Zvyčajne sa povestná čerešnička na torte vyskytuje na festivaloch ku koncu programu. Letný hudobný festival Hevhetia však toto nepísané pravidlo poruší a svoj celomesačný program odštartuje už 9. júla v košických Kasárňach/Kulturparku koncertom tria KoMaRa.

Názov kapely vznikol zo začiatočných dvoch písmen z priezvisk trojice hudobníkov - gitaristu Dávida Kollára, bubeníka z kapely King Crimson Pata Mastelotta a trúbkara Paola Raineriho. Najslávnejšieho z nich si môžu fanúšikovia King Crimson pamätať z ich ojedinelého koncertu v prešovskom amfiteátri z roku 1996. Už vtedy bol totiž pevnou súčasťou tejto anglickej kapely, ktorá hlavne v sedemdestiatych rokoch minulého storočia výrazne formovala svetovú hudobnú scénu.

Stálym členom King Crimson je americký bubeník 1994. Okrem toho je súčasťou tria Stick Men, kde hrá spolu s fenomenálnym basgitaristom Tonym Levinom a multiinštrimentalistom Markusom Reuterom. Ďalšie trio založil po tom, ako objavil a spoznal slovenského gitaristu Davida Kollara. "Pre mňa je KoMaRa stelesnením presvedčenia, že veľké nahrávky sú ako film," hovorí Pat Mastelotto. "Najlepší hudobníci nepotrebujú scenár, pretože chápu to, ako sa 'film' vyvíja. To je na hudbe krásne. Každého poslucháča inšpiruje jeho vlastným scenárom a filmom zároveň."

Ako sa na 21. storočie patrí, hudobníci sa stretli prostredníctvom sociálnych sietí a dohodli si svoje prvé koncerty v Európe. Následne zistili, že medzi nimi funguje povestná muzikantská chémia. V Prahe sa zavreli do nahrávacieho štúdia a po troch dlhých improvizačných seansách bol materiál na debutový album KoMaRa na svete. Ešte pred vydaním sa o nahrávke píše v magazínoch po celom svete, na stránkach skupiny Tool či na webe jediného pôvodného člena King Crimson, gitaristu Roberta Frippa. Internetový hudobný blog The Musical Melting Pot označil album za skvost na modernej progresívnej scéne a ohodnotil ho na 94%. Eponymný album KoMaRa vychádza už 30. júna vo vydavateľstve Hevhetia na CD a vinyle.

Vypočujte si prvú zverejnenú skladbu z albumu:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol riaditeľ Letného hudobného festivalu Hevhetia Ján Sudzina.

Súvisiaci interpreti: David Kollar