"Nezáleží na tom, kto sme, koho ľúbime a v čo veríme. Všetci sme hrdinovia," veľkodušne ďakoval Švéd Måns Zelmerlöw po tom, ako sa dozvedel, že ovládol 60. ročník Veľkej ceny Eurovízie. Nie je to ale tak dávno, čo nebol až taký voľnomyšlienkársky vo veciach lásky. Pred rokom povedal, že homosexualita nie je rovnocenne prirodzená ako tradičná rodina.

Måns Zelmerlöw zo Švédska, ktorý v sobotu vyhral 60. ročník Eurovision Song Contest s počtom bodov 365, nebol vždy až taký otvorený rôznym prejavom lásky. Vo švédskej obdobe celebritnej kulinárskej šou Bez servítky (Pluras Kök) totiž pred rokom vyhlásil, že "nie je rovnocenne prirodzené, aby muž chcel spať s iným mužom" a homosexualitu označil za abnormalitu.

"Nemám s tým vôbec žiaden problém, ale prirodzenejšie je, keď žena a muž spolu robia deti," povedal Zelmerlöw, čím utíšil spoluúčinkujúcich v spomínanej relácii. Víťaz hudobnej súťaže obľubovanej aj homosexuálnou komunitou sa napokon ospravedlnil vo verejnom vyhlásení: "Chcel by som sa ospravedlniť každému, koho sa to dotlo. Verím a dúfam, že drvivá väčšina vie o mojom rešpekte voči rozdielom a rôznym podobám lásky."

Európu oslovil Måns Zelmerlöw singlom Heroes pochádzajúcim z albumu Perfectly Damaged. Ten sa na trh dostane už o niekoľko dní. Víťazné vystúpenie pozostávalo z minimalistickej choreografie civilne oblečeného speváka a pôsobivej videoprojekcie v štýle kreslenia/maľovania svetlom. Najvyššie umiestnenú trojicu v Eurovision Song Contest 2015 dotvárala Polina Gagarina s piesňou A Million Voices, pričom jej celkový zisk bodov 303 nestačil na víťazstvo, a trojica talianskych operných spevákov Il Volo so skladbou Grande Amore a počtom bodov 292.

Viac o sobotnom finále:

Hrdinom Eurovízie sa stal Švéd Måns Zelmerlöw. Rozhodla o víťazovi politika?


Štúdiová verzia skladby s lyric videom:


Zdroj: NME.com
Foto: Per Kristiansen