infarkte. Kapela s ním v zostave vydala dva štúdiové albumy.


Novinky

Prehľad čerstvých noviniek začneme premiérou slovenského rap-metalového videa, o ktorom sa viac dočítate v samostatnom článku:

Rust2Dust a Zverina pozývajú na Limp Bizkit: "Spojili sme sily, prepojili štýly"


Pred pár dňami do nabitého júnového koncertného kalendára pribudol ďalší skvelý koncert. 5. júna vystúpi v Randale kapelka Hellyeah, ktorú tvoria mená ako Vinnie Paul (Pantera), Chad Gray (Mudvayne) a Tom Maxwell (Nothingface). Ich pražský koncert o deň skôr (4. júna) bol zrušený a tak niet pochýb o tom, že Bratislava bude natrieskaná.


A vyzerá to tak, že nielen začiatok leta, ale najmä jeseň bude v Bratislave plná lákavých koncertov. Po Moonspell a Therion sa v hlavnom meste zastavia aj Angličania Paradise Lost a to 25. októbra. Predmetom ich návštevy bude nový album Plague Within, ktorý vychádza už o pár dní.


Vždy radi informujeme o nových kapelách na súpiske 20. ročníka Brutal Assaultu, pretože už teraz vieme, že tohtoročný line-up bude luxusný. K účinkujúcim sa pridáva Max Cavalera a jeho Soulfly, český blackmetalový zázrak Cult of Fire, žánrovo spriaznení Izraelci Melechesh a austrálska progresívna kapela plná prekvapení Ne Obliviscaris. Vybavujte si dovolenky, vážení.


Helloween pripravujú na 29. mája nový album. ich pätnástka štúdiovka My God-Given Right obsiahne aj rovnomennú skladbu, ktorej klip pripájame. Očakávajte hevík v tom najklasickejšom podaní, ako ho od Nemcov poznáme už mnoho rokov.


Riffy, samé riffy! Mutoid Man hrajú len tri roky, ale ich špinavý rock je svojský a úžasný. Nechajte sa nakopnúť údernou peckou The Reptilian Soul, ktorá sa objaví na novinke Newyorčanov zvanej Bleeder!



V tempe nepoľavujú ani Enabler, kombinujúci hardcore, grúvy a blackové sypačky tak elegantne, že Vás okamžite vtiahnu. Song By Demons Denied si pri sledovaní videa môžete aj sami zaškriekať, ide totiž o lyric video. Skladba vyjde v rámci rovnomenného trojskladbového EP 2. júna. Zbesilý metal!


Ak ste náhodou zabudli na to, že americkí nu metalisti Godsmack minulý rok vydali štúdiovku 1000hp, radi Vám to sami pripomenú textovým videom k skladbe Generation Day. Nákladotvorný rock s charakteristickým vokálom Sullyho Ernu si drží svoju kvalitu.


A teraz trošku bombastickej inštrumentálnej progresivity. Psion je novou kapelkou "hľadajúcou nové obzory", v ktorej účinkuje bývalý basák famóznych Angličanov Haken a spevák holadských Sun Caged. Ponúkaná demonahrávka z minulého roka je síce inštrumentálkou, no môžeme očakávať nové, spevom okorenené skladby. Ich demo si vypočujte na Bandcampe.

Deathgrinderi zo San Diega Cattle Decapitation pripravili na 7. august vydanie svojej siedmej štúdiovky s názvom The Anthropocene Extinction. Na albume hosťuje Phil Anselmo a Jürgen Bartsch, líder nemeckých Bethlehem. Vypočujte si ponúkanú skladbu Manufactured Extinct.


Zaujímavo atmosférická skladba od priamočiarych hardcore-istov. Tak by sa dala opísať zverejnená šesťminútovka od KEN Mode s názvom Dead Actors. Do určitej miery melancholická skladba s recitálom o nešťastí pôsobí autenticky a apeluje. Nový album kapely, ironicky nazvaný Success, vychádza 16. júna a na Bandcampe si môžete prejsť všetky doteraz zverejnené songy.



Strojný inžinier a hudobník Tristan Shone má jednočlenný industriálny noise projekt Author & Punisher. A teraz zverejnil skladbu plnú strojového kvílenia a železných tónov. Callous and Hoof sa objaví na jeho novom albume Milk En Honing a je poriadne zlovestná. NIN je oproti tomuto popík.


Kapela Terror hrá hardcore od roku 2002 a odmieta spomaliť. Skladba The Solution má menej než dve minúty a chrumkavý zvuk. A takisto ponúka riešenie!


Americká rap-coreová kapelka King 810 sa na novej skladbe spojila s raperom Trick Trickom, ktorý poriadne naložil na pozadí sladkých sedmičkových riffov. A počuť tam aj DJa. Revenge!


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor tohto vydania: Adrián Kozák (ak)
Foto: Metalsucks.com

Súvisiaci interpreti: Paradise Lost, Slayer