Podmanivá berlínska hudobníčka Masha Qrella, objav roka podľa ocenení Radio_Head Awards Bulp či kapela, ktorá už viackrát získala titul najlepšej domácej koncertnej skupiny, Puding pani Elvisovej, ovládnu historické nádvorie hradu počas KUltúrneho podujatia. Multižánrový festival sa uskutoční už po tretí raz, a to 11. júna na Trenčianskom hrade a v podhradí.

"Veľmi sa teším na blížiace sa koncerty vo východnej Európe v júni," odkázala nemecká hudobníčka Masha Qrella, ktorá vyrazila na európske turné, aby predstavila fanúšikom novinku Keys. Hudobníčka, vlastným menom Masha Kurell, sa pri tvorbe novej nahrávky spoliehala najmä sama na seba a výsledkom je osobitý album s popovým nábojom. Jej tretiu štúdiovku kritici označujú za najpopovejší album z dielne Masha Qrelly, no zároveň vyzdvihujú jej výnimočný rukopis.

Okrem aktuálnej novinky zaznie na Trenčianskom hrade v podaní Masaha Qrelly aj jeden z najväčších hitov The Cure. Po tridsiatich rokoch rotácií vo svetových rozhlasových staniciach berlínska hudobníčka skrotila búrlivú rokenrolovú energiu hitu Boys Don't Cry a premenila ho na emotívnu melodickú baladu, ktorá vyšla ako singel pred tromi rokmi. "Bude to výnimočné," hovoria o koncerte headlinerky organizátori podujatia.


To najlepšie z domácej scény

Kúsky z posledného albumu, ktorý už svojím názvom odkazuje na nákazlivú tanečnú energiu, odohrá Puding pani Elvisovej. Tektonická platňa má moc rozhýbať telá v publiku v udávanom rytme, a preto je koncert košickej skupiny zárukou kvalitného žúru. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na novú tvorbu skupiny Ospalý pohyb. Kritikov aj fanúšikov potešili, keď vlani po viac ako dvadsiatich rokoch vydali EP s názvom Ü a ich nový album Ø, ktorý vyšiel len včera, je jednou najočakávanejších udalostí tohto roka na slovenskej alternatívnej scéne.

Počas hudobnej noci na hrade vystúpi aj elektronický projekt Bulp (zvolený za Objav roka v rámci Radio_Head Awards 2015) či melancholickí gitaristi Elections In The Deaftown. Netradičné spojenie elektroniky a vibrafónu prinesie Stroon a multižánrovosť akcie podčiarkne Divadlo Kolomaž s hrou Blázon odohranou pod holým nebom. V literárnej sekcii v kaviarni Coffee Sheep s názvom Ustanovujúci zjazd Prvej poetickej strany! prednesú svoje manifesty dobre známy Michal Habaj, Peter Šulej, Katarína Kucbelová a Zbigniew Machej z Poľska.

KUltúrnym podujatím nebude žiť len Trenčiansky hrad, ale aj priestor na Mierovom námestí, kde sa predstavia mladé, nádejné hudobné projekty z Trenčína a okolia. Svoje umenie predvedú žiaci ZUŠ Karola Pádivého z Trenčína a najmenších divákov poteší divadlo ZkuFraVon. Tento program je zdarma.


Redakciu Hudba.sk informoval a fotografie poskytol Ondrej Slivka, PR manažér podujatia.

Súvisiaci interpreti: Puding Pani Elvisovej